Szerző: Ady Krisztián

2006. november 16. 12:14

Itthon a presztízskártyáknál várható elsőként a rádiós azonosítás megjelenése

Véget ért a bankkártya-szakma legrangosabb éves rendezvénye, a Párizsban, november 7 és 9 között megtartott Cartes 2006. Az esemény fókuszában idén a különböző vezeték nélküli, úgynevezett contactless fizetési megoldások és az egészen meghökkentő megjelenésű divatkártyák álltak.

[HWSW] Véget ért a bankkártya-szakma legrangosabb éves rendezvénye, a Párizsban, november 7 és 9 között megtartott Cartes 2006. Az esemény fókuszában idén a különböző vezeték nélküli, úgynevezett "contactless" fizetési megoldások és az egészen meghökkentő megjelenésű divatkártyák álltak.

"A kiállításon egyértelművé vált, hogy a holnap bankkártya-trendje a szabadabb külső megjelenés és kommunikáció felé mutat. GPRS, Bluetooth és már Wi-Fi alapon is kommunikáló, hordozható POS-terminálokat mutattak be a gyártók" -- számolt be a kiállításról Lévai Gábor, az Ingenico hazai leányvállalatának stratégiai igazgatója.

Beszivárog az RFID

A legfrissebb fejlesztések is megjelennek lassan a termékekben. Az i3070 nevű PIN-pad például a már hagyományosnak nevezhető smart, illetve mágnescsíkos olvasómodulokon kívül egy érintés nélküli használatot lehetővé tévő rádiófrekvenciás olvasót is magában foglal. Ráadásul ez utóbbi nem csak bankkártyával használható, hanem akár arra alkalmas mobiltelefonnal, vagy más, NFC technológiával felszerelt berendezésen keresztül is.

A legnagyobb újdonságok közé tartozó, rádiós azonosító lapkával ellátott, érintés nélküli bankkártyákat a használat során a tulajdonosának ki sem kell adnia a kezéből, hiszen az adatok rádióhullámokon keresztül cserélnek gazdát. Ez a technológia teszi lehetővé azt is, hogy a kártyák alakja a korábbi szabványhoz képest soha nem látott változatosságot mutasson. Mivel a lapkákat nem kell sehova sem bedugni, vagy lehúzni, már nincs akadálya annak, hogy alakjuk akár a kibocsátó cég logóját tükrözze.

A sokat kritizált, RFID-vel kapcsolatos biztonsági problémák további biztonsági ellenőrzéssel, biztonsági elemek beépítésével csökkenthető. A rádiós azonosító lapka tartalmazhatja a tulajdonos ujjlenyomatának digitális kódját is, így az ujjlenyomat-leolvasóval rendelkező készülékeknél a kártya semmiképpen sem használható a személyes jelenléte nélkül.

Érintés nélküli kártyolvasás

Elsőként a kiemelt ügyfelek kártyáinál

Forradalom zajlik a kártyák felületét tekintve is, egyes bankkártyák tapintása például farmeranyagot, vagy éppen követ imitál. Megjelentek az illatos kártyák is, de szintén a legújabb trendek közé tartozik, hogy az arany, ezüst vagy platina néven futó presztízs bank- és hitelkártyák felülete sárgáról és szürkéről valódinak tűnő arany, illetve ezüst színben ragyog, mintha tényleg nemesfémből volnának.

Kérdés, hogy a fenti újdonságok mikor érkeznek meg Magyarországra, hiszen a technológia terén a hazai piac még mindig konzervatívnak számít. Talán az első változások éppen ezeknél a presztízskártyáknál lesznek tapasztalhatók -- véli Lévai Gábor.

További újdonság, hogy egy éttermi kasszarendszereket gyártó cég számára fejlesztett bluetooth-os terminál segítségével például a felszolgáló már nem csak a számlát képes ott helyben, az asztalnál megbontani, illetve fizetéskor kezelni az összes létező kártyaformátumot, de még a taxirendelést is felajánlhatja a tranzakció végén. Mindezt úgy, hogy el sem kell lépnie az asztal mellől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról