Szerző: Ady Krisztián

2006. november 3. 13:13

Közel 150 millió forintnyi bírság a Finreactor állománycserélő adminisztrátorainak

Október 26-án Turku kerületi bírósága ítéletet hozott a Finreactor állománycserélő oldal, BitTorrent hálózat ügyében. Az ügyész 32 emberrel szemben emelt vádat, akik a Finreactor BitTorrent szolgáltatás adminisztrátoraiként voltak ismertek. Az ügy során 2004 őszének három és fél hónapos időszakát vizsgálták, amely alatt az oldal felhasználói (körülbelül 10 ezer fő) közel 16 ezer játékot, 136 ezer filmet és 274 ezer zenei anyagot töltöttek le.

[HWSW] Október 26-án Turku kerületi bírósága ítéletet hozott a Finreactor állománycserélő oldal, BitTorrent hálózat ügyében. Az ügyész 32 emberrel szemben emelt vádat, akik a Finreactor BitTorrent szolgáltatás adminisztrátoraiként voltak ismertek. Az ügy során 2004 őszének három és fél hónapos időszakát vizsgálták, amely alatt az oldal felhasználói (körülbelül 10 ezer fő) közel 16 ezer játékot, 136 ezer filmet és 274 ezer zenei anyagot töltöttek le.

Egyértelmű céllal

Turku területi bírósága 14 vádlottat bűnösnek ítélt kisebb fokú szerzői jogvédelmi bűncselekmény elkövetéséért, míg további 7 főt kisebb fokú szerzői jogvédelemi bűncselekményben való közreműködésért. 11 vádlottat felmentettek. Az ítélet indoklása szerint az operátorok tudtak arról, hogy a tartalom, amelyet a szolgáltatással közvetítettek szinte teljes egészében szerzői jogvédelem alatt állt, emellett biztosították, hogy a szolgáltatás hatékonyan üzemeljen, folyamatosan ellenőrizték a felhasználók által megosztott tartalmak arányát, és ennek segítségével biztosították, hogy a számos tartalom pontosan rendszerezett kategóriák alatt legyen elérhető. A bíróság egyértelmű állásfoglalása alapján az ügyben a torrent állományok nem tekinthetők egyszerű linkeknek és a szolgáltatás működtetése sem tekinthető csupán linkelési szolgáltatásnak -- a legtöbb torrent oldal üzemeltetője ezzel próbál védekezni.

Ennek megfelelően a bíróság visszautasította a vádlottak azon keresetét, mely szerint a szolgáltatás operátorai nem tekinthetők felelősnek. A vádemelés alapja a szerzői jog kisebb fokú megsértése, ugyanis a szolgáltatás kereskedelmi célokat nem szolgált. Mivel az esetre a régi szerzői jogvédelmi törvény vonatkozik, ez az elem szükséges lett volna ahhoz, hogy súlyosabb bűncselekmény vádjával indítsanak eljárást. Az új finn szerzői jogvédelmi törvény az interneten történő szerzői jogsértés esetében a kereskedelmi szándéktól eltekint.

Közel 150 milliós összeg

Annak ellenére, hogy a bíróság úgy találta, hogy a vádlottak szándékosan és egyetemlegesen cselekedtek, egyenként csupán 10-30 nap büntetésre ítélte őket, amely a gyakorlatban igen enyhe büntetésnek számít. A bíróság emellett több mint 420 ezer euro megfizetésére kötelezte őket a zenei, film és számítógépes játékok jogtulajdonosainak kompenzációjaként. Bár a bíróság elfogadta, hogy a jogtulajdonosok csupán tíz százaléka igényelt kártérítést, így is igen jelentős a kompenzáció összege. A jogtulajdonosoknak fizetendő kompenzáció és a megtérítendő költségek teljes összege 566 ezer eurora (~147 millió forintra) rúg.

Ez a bírósági tárgyalás az első, amely az észak-európai országok területén folyó bűnügy során ítéletet hozott egy P2P szolgáltatás adminisztrátorai ellen. Tekintettel arra, hogy az északi országok valamelyikében meghozott bírósági döntés gyakran precedens értékű a többi északi országban is, az ítélet igen jelentős lépés az operátorok elleni harcban. Augusztusban Lahti területi bírósága a Finreactor szolgáltatás két fiatalkorú feltöltőjét bűnösnek találta kisebb fokú szerzői jogvédelemi bűncselekmény elkövetésében. Az operátorok mellett Finnországban körülbelül 28 feltöltőt ítéltek el a Finreactor ügyben, akiknek az ügyét az illetékes kerületi bíróságok tárgyalják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról