Szerző: Ady Krisztián

2006. november 24. 14:41

Noteszgépek a hazai mobilszolgáltatók kínálatában

A Vodafone és a Pannon is kínál már noteszgépet is mobil adatkártyáihoz, illetve mobil internet adatcsomagjaihoz, így a T-Mobile -lal együtt már mindhárom hazai mobilszolgáltatótól lehet részletre, különböző kedvezményekkel együtt komplett mobil irodát vásárolni. Mindhárom szolgáltató más-más gyártó friss modelljét kínálja ügyfeleinek, a Pannonnál azonban rögtön két típus közül is választhatunk.

[HWSW] A Vodafone és a Pannon is kínál már noteszgépet is mobil adatkártyáihoz, illetve mobil internet adatcsomagjaihoz, így a T-Mobile-lal együtt már mindhárom hazai mobilszolgáltatótól lehet részletre, különböző kedvezményekkel együtt komplett mobil irodát vásárolni. Mindhárom szolgáltató más-más gyártó friss modelljét kínálja ügyfeleinek, a Pannonnál azonban rögtön két típus közül is választhatunk.

A T-Mobile volt az első

A T-Mobile jóval korábban lépett, mint két riválisa, hazánk legnagyobb mobilszolgáltatója éppen az újabb noteszgéppel kombinált csomagok bejelentésével egyidőben közölte, hogy már több mint 3 ezer ügyfele vásárolta meg a HSDPA adatkártyával és 2007. január 31-ig akciós mobilinternet havidíjjal együtt kínált Fujitsu Siemens Computers Amilo Pro V3505 készüléket. A 15,4 hüvelykes, szélesvásznú noteszgépet fél gigabájtnyi memóriával, DVD-íróval, 80 gigabájtnyi háttértárral és 1,6 GHz-es Intel Core Duo processzorral szerelték fel. A 2,6 kg-os noteszgépre két év garanciát vállalnak.

A T-Mobile arany- és platinakártyás ügyfeleinek kedvezményesebb hitellehetőséget kínál, így a noteszgépet akár már 20 ezer forintos befizetéstől el lehet vinni 2 éves részletfizetés mellett. Ez a kezdő befizetés és noteszgép méret jellemző a Pannon és a Vodafone ajánlataira is. A Pannon szintén HSDPA kártyával kínálja csomagját, azonban a kereskedelmi HSDPA szolgáltatás itt még nem indult el, csak Budapest belvárosában érhető el a 3G-nél is gyorsabb mobil internet, teszt keretében. A HSDPA igazi szélessávot, jelenleg körülbelül 1,5 megabit/s-os letöltési sebességet kínál bárhol a lefedettségi területen belül.

A Pannon két készüléket is elérhetővé tett ügyfeleinek, egy 1,7 GHz-es, celeronos Dell Latitude D520 gépet, illetve egy Core 2 Duo-s Lenovo Lenovo 3000 N100 noteszgépet, melyek két év helyett egy éves részletfizetésre is megvásárolhatók. Mindkét készülék fél gigabájtnyi memóriával, DVD-íróval és WLAN-nal felszerelt, a Lenovo gépében még ujjlenyomatolvasó is található.

A Vodafone egy Hewlett-Packard nx7400 noteszgépet kínál 3G-kártyával előfizetőinek, mely szintén 20 ezer forinttól hozható el a márkaüzletekből. A 15,4 hüvelykes, WXGA képernyőjű noteszgépet Intel Core Duo 1,73 GHz-es processzorral, a másik három készüléknél több, 1 gigabájtnyi memóriával, 80 gigabájtos merevlemezzel és Bluetooth-szal is felszerelték. A Vodafone a jelek szerint annyira nem foglalkozik a HSDPA-val, hogy részletfizető ügyfelei jelenleg csak egy Huaweii E618 adatkártyát kapnak a készülékhez, mely kizárólag 3G-s és GPRS-hálózatokat támogat.

Notebook

Vodafone és Pannon: plusz egy előfizetés

A notebookok akár egy összegben, akár részletre is megvásárolhatók, de az akció igénybevételéhez a Vodafone-nál új havidíjas előfizetési szerződést kell kötni az Adatkártya tarifacsomagra is, amelynek díja a választott adatcsomag díján felül további 1500 forint havonta -- a T-Mobile adatkártyákba illesztett SIM-jeinél nincs ilyen extra költség. A Pannonnál az adatkártyába illő SIM-kártya havidíja 1000 forint plusz áfa.

Számunkra az nem teljesen világos, hogy a mobilinternet terjesztésére vajon miért ilyen kaliberű -- viszonylag nehéz, nagy méretű -- noteszgépeket választottak a szolgáltatók, illetve miért nem adják meg a lehetőséget hordozhatóbb, esetleg ultrahordozható noteszgépek vásárlására. Egy 12-14 hüvelykes, 2 kg körüli súlyú notebook talán sokkal inkább megfelelne ennek a szellemiségnek, mint a 15,4 hüvelykes, több mint 2,5 kg-os monstrumok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról