Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 7. 11:45

Ötödáron nyújtja a VMware ESX szolgáltatásait a XenEnterprise 3.1

A XenSource egy nappal a VMware felhasználói konferenciája előtt jelentette be a XenEnterprise régóta várt 3.1-es bétaváltozatát, amely Linux mellett már Windows futtatására is képes virtuális gépként. A várhatóan januárban végleges változatban, kereskedelmi forgalomban elérhető szoftver a vállalat ígérete szerint a Windows XP-vel és Windows Server 2003-mal lesz kompatibilis a Linux mellett.

[HWSW] A XenSource egy nappal a VMware felhasználói konferenciája előtt jelentette be a XenEnterprise régóta várt 3.1-es bétaváltozatát, amely Linux mellett már Windows futtatására is képes virtuális gépként. A várhatóan januárban végleges változatban, kereskedelmi forgalomban elérhető szoftver a vállalat ígérete szerint a Windows XP-vel és Windows Server 2003-mal lesz kompatibilis a Linux mellett.

A VMware ESX versenytársa

A XenEnterprise 3.1 nem titkoltan a VMware ESX vetélytársa kíván lenni. "Ugyanazokat a szolgáltatásoka nyújtjuk mint a VMware, de ötödáron" -- mondta John Bara, a XenSource marketing-igazgatója, hozzátéve, hogy a szoftver nagyobb teljesítményt is nyújt a VMware megoldásánál, többek között az AMD és Intel processzorokba épített virtualizációs technológiák támogatása miatt. A XenSource eleinte elsősorban olyan vállalatok érdeklődésére számít, amelyek windowsos szervereiket szeretnék konszolidálni.

Bara szerint a piaci adatok azt mutatják, a világszerte üzemben levő x86 kiszolgálóknak mindössze 5 százalékát virtualizálják a felhasználók, a technológia azonban szerinte elsősorban a piaci szegmensben eddig egyeduralkodó VMware magas ára miatt nem terjedt el szélesebb körben -- a szoftver licencdíja egyes esetekben meghaladja a szerver árát is. A XenEnterprise árát ezért úgy alakították, hogy jelentősen alacsonyabb legyen a VMware-nél, egy kétprocesszoros konfiguráció éves licencdíja 488 dollártól indul.

A XenEnterprise tulajdonképpen a Xen virtualizációs köztesréteg és a vállalat által összeállított Linux-disztribúció, amelyre a felhasználók saját operációs rendszereiket márt virtuális gépként telepíthetik. Bár egyelőre nincs egyetlen szervergyártó sem, amely Xen-minősítéssel ellátott gépeket forgalmazna, Bara szerint ez a közeljövőben bizonyosan változni fog.

Megállapodás a Microsofttal

A XenSource és a Microsoft a nyáron stratégiai együttműködési megállapodást jelenttetek be: az egyezség szerint a Microsoft jelenleg fejlesztés alatt álló virtualizációs hypervisora, a Viridian kompatibilis lesz a Xennel. Ez azt jelenti, hogy a Viridian megjelenésekor a felhasználók a linuxos virtuális gépeiket Windows Server környezetben is teljes sebességgel futtathatják.

A Microsoft célja, hogy Windows Server API-ja és a Xen API-ja között megteremtsék az átjárhatóságot, hogy a Xenre "optimalizált" Linuxot a Microsoft virtualizációs megoldásán is jól fussanak. A legfontosabb feladat egy adapter kifejlesztése a Xen hypercall API és a Microsoft Windows Server hypercall API közé. Emellett további optimalizációk történnek a Microsoft részéről például a lemez- és hálózatkezelés területén, hogy a Linux a lehető legggyorsabban fusson a Viridianon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról