Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 20. 11:23

Fizetős változat is lesz a JBossból

A JBosst bekebelező Red Hat hamarosan kétféle változatban kínálja majd a népszerű, nyílt forrású alkalmazásszervert: a cég Linux-disztribúciójához hasonlóan lesz egy ingyenes verzió, amelyhez nem jár terméktámogatás, és lesz egy támogatott, de fizetős verzió.

[HWSW] A JBosst bekebelező Red Hat hamarosan kétféle változatban kínálja majd a népszerű, nyílt forrású alkalmazásszervert: a cég Linux-disztribúciójához hasonlóan lesz egy ingyenes verzió, amelyhez nem jár terméktámogatás, és lesz egy támogatott, de fizetős verzió.

A lépéstől a Red Hat a JBoss további terjedését várja a vállalati világban, illetve újabb bevételi forrást remél. Charlie Peters, a Red Hat pénzügyi vezetője szerint világszerte több mint 11 millióan töltötték le az alkalmazásszervert a Red Hattől, de a fizető felhasználók száma nagyon alacsony. Az 1999-ben megjelent JBoss Application Server különféle változatait olyan cégek használják mint a Continental Airlines, a DreamWorks és az MCI.

"A Linuxon megszerzett tudásunk felhasználásával ugyanolyan környezetet kell kialakítaniunk a köztesszoftver-oldalon, és meg kell győznünk a felhasználókat, hogy érdemes az ingyenes változatról áttérni a fizetősre" -- mondta Peters. "Biztos vagyok benne, hogy az ingyenes felhasználók többségéből fizető ügyfelet tudunk csinálni." Egyelőre nem tudni, hogy a JBoss ingyenes és fizetős változatai között lesznek-e különbségek.

A vállalat emellett egy, a Fedora Core Linuxhoz hasonló fejlesztési modell bevezetését tervezi a JBoss kapcsán, egyelőre azonban erről sem tudni sokat, Peters szerint még dolgoznak a részleteken. Amint az ismert, a Fedora Core a Red Hat ingyenesen letölthető és elérhető közösségi verzióba, ennek alapjaira építik a támogatott, vállalati felhasználásra szánt Red Hat Enterprise Linuxot.

A Red Hat idén tavasszal kebelezte be a JBosst, szeptemberben pedig olyan új előfizetési csomagokat mutatott be, amelyekben a vállalati felhasználásra szánt Red Hat Enterprise Linux mellett a JBoss is megtalálható. Az Red Hat Application Stack a RHEL és a JBoss mellett tartalmazza a JBoss Hibernate-et is, valamint a MySQL és PostgreSQL nyílt forrású adatbázisok támogatását. Az előfizetési díjak évi 1999 dollártól indulnak szerverenként, de ez a kért terméktámogatási konstrukciótól függően akár évi 8499 dollárig is emelkedhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról