Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 1. 09:42

Hivatalosan is megjelent a Windows Vista és az Office 2007

A Microsoft történetének legnagyobb termékbevezetéséről beszélt tegnap New Yorkban Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója, amikor bejelentette, hogy az üzleti felhasználók számára elérhető a Windows Vista, az Office 2007, illetve hamarosan megjelenik az Exchange 2007.

[HWSW] A Microsoft történetének legnagyobb termékbevezetéséről beszélt tegnap New Yorkban Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója, amikor bejelentette, hogy az üzleti felhasználók számára elérhető a Windows Vista, az Office 2007, illetve hamarosan megjelenik az Exchange 2007.

Leg-leg-leg

A New York-i rendezvényen Steve Ballmer és a Microsoft több képviselője mellett jelen voltak a cég olyan ügyfelei is, akik már használják az új szoftvereket és természetesen elégedetten nyilatkoztak róluk, összességében azonban a bejelentés nem szolgált új információkkal. A nagy durranást alighanem jövőre tartogatja a Microsoft, a Vista és az Office 2007 kiskereskedelmi premierjét a vállalat történetének talán legnagyobb marketing-költségvetése támogatja majd, egyes információk szerint a cég közel egymilliárd dollárt költ majd az új szoftverek népszerűsítésére.

A Windows Vista sok szempontból a Windowsok "legje". Ennek a fejlesztése tartott a leghosszabb ideig (66 hónap), vélhetően ez is került a legtöbbe. A Microsoft állítása szerint a Vista a legmegbízhatóbb, legstabilabb és legbiztonságosabb Windows. A Vista és az Office 2007 előzetes változatait minden eddiginél több felhasználó töltötte le és próbálta ki, és juttatta el hibajelentéseit, visszajelzéseit a vállalathoz. Valószínűleg a Windows Vista a cég történetének legtöbbet késő terméke is, az eredeti tervek szerint ugyanis 2003-ban kellett volna megjelennie.

Nem eszik olyan forrón a kását

Egyelőre azonban úgy tűnik, a Vista és az Office 2007 marketingjére költött százmilliók nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a Microsoft meggyőzze a vállalatokat, a lehető leghamarabb váltsanak a szoftverek új változataira. Piackutató cégek és elemzők egybehangzó véleménye szerint alacsony lesz azon cégek száma, amelyek az elkövetkező egy év során vezetik be a Vistát, a legtöbb helyen alighanem egy-másfél év után kezdik meg az éles használatot, addig a hardvereiket és alkalmazásaikat tesztelik az új operációs rendszerrel.

Az okok szerteágazóak: egyrészt a Windows XP az évek során, főleg az SP2 megjelenése után egy biztonságos, kiforrott és stabil operációs rendszerré vált, amelynek hardver- és alkalmazás-támogatottsága minden eddigit felülmúló. Másrészt a Windows Vista hardverigénye jóval magasabb az XP-énél, egyelőre viszonylag kevés hardvert támogat, illetve hiányoznak azok az alkalmazások, amelyek kihasználják az operációs rendszerbe épített legfontosabb új képességeket, így egyelőre kevés indok szól a Vista mellett.

Elemzők egybehangzó vélekedése szerint a Microsoft tegnapi bejelentése nem a Vista vállalati elterjedésének, hanem a valóban komoly tesztelésnek a kezdetét jelenti. A Gartner előrejelzése szerint a 2007-ben eladott PC-k 58 százaléka érkezik majd Windows Vistával és az év végén a használatban levő gépeknek csupán tizedén fut majd az új operációs rendszer, 2008-ban a harmadán, 2009-ben a felén, 2010-ben pedig a kétharmadán. Piaci szakértők szerint a legtöbb cégnél megvárják legalább az első szervizcsomag megjelenését, mielőtt napi munkára használnák a Windows Vistát.

Magyarországon csak jövő tavasszal várhatók

A Windows Vista és az Office 2007 angol, német, francia, spanyol, japán változatai mától érhetők el a mennyiségi licencvásárlók számára, akik megrendelhetik az Exchange 2007-et is, bár az e-mail és kommunikációs szerver kódja hivatalosan csak a jövő héten készül el, ekkortól szállítják a megrendelőknek. A Vista és az Office 2007 magyar változatait legkorábban márciusra ígéri a Microsoft.

"A hazai nagyvállalatok és középvállalatok jelentős része mennyiségi licencvásárlók, azonban jellemzően a szoftverek magyar változatait használják, így várakozásaink szerint itthon csak a lokalizált verziók jövő tavaszi megjelenése után kezdődik meg a Windows Vista és az Office 2007 elterjedése" -- mondta lapunk megkeresésére Pozsony Balázs, a Microsoft infomunkás csoportjának hazai vezetője.

"Mivel az Office 2007 próbaváltozata jövőre ott lesz a kiskereskedelmi forgalomba kerülő gépeken és egy aktivációt követően teljes értékűvé tehető, a kis- és középvállalatok a sikeres próbát követően reményeink szerint hamar átállnak az Office 2007-re. A nagyvállalati migráció legfőbb mozgatórugója a Windows Vista lesz, a legtöbb cég ha lecseréli operációs rendszerét, átáll az új irodai szoftvercsomagra is, habár az Office 2007 természetesen fut Windows XP-n is."

"Emellett szintén fontos tényező, hogy az Office 2007 minden eddiginél jobban integrálódik a SharePoint 2007 és Exchange 2007 szerverekkel, így az összes új funkció eléréséhez szükséges az Office új változata is" -- tette hozzá Pozsony Balázs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról