Szerző: Bizó Dániel

2006. november 9. 17:06

Már rendelhetőek az első négymagos Xeonokkal szerelt szerverek

Mindenféle fanfár nélkül az amerikai Dellnél már rendelhetőek egyes PowerEdge szerverek az Intel négymagos Xeon szerverprocesszorával szerelve, ami arra utal, hogy közel a hivatalos bejelentés, információink szerint a jövő héten esedékes. A négymagos Xeon 5300-as sorozat platform kompatibilis a korábbi 5000 és 5100 változatokkal, így legfeljebb a tápegység teljesítménye és a hűtési rendszer szab határt a felfejlesztésnek.

[HWSW] Mindenféle fanfár nélkül az amerikai Dellnél már rendelhetőek egyes PowerEdge szerverek az Intel négymagos Xeon szerverprocesszorával szerelve, ami arra utal, hogy közel a hivatalos bejelentés, információink szerint a jövő héten esedékes. A négymagos Xeon 5300-as sorozat platform kompatibilis a korábbi 5000 és 5100 változatokkal, így legfeljebb a tápegység teljesítménye és a hűtési rendszer szab határt a felfejlesztésnek.

A Dell PowerEdge 1950 és 2950, rack formátumú gépeit a Dell amerikai oldalán már négymagos Xeonokkal, konkrétan az E5310 és E5320 modellekkel is lehet rendelni. A valójában két kétmagos Woodcrest chipet egybetokozó változatok órajele rendre 1,6 és 1,86 gigahertz, chipenként 4 megabájt osztott másodszintű gyorsítótárral, a buszsebesség pedig 1066 megahertz. Hogy gyorsabb változatok miért nem hozzáférhetőek, nem világos, elméletileg nem lehet az előbb említett energiafelvétel az oka, sokkal inkább az Intel szállításainak ütemezéséből fakadhat.

Ezekkel a kétutas rackszerverekkel korábban példátlan számítási sűrűség érhető el, hiszen két négymagos Xeonnal összesen nyolc erőteljes processzormagot kapunk egy 1U vagy 2U magas kivitelben. Azonos órajelet és kétutas rendszert alapul véve mintegy 250 ezer forintnyi felárat kell fizetni a kétszeres nyers számítási kapacitásért, ami egy szerver bekerülési és üzemeltetési költségeit tekintve igen barátinak mondható.

Dell PowerEdge 2950

A négymagos Xeonok valamivel olcsóbbak, mint a legerősebb, 3 gigahertzen ketyegő kétmagos. A kétszeres magszám jelentette extra párhuzamosság azonban többet ér minden órajelemelésnél az olyan kis számításigényű tranzakcionális feladatok során, mint például web- és egyszerűbb adatbázis-lekérdezések. Az ilyen feladatok, tranzakciók ugyanis kis számítási tömeget tartalmaznak, a processzor jellemzően a memóriára való várakozással tölti idejét, annak magas késleltetése miatt.

A Clovertown kódnéven ismert négymagos Xeonok szállításait minden bizonnyal megkezdte már az Intel, hogy a hivatalos bejelentéskor az arra épülő szerverek a kiemelt partnereknél azonnal hozzáférhetővé váljon, és még beleférjen az év végi költekezési hajrába. Az AMD a saját, valóban négymagos Opteron chipjei az ígéretek szerint a jövő év második negyedévében válik elérhetővé majd, várhatóan az év közepe felé inkább. A négy vagy többutas rendszerek terén elsőséget szerezhet az AMD ezzel, ugyanis az ide pozicionált négymagos Xeon MP, a Tigerton csak jövő év közepe tájékán érkezik egy új platformmal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról