Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 29. 09:38

Új felügyeleti eszközök egész sora a Novelltől

A Las Vegas-i Gartner Data Center Conference-en mutatkozott be a Novell ZENworks menedzsment-eszközök új generációja, amelyek a legújabb trendeknek megfelelően már támogatják a virtuális gépek és a fürtözött rendszerek felügyeletét, akár heterogén környezetben is.

[HWSW] A Las Vegas-i Gartner Data Center Conference-en mutatkozott be a Novell ZENworks menedzsment-eszközök új generációja, amelyek a legújabb trendeknek megfelelően már támogatják a virtuális gépek és a fürtözött rendszerek felügyeletét, akár heterogén környezetben is.

Automatikus erőforrás-kiosztás

Az új ZENworks termékek zászlóshajója az Orchestrator, amely lehetővé teszi a szabály-alapú erőforrás-kiosztást. A Novell közleménye szerint az Orchestrator egyedülálló abban a tekintetben, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a (virtuális) gépek teljesítményét és a korábbi eseményekből "tanulva", heurisztikus felismerés alapján optimalizálja az erőforrásokat a legjobb kihasználtság érdekében.

"Figyelemmel kísérjük a feladatok teljesítmény-igényét, ami alapján meghatározzuk, hogy a feladat túl sok vagy túl kevés erőforrást kapott-e, illetve hogy a lehető legjobb környezetben futott-e. Ha egy feladat végrehajtása elhúzódik, legközelebb több erőforrást biztosítunk a számára. Folyamatos monitorozással és finomhangolással hozható létre az optimális futási környezet" -- magyarázta Alan Murray, a Novell termékmenedzsere.

Az új ZENworks Virtual Machine Managerrel automatikusan telepíthetők és felügyelhetők a virtuális gépek, illetve a rajtuk futó feladatok. A VMM-et heterogén környezetekhez fejlesztették, linuxos, unixos és windowsos virtuális gépeket egyaránt támogat és együttműködik a Microsoft, VMware, valamint a XenSource virtualizációs köztesrétegeivel. A ZENworks VMM természetesen képes a Novell Open Enterprise Server felügyeletére is.

Joe Wagner, a Novell felügyeleti eszközökért felelős vezetője szerint számos konkurens virtuálisgép-menedzsment termék elvárja az operátoroktól, hogy "kézzel" rendeljék a folyamatokat az egyes szerverekhez, erőforráshiány esetén pedig kézzel csoportosítsák át a feladatokat, a Novell célja ezért egy olyan megoldás kifejlesztése volt, amely képes ezeket a lépéseket automatizálni.

Eszközleltár

Szintén a Data Center Conference-en mutatkozott be a ZENworks Asset Mangement legújabb, 7.5-ös változata, amely már kompatibilis a Windows Vistával is, de természetesen fut más Windows-változatokon, NetWare-en és Linuxon is. Az asztali gépek és szerverek szoftver- és hardverleltárát elkészítő és naprakészen tartó eszköz már képes figyelemmel kísérni többek között olyan paramétereket is, mint az eszközök garanciaideje, illetve a hardverek értékcsökkenése. Újdonságok közé tartozik még a szoftverhasználati szokások figyelése, beleértve a webes alkalmazásokat is.

A Novell most bemutatott újdonságai közé tartozik még a ZENworks HPC Management, amely fürtözött rendszereken osztja el a terhelést. A ZENworks Asset Management 7.5 azonnal elérhető, a többi szoftver az elkövetkező két-három hónap során jelenik meg és lesz elérhető a cég viszonteladóinál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról