Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 26. 09:02

Az Oracle teljes technikai támogatást nyújt a Red Hat Linuxhoz

Fellebbent a fátyol az Oracle linuxos terveiről, a szoftvergyártó vállalat San Franciscó-i OpenWorld konferenciáján Larry Ellison elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy cége mostantól teljes támogatást biztosít a Red Hat Linuxhoz, ráadásul sokkal olcsóbban mint maga a Red Hat. A támogatást bárki igénybeveheti, attól függetlenül, hogy használ-e Oracle szoftvereket, illetve hogy a Red Hat Linux melyik verziójával rendelkezik.

[HWSW] Fellebbent a fátyol az Oracle linuxos terveiről, a szoftvergyártó vállalat San Franciscó-i OpenWorld konferenciáján Larry Ellison elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy cége mostantól teljes támogatást biztosít a Red Hat Linuxhoz, ráadásul sokkal olcsóbban mint maga a Red Hat. A támogatást bárki igénybeveheti, attól függetlenül, hogy használ-e Oracle szoftvereket, illetve hogy a Red Hat Linux melyik verziójával rendelkezik.

Jobb támogatás kevesebbért

Ellison elmondta, hogy az Unbreakable Linux 2.0 ügyfelek kevesebb pénzért jobb technikai támogatást és jogi védelmet kapnak. A szoftverfrissítések évente 99 dollárba kerülnek szerverenként, míg a technikai támogatás egy kétprocesszoros szerver esetén évi 399 dollárért, nagyobb konfiguráció esetén pedig 999 dollárért vehető igénybe, ráadásul az Oracle bárki számára ingyen elérhetővé teszi az operációs rendszert. Összehasonlításképp: a Red Hat a kisebb, kétprocesszoros szerverekhez csak heti 5 napos, napi 12 órás támogatást nyújt 799 dolláros éves díjért, a nagyobb gépekhez a 24/7 órás támogatás pedig évi 2499 dollárt kóstál. Az Oracle vezetője emellett ígéretet tett arra is, hogy az ügyfelek által bejelentett hibákat a régebbi Linux-változatokban is kijavítják majd.

A világ második legnagyobb szoftvergyártójaként az Oracle tekinthető a Linux egyik első számú támogatójának is: a vállalatnak már 1998-ban volt linuxos adatbáziskezelője, a fejlesztések már évek óta linuxos környezetben történnek, így az évek során a cégnél elképesztő linuxos szakértelem halmozódott fel. Emellett az Oracle-é a világ legnagyobb szoftvertámogatói csapata, így Ellison szerint minden adott ahhoz, hogy a cége a lehető legjobb támogatást biztosítsa a Red Hat Linuxhoz, amelynek magas támogatási díjait már többször kritizálták piaci szereplők.

Elemzők szerint a Red Hat bevételeire komoly hatással lehet az Oracle lépése, mivel az Oracle a Red Hat legnagyobb szoftvergyártó partnere és világszerte számos Oracle-installáció fut Red Hat Linuxon. Matthew Szulik, a Red Hat Linux elnök-vezérigazgatója azonban nem tart az ügyfelek elvesztésétől, elmondása szerint a cége nem változtat az árazási stratégiáján. "Az elmúlt negyedévben a vállalati ügyfelek 99 százaléka meghosszabbította a Red Hat Enterprise Linux előfizetését" -- mondta Szulik, bár az elmúlt negyedévben a RHEL-előfizetők még nem tudhatták, mire készül az Oracle. A Red Hat befektetői mindazonáltal idegesnek tűnnek, az Oracle bejelentése nyomán a részvényárfolyam 16 százalékkal zuhant.

Lemásolják a Red Hatet

Nyáron láttak napvilágot először azok a pletykák, amelyek szerint az Oracle saját Linux-disztribúcióval jelentkezne. Korábban úgy hírlett, a cég felvásárolja valamelyik vezető linuxos céget, Larry Ellison azonban már akkor megpendítette, a Linux esetében a szellemi tulajdon mindenki számára elérhető. "Ez azt jelenti, hogy bármelyik cég ingyenesen használhatja például a Red Hat Linuxot, ha saját maga képes támogatni" -- mondta a Forbes-nak adott interjújában Ellison. "Miért vásárolnánk fel a Red Hat Linuxot, ha ingyen is megszerezhetjük?"

Az Oracle a CentOS projekthez hasonlóan egyszerűen lemásolja a Red Hat Linuxot, nem hoz létre új disztribúciót, Ellison ígérete szerint a Red Haten hitelesített szoftverek ugyanúgy fognak működni az Oracle saját Linuxán. "Ha az alkalmazás fut Red Haten, változatlanuk futni fog akkor is, ha az Oracle biztosítja a támogatást" -- mondta a szoftvercég vezetője San Franciscóban. "Nagyon fontos, hogy ne szabdaljuk tovább a linuxos piacot. Ha a Red Hat kijön egy új változattal, mi is frissítjük a sajátunkat. Az egyetlen dolog amit hozzáteszünk, az a hibák javítása." Ellison ugyanakkor hangsúlyozta, az Oracle szoftvereinél továbbra is a támogatott platformok között marad a Red Hat Linux, így ha valaki nem vált az Oracle-féle támogatásra, akkor sem marad ki semmiből.

Az Oracle maga mellé állított számos hardvergyártót is, köztük olyan neveket, mint a Dell, a HP, az Intel, az AMD, az EMC, valamint az IBM. A San Franciscó-i rendezvényen videóról bejelentkezett Michael Dell, a Dell társalapítója, aki közölte, a vállalat ügyfelei a PowerEdge szervereket rendelhetik akár az Oracle-féle Unbreakable Linuxszal is, sőt, maga a Dell is az Oracle-től veszi igénybe a támogatást a Red Hat Linuxhoz. Laurie Mann, a Yahoo műszaki vezetője közölte, a cég mintegy 150 ezer szerverén már az Oracle biztosítja a támogatást a Linuxhoz.

Kedvcsináló akcióként az Oracle 2007. január 31-ig féláron biztosítja a linuxos támogatást, a vállalat jelenlegi ügyfelei pedig 90 napos ingyenes próbaidős szolgáltatást vehetnek igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.