Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 25. 12:29

Harmadával csökkenő nyereség az Amazonnál

Több mint harmadával csökkenő negyedéves nyereségről számolt be tegnap a világ legnagyobb internetes áruháza, az Amazon.com. Az erdedmények ugyanakkor felülmúlták a borúlátó előrejelzéseket, amelynek köszönhetően a cég papírjainak árfolyama a bejelentést követően 14 százalékkal erősödött. Idén az Amazon-részvények ára 31 százalékkal csökkent eddig, miután a vállalat negyedévről negyedévre kiábrándító eredményeket mutatott fel.

[HWSW] Több mint harmadával csökkenő negyedéves nyereségről számolt be tegnap a világ legnagyobb internetes áruháza, az Amazon.com. Az erdedmények ugyanakkor felülmúlták a borúlátó előrejelzéseket, amelynek köszönhetően a cég papírjainak árfolyama a bejelentést követően 14 százalékkal erősödött. Idén az Amazon-részvények ára 31 százalékkal csökkent eddig, miután a vállalat negyedévről negyedévre kiábrándító eredményeket mutatott fel.

A vállalat a harmadik negyedévben 2,31 milliárd dolláros bevétel mellett mindössze 19 millió dollár nettó nyereséget tudott felmutatni. A forgalom éves szinten 24 százalékkal emelkedett, a nyereség azonban 37 százalékkal csökkent, a vállalat ugyanis a növekedés fenntartása érdekében egyre többet költ például technológiai fejlesztésekre, illetve olyan vevőcsalogató akciókra, mint a termékek ingyenes kiszállítása.

Elemzők szerint egyelőre azonban nem látszik, a befektetett összegek mikor fognak megtérülni. Mások úgy vélik, a cég ennél egyszerűbben már nem költhet többet, a nyereségesség mostantól javulni fog. Scott Devitt, a Stifel Nicolaus elemzője rámutatott, a részvényárfolyam növekedése is ennek tudható be, ugyanis a cég üzemi eredményhányada felülmúlta a Wall Street előrejelzését, bár továbbra is alacsony.

Az ünnepi szezont is magában foglaló negyedik negyedévre 3,63 és 3,95 milliárd dollár közötti forgalmat és 145-235 millió dolláros üzemi eredményt vár a cég. A tavalyi negyedik negyedévben a cég 2,98 milliárd dollár forgalmat és 165 milliós nyereséget realizált. A Wall Streeten dolgozó elemzők átlagosan 3,69 milliárd dollár bevételt várnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról