Szerző: Ady Krisztián

2006. november 24. 11:49

Egy színes papírlap is elég sokszáz gigabájtnyi adat tárolásához

[arab news] Egy zseniális agyból kipattant ötlet és némi matematika akár alapjaiban megváltoztathatja mindazt, amit eddig az adatok tárolásáról gondoltunk. A műanyag lapok, holografikus médiák, méregdrága, következő generációs optikai lemezek helyett a legegyszerűbb, évszázadok óta használt papíron is hihetetlen mennyiségű adat tárolható el a technikai fejlődésnek és egy nagyszerű ötlet megvalósításának köszönhetően.

[arab news] Egy zseniális agyból kipattant ötlet és némi matematika akár alapjaiban megváltoztathatja mindazt, amit eddig az adatok tárolásáról gondoltunk. A műanyag lapok, holografikus médiák, méregdrága, következő generációs optikai lemezek helyett a legegyszerűbb, évszázadok óta használt papíron is hihetetlen mennyiségű adat tárolható el a technikai fejlődésnek és egy nagyszerű ötlet megvalósításának köszönhetően.

Új megközelítés

A vonalkódok és kétdimenziós digitális mátrixok -- ilyenek találhatók például a szoftverrel kitöltött és kinyomtatott adóbevallásokon -- már eddig is tárolhattak korlátozott mennyiségű adatot, azonban egy új megközelítésnek köszönhetően akár nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű digitális információ is eltárolható egy apró papírlapon. Az adatmennyiség hihetetlenül nagy lehet: SIM-kártya méretű papírdarabról annyi adat is visszaolvasható, mint egy sokkal drágább, egyrétegű DVD-lemezről.

Az új "Rainbow Technology" névre keresztelt technológiát egy indiai végzős diák, Sainul Abideen fejlesztette ki, aki be is mutatta, hogy elképzelése a valóságban is működőképes. Az új technológia hihetetlen mértékben lecsökkentheti az adatok tárolásának költségét, az új metódussal pedig bármilyen digitális adat -- legyen az zeneszám, film, kép vagy egy komplett adatbázis -- eltárolható a vékony, ultraolcsó papír- vagy plasztiklapokon.

Nagyságrendekkel több adat

Míg ma egy CD-méretű optikai lemezről a legdrágább elérhető technológia, a Blu-ray felhasználásával is maximum 50 gigabájtnyi adat olvasható vissza, a Rainbow Versatile Disc (RVD) hasonló méretben 90-450 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas az több nagyságrenddel kisebb összegért. Az ilyen papírlapok olvasására Sainul egy meghajtót is kifejlesztett, mely később akár noteszgépekbe is beépíthető lesz. Az új tárolómédia még műanyag lemez alkalmazása esetén is csupán tizedébe kerül, mint egy CD-vagy DVD-lemez, miközben akár százszor több adatot is tárolhat.

A mindössze 24 éves Sainul nem apró méretű nullák vagy egyesek nyomtatásával tárolja el az adatokat a papírlapokon, hanem színes geometriai formák, körök, négyzetek, vagy háromszögek formájában. A feldolgozott, átkódolt és kinyomtatott adatok modern festménynek tűnnek, miközben egyszerű szkenneléssel hihetetlen mennyiségű adat nyerhető vissza belőlük. Az új, "Rainbow" formátumot demonstrálva Sainul egy mindössze négy négyzethüvelyk méretű (~ 5 x 5 cm) lapocskáról 432 írólapnyi szöveget volt képes beolvasni, illetve egyetlen átlagos papírlapról 45 másodpercnyi digitális filmrészletet tudott lejátszani.

Adatok a papírlapon
Fotó: AN

Környezetbarát

Sainul szerint az új technológia nem csak hatalmas mennyiségű adatot tárolhat az újszerű megoldással, de ráadásul rendkívül környezetbarát is, hiszen az alapanyag akár újrahasznosított papír is lehet. Az új formátum az élet számtalan területén kiválthatná a CD- vagy DVD-lemezeket, például egy divat- vagy informatikai szaklap melléklete a jövőben akár egy egyszerű, színes nyomtatott papírlap is lehet.

A technológia alkalmazható úgynevezett Rainbow kártyák létrehozására is. Ezek az apró, alig mobil SIM-kártya méretű színes papírlapok akár 5 gigabájtnyi adatot is tárolhatnak, melyen akár két-három darab közel DVD-minőségű film is eltárolható. A Rainbow Card-olvasók, mini szkennerek részévé válhatnának a noteszgépeknek, de akár a mobiltelefonoknak is. Sainul már tárgyalásokat folytat egy nagy-britanniai céggel a Rainbow kártyák gyártásával kapcsolatosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról