Szerző: Ady Krisztián

2006. december 4. 09:58

Japánban is elrajtolt a Nintendo Wii játékkonzol

Eseménydús volt a hétvége a japánok számára, hiszen szombaton, december 2-án a szigetországban is piacra került a Nintendo legújabb játékkonzolja, a Wii. A Nintendo korábban 400 ezer darabos nyitókészletet ígért a hétvégére, hogy ezt sikerült-e betartania, hamarosan kiderülhet. Az mindenesetre bizonyos, hogy az üzletenkénti, maximum néhány száz darabos mennyiséget gyakorlatilag órák alatt eladták, sokan a Wii-ért is részt vettek a több órás sorbaállásokon, sorsolásokon.

[HWSW] Eseménydús volt a hétvége a japánok számára, hiszen szombaton, december 2-án a szigetországban is piacra került a Nintendo legújabb játékkonzolja, a Wii. A Nintendo korábban 400 ezer darabos nyitókészletet ígért a hétvégére, hogy ezt sikerült-e betartania, hamarosan kiderülhet. Az mindenesetre bizonyos, hogy az üzletenkénti, maximum néhány száz darabos mennyiséget gyakorlatilag órák alatt eladták, sokan a Wii-ért is részt vettek a több órás sorbaállásokon, sorsolásokon.

Pénteken itthon is

A Wii játékkonzol hamarosan Európában is debütál majd, az előrendelt darabokat pénteken, december 8-án, sőt, egyes hazai üzletek éjszakai nyitvatartásának köszönhetően akár már 8-án hajnalban át lehet majd venni. A japánok olcsóbban juthattak a konzolhoz, a csomagból azonban a Nintendo kihagyta a Wii Sports játékot, melyet külön kellett megvásárolni.

Az európai dobozokban ez a játékcsomag is megtalálható lesz, a hírek szerint az amerikai kartonpapíros megoldás helyett normális DVD-tokos kiadásban. A konzol javasolt kiskereskedelmi ára 249 euró, azaz nagyjából 68-70 ezer forint -- előrendelést is ilyen áron vettek fel a hazai körülbelül ezer darabos nyitómennyiségre.

A Nintendo ígérete szerint 27 darab játék lesz elérhető a konzolhoz december 8-én, de az internetre kötött gépre további 31 klasszikus játék tölthető le virtuális pontokért cserébe. A pontokat feltöltőkártyákon keresztül is beszerezhetjük, de a Wii Shop csatornán keresztül bankkártyával is feltölthetjük egyenlegünket. A csatornákat úgy kell elképzelnünk, mint a menürendszer egyes pontjait: ezek közül több teljesen ingyenesen elérhető. A kikapcsolt, pontosabban alvó állapotban lévő Wii az interneten keresztül (a WiiConnect24 szolgáltatás részeként) frissítheti például az időjárás-csatorna adatait, mely egy komplett virtuális földgömböt varázsol a képernyőre, a tévéhíradókban megszokott időjáráselőrejelzést nyújtva.

GameCube bukta

Európában a Nintendo előző asztali konzolja, a Gamecube (GC) messze nem aratott elsöprő sikert. Bár a válllat régóta nem tett közzé értékesítési adatokat a régióra, a globális számokból és más régiók eladásaiból valószínűsíteni lehet, hogy GC-ből itt 3-4 millió fogyhatott bemutatása, azaz 2002 májusa óta. A GC táborán túl ugyanakkor a cég építhet a Nintendo DS kézikonzol népszerűségére, melyből már több mint 6 millió fogyott Európában, és év végéig, az ünnepi szezon áldásos hatásaként, újabb 4 millió értékesítését várják.

Sajnos a japán gyártó azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az európai piac mekkora mennyiségre számíthat a hétvégén. A cég év végére 4 millió gépet tervez leszállítani világszerte, melyhez 2007 március végéig újabb 2 millió csatlakozik. Az amerikai nyitókészlettel együtt jelenleg már körülbelül 1 millió Wii konzol lehet világszerte a játékosoknál, mely hatalmas felhasználói bázist jelent, és szinte garantálja, hogy minden játékfejlesztő komolyan vegye a riválisoknál szerényebb képességekkel rendelkező, de különleges játékvezérlőjével egyedivé tett konzolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról