:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 22. 09:58

Mi történt a szerverpiacon a harmadik negyedévben?

Némileg növekedett a harmadik negyedévben a szerverpiac annak ellenére, hogy a gépek ára csökkent. Az IDC jelentése szerint az eladások 12,9 milliárd dollárra rúgtak, ami éves szinten 3,5 százalékos fellendülést jelent, egy éve nem volt ilyen méretű növekedés a piacon. A leszállított gépek darabszáma 7,4 százalékkal bővült ugyan, azonban a növekedés üteme 9 negyedéve folyamatosan lassul. Az adatait eltérő módszerekkel gyűjtő Gartner jelentése szerint a forgalom 4,4 százalékkal 13 milliárd dollárra nőtt, a leszállított gépek száma pedig 9,1 százalékkal emelkedett.

[HWSW] Némileg növekedett a harmadik negyedévben a szerverpiac annak ellenére, hogy a gépek ára csökkent. Az IDC jelentése szerint az eladások 12,9 milliárd dollárra rúgtak, ami éves szinten 3,5 százalékos fellendülést jelent, egy éve nem volt ilyen méretű növekedés a piacon. A leszállított gépek darabszáma 7,4 százalékkal bővült ugyan, azonban a növekedés üteme 9 negyedéve folyamatosan lassul. Az adatait eltérő módszerekkel gyűjtő Gartner jelentése szerint a forgalom 4,4 százalékkal 13 milliárd dollárra nőtt, a leszállított gépek száma pedig 9,1 százalékkal emelkedett.

Konszolidáció

Az IDC szerint a high-end kiszolgálók forgalma 9 százalékkal nőtt, ami a megújult IBM System z termékcsalád iránti érdeklődésnek köszönhető. A középkategóriás (25-499 ezer dollár közötti árú) szerverek eladásai 2,3 százalékkal csökkentek, az alsó kategóriás (25 ezer dollárnál olcsóbb) szervereké pedig mindössze 3,8 százalékkal emelkedett. Utóbbi kategóriába tartozik szinte az összes x86-szerver. A jelenség oka a szerverkonszolidáció: a vállalatok -- például virtualizációs megoldások alkalmazásával -- egy gépre vonják össze azokat a feladatokat, amelyeket eddig több, kisebb teljesítményű szerverre bíztak.

Élen a ProLiantek
Az Opteron-alapú szerverek legnagyobb forgalmazója a HP, a vállalat az összes piacra kerülő opteronos szerver 47 százalékát szállította. Az x86-szegmensben a legnagyobb növekedést ugyanakkor a kizárólag Opteron-alapú x86-szervereket forgalmazó Sun érte el, több mint 15 százalékost.
Az x86 processzorra épülő szerverek forgalma 6,6 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, a leszállított gépek száma 8,8 százalékkal 1,75 millióra nőtt. Az Intel Xeon és AMD Opteron lapkákra épülő kiszolgálók tovább növelték részüket az összes szerver-eladásokból a RISC-ek kárára. Az Opteron-alapú szerverek forgalma közel 80 százalékkal növekedett, az AMD processzoraira épülő gépek már 19,8 százalékát teszik ki a teljes x86-szegmens forgalmának. Az IDC szerint az Intel -- minden bizonnyal az új, Core mikroarchitektúrára épülő Xeonok megjelenésének köszönhetően -- négy év után először tudta növelni részesedését az x86-szegmensben, igaz, a növekedés csak a megelőző negyedévvel összehasonlítva mutatható ki.

Vezet az IBM, szenved a HP

Abban mindkét piackutató egyetért, hogy továbbra is az IBM a szerverpiac vezetője bevételek tekintetében, a Nagy Kék az eladások több mint harmadát adja. A második helyen a HP áll mintegy 25 százalékos részesedéssel, a harmadik a Dell 14 százalékkal, majd a Sun és a Fujitsu Siemens következik. A leszállított darabszám tekintetében a HP vezet, a vállalat a harmadik negyedév során több mint 540 ezer szervert adott el, ami 7,2 százalékos növekedést jelent. Az ezüstérmes Dell 459 ezer, a bronzérmes IBM pedig 377 ezer kiszolgálót adott el a vizsgált időszakban. A negyedik helyet itt is a Sun szerezte meg, az ötödiket a Fujitsu biztosította be.

A legnagyobb gyártók közül egyértelműen az IBM zárta a legjobb eredményekkel a harmadik negyedévet, a Gartner adatai szerint a vállalat szinte minden termékkategóriában növelni tudta eladásait, összesen 7,4 százalékkal magasabb bevételt elérve mint tavaly. Gyenge teljesítményt nyújtott ugyanakkor a HP, amelynek a Gartner szerint 6 százalékkal, az IDC szerint pedig 2,1 százalékkal csökkent a szerverpiaci forgalma. Bevétel alapján a HP piaci részesedése 26,3 százalék volt, míg egy éve a 28 százalékot közelítette.

A gyártók rangsorában harmadik helyet elcsípő Dell mind forgalom, mind pedig volumen tekintetében növekedést könyvelhetett el -- derül ki a piackutató cégek jelentéseiből. 1,4 milliárdos forgalmával a Dell 10 százalék fölé tudta növelni piaci részesedését, a növekedés megközelítette a 4 százalékot. Továbbra is tart a Sun szárnyalása, az egykor piacelső szervergyártó a Gartner szerint 24 százalékkal (az IDC szerint 15,8 százalékkal) növelte szervereladásait a harmadik negyedévben, így forgalma 1,3 milliárd dollárt tett ki. Az eladott gépek száma 6,4 százalékkal nőtt -- állítja a Gartner.

Mi kell a népnek?

Meglepő módon szinte megállt a Linux-piac növekedése -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató jelentése szerint a linuxos szerverek forgalma mindössze 5,4 százalékkal múlta felül a 2005 harmadik negyedéves szintet, egy éve még 30 százalék körüli volt a növekedés. A Linuxot futtató szerverek 1,5 milliárd dolláros bevételt hoztak a gyártóknak, ami a teljes piaci forgalom 11,8 százalékát jelenti. A windowsos kiszolgálók 4,8 százalékos növekedés után 4,8 milliárd dolláros forgalmat értek el.

A UNIX-szerverek forgalma 1,7 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest és 3,9 milliárd dollárt tett ki. Az Itanium-alapú szerverek eladásai 23,8 százalékkal emelkedett, a forgalom meghaladta a 700 millió dollárt. Az Itanium-alapú gépek már az x86-on kívüli szerverpiac 11,2 százalékát teszik ki. Az Itanium-alapú rendszerek első számú szállítója a HP, az Integrityk forgalma éves szinten 39,6 százalékkal lendült fel.

A legnagyobb piaci növekedést ismét a blade szerverek produkálták, az IDC szerint a blade-ek eladásai éves szinten 29,9 százalékkal 738 millió dollárra nőttek, a leszállított egységek száma pedig negyedével emelkedett. Az értékesített x86-szerverek több mint tizede volt blade kivitelű, sorozatban ez volt a második ilyen negyedév. A blade-ek első számú szállítója az IBM 42,3 százalékos részesedéssel, a második a HP 35 százalékos részesedéssel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.