Szerző: Ady Krisztián

2006. november 11. 11:33

Útjára indult Japánban a PlayStation 3

Jelentős csúszást, komoly gyártási problémákat és az egyébként is alacsony nyitókészlet további csökkentését követően végre piacra került Japánban a Sony következő generációs játékkonzolja, a PlayStation 3. A konzolt eredetileg idén tavaszra ígérték, azonban gyártási problémákra hivatkozva végül novemberre módosították a megjelenési dátumot. Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint még a fél éves késés ellenére is szinte félkész szoftverrel kerül piacra a konzol: a vásárlóknak rögtön egy frissítéssel kell kezdeniük a kicsomagolást követően.

[HWSW] Jelentős csúszást, komoly gyártási problémákat és az egyébként is alacsony nyitókészlet további csökkentését követően végre piacra került Japánban a Sony következő generációs játékkonzolja, a PlayStation 3. A konzolt eredetileg idén tavaszra ígérték, azonban gyártási problémákra hivatkozva végül novemberre módosították a megjelenési dátumot. Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint még a fél éves késés ellenére is szinte félkész szoftverrel kerül piacra a konzol: a vásárlóknak rögtön egy frissítéssel kell kezdeniük a kicsomagolást követően.

Sok jelentkező

A Sony a tavaszi megcsúszást követően bejelentett globális őszi rajtra világszerte 2 millió PS3-at ígért, további 2 milliót pedig az év végéig tervezett szállítani. Ebből a 4 millióból a fele maradt, végül pedig a Sony képviselői is arról beszélnek, hogy ez a kétmillió inkább egy célkitűzés, semmint biztos mennyiség. Észak-Amerikában november 17-én rajtol el a PS3, azonban a Japánba ígért 100 ezer darabból csupán 80 ezer darab került az üzletekbe. Az üzletek előtt hatalmas sorok álltak, akik közül -- több helyen a kiosztott sorszámok közül sorsolással választották ki azokat, akik átvehették konzoljukat -- közül csupán néhányan juthattak PlayStation 3-hoz.

A konzol végleges képességeiről még ma sem lehet olyan sokat tudni, azonban a Sony weboldalára felkerült angol nyelvű online kézikönyv jónéhány új részletre rávilágított. A jelek szerint a PS3 konzolon nagyobb lesz a szabadság, mint a nagy rivális Xbox 360-nál: nem csak a támogatott videoformátumok listája tartalmaz egynél több elemet, hanem a konzolra akár külső operációs rendszert is fel lehet majd telepíteni. Egy Linux disztribúció már jóideje ismert, melynek hamarosan elérhető lesz a konzolra telepíthető változata.

Csúszó nyitócímek

Kistestvérünk, a Gamekapocs információi szerint egyelőre nem sok játék készült el a PlayStation 3-hoz és jónéhány korábban nyitóként bejelentett cím megjelenése jelentősen csúszik. A F.E.A.R. PS3-as átiratának megjelenése januárra, míg a The Elder Scrolls IV: Oblivionnak februárra módosult a megjelenése november vége helyett. Sőt, a 2006-os E3 óta fejlesztett NBA Live 07 kosárlabdajáték PlayStation 3-as változatának fejlesztését leállították, most inkább az NBA Street Homecourt készítésére koncentrálnak.

PlayStation 3 Japánban

A PlayStation 3 november 17-én érkezik Észak-Amerikába, az európai megjelenés időpontja pedig jelenleg 2007 tavasza. Ez azonban valószínűleg a PlayStation Portable megjelenésének csúszásából következtetve nem kőbe vésett dátum. Amennyiben a konzol termelését továbbra sem sikerül felfuttatni, könnyen elképzelhető, hogy Európa legfeljebb 2007 karácsonyára kaphat a PlayStation 3-ból. A Sony mindent megtesz, hogy a szürkeimportot korlátozza, nemrég sikerült az egyik legnagyobb távolkeleti importőrt perekkel térdre kényszerítenie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról