Szerző: Bizó Dániel

2006. november 8. 11:09

Letölthető filmek és tévéműsorok érkeznek az Xbox 360-ra

Letölthető egész estés mozifilmeket és tévésorozatokat kínál majd az Xbox 360, jelentette be a Microsoft. A szolgáltatás november 22-én, az Xbox 360 első születésnapján fog beindulni, egyelőre csak az Egyesült Államokban, ugyanis a tartalmak jogtulajdonosaival való megállapodás erre terjed ki. Ezzel együtt is nyugodtan kijelenthető, az online korszak újabb mérföldkövéhez érkeztünk, még akkor is, ha ez a lépés várható volt.

[HWSW] Letölthető egész estés mozifilmeket és tévésorozatokat kínál majd az Xbox 360, jelentette be a Microsoft. A szolgáltatás november 22-én, az Xbox 360 első születésnapján fog beindulni, egyelőre csak az Egyesült Államokban, ugyanis a tartalmak jogtulajdonosaival való megállapodás erre terjed ki. Ezzel együtt is nyugodtan kijelenthető, az online korszak újabb mérföldkövéhez érkeztünk, még akkor is, ha ez a lépés várható volt.

1000 óra letölthető móka

A közlemény ezt a jelentőséget teátrális szavakkal igyekezett kihangsúlyozni, mint fogalmaz: "az Xbox 360 a történelem első játékkonzolja, mely nagyfelbontású mozifilmeket és tévéműsorokat kínál online terjesztéssel". A Microsoft ígérete szerint az év végére több mint 1000 óra műsor válik hozzáférhetővé az Xbox Live! Marketplace-en, mely az Xbox 360-at használó előfizetők számára érhető el. Ezek közé tartoznak majd például a South Park és a Star Trek sorozat részei, a Matrix és Mission Impossible III is.

Az árazás még nem ismert, de az egész estés mozifilmekért várhatóan 4-6 dollárt kell majd fizetni, amiért a a letöltött anyag a lejátszás megkezdését követő 24 óráig, de legfeljebb két hétig áll a felhasználó rendelkezésére. A tévéműsorok részeiért a várakozások szerint nagyjából 2 dollárt kell majd leszurkolni, cserébe viszont korlátlan alkalommal megtekinthetőek maradnak. A nagyfelbontású, HD-verziókért, melyek kezdetben az online tartalom ötödét teszik majd ki, kis prémiumot kell majd fizetni, írja a Wall Street Journal. A Microsoft állítása szerint a videotékák árai szolgáltak refernciaként az árképzésnél.

Kódolt üzenet

Érdemes egy kis extra figyelmet szentelni a szolgáltatás premierjének és a közlemény szövegezésének. A november 22-i dátum későbbre esik mint a PlayStation 3 japán illetve amerikai premierjei. A Microsoft közleményének szavai szerint elsőként lesz hozzáférhető ilyen szolgáltatás konzolon -- vagyis a cég nem a bejelentéssel első. Ugyanakkor pontosan úgy fogalmaz: "az Xbox 360 lesz az első játékkonzol, amely sztenderd és HD tévéműsorokat és filmeket hoz el a vevők számára [...] az interneten keresztül".

Az "és" szót nem csak mi emeltük ki dőlt betűvel, hanem a közlemény is, amiből arra lehet következtetni, hogy a Microsoft biztos benne: a Sony a Blu-ray meghajtóval elgáncsolt PlayStation 3 megjelenésekor nem kínál majd egyből HD-letöltési lehetőséget, míg a sztenderd felbontású videókban vagy nem biztos, vagy ellenkezőleg, Redmondban már tudják, hogy hasonló szolgáltatással a japán rivális is előrukkol majd.

A Microsoft lépése így bár elsőre kezdeményezőnek tűnik, valójában inkább reaktívnak valamint preaktívnak értékelhető a cég viselkedése a konzolpiacon. Az Xbox-projekt mögötti valódi motiváció a Sony előrenyomulásának megfékezése és kontrollálása, mely előrenyomulás a PC-piacon elért Windows-monopóliumot kezdhetné ki hosszú távon a PlayStation százmilliós felhasználói táborára alapozva -- egy alternatív, Microsoft-független platform megteremtésével.

Akadályok

Az online filmletöltés technikailag két problémát vet fel. Az egyik a videók tárolásával kapcsolatos, ugyanis az Xbox 360-ba gyárilag beépített 20 gigabájtos merevlemez édeskevés ahhoz, hogy az online televíziózást gondtalanul űzni lehessen. Egy boltból hazavitt gép merevlemezének nagyjából harmadát előtelepített tartalom veszi el, a fennmaradó rész pedig legfeljebb két HD mozifilm átmeneti tárolására elég.

A másik probléma az internetcsatlakozás sebességének viszonya a videók méretéhez. Míg a sztenderd, NTSC vagy PAL felbontású felvételeket egy 2 megabites internetkapcsolattal gyakorlatilag valós időben lehet nézni, addig a HD anyagok letöltéséhez vagy rendkívül nagy sávszélességű kapcsolat, vagy pedig sok türelem szükséges. További gondot jelent, ha egy családban egyszerre több filmet is meg akarnak nézni, hiszen ekkor a töltögetés fél napot is igénybe vehet.

Bár a Microsoft lépése nagy horderejűnek tekinthető, hazai vonatkozásaival kapcsolatban ne legyenek illúzióink. A nemrég hazánkban hivatalosan is elrajtolt Xbox 360 kezelőfelülete, vagy a Live! regisztrációs rendszere még messziről sem ismeri a magyar nyelvet, sőt beállítani sem lehet rajta Magyarországot, mint lakhelyet. Az ígéretek szerint valamikor 2007-ben lesz e téren változás, de egyes pletykák szerint ez a dátum 2008-ra is kitolódhat. Mivel az online tartalomletöltés lokalizálása ennél két nagyságrenddel nagyobb erőfeszítést igényel, ezért ennek eljövetelét korábbra nem érdemes várni.

A Microsoft többször megerősített reményei szerint idén a negyedik negyedévben 4 millió Xbox 360 kerül majd leszállításra a boltokba, melyek többsége gazdára talál, ezzel elsőként érve el a 10 milliós szállításokat a nextgen konzolok versenyében. A vállalat pénzügyi évének végéig, mely 2007 júniusában zárul, 13-15 millió gép leszállítását jelzi előre. A Sony a termelési nehézségek ellenére 2007 márciusáig továbbra is 6 millió PS3 leszállítását várja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról