:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 25. 11:11

Lezárult az AMD-ATI egyesülés, jönnek a grafikus magot is tartalmazó processzorok

A mai napon zárta le az ATI felvásárlását az AMD, mely az IT-ipar elmúlt éveinek egyik legmerészebb és legmeglepőbb lépésének bizonyult. A processzorok, grafikus és beágyazott chipek, illetve lapkakészletek terén is jelen lévő kombinált vállalat 15 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2006-ban várható bevételük pedig meghaladja a 7 milliárd dollárt. Az egyesülés lezárásaként az ATI weboldala, az ati.com is beolvadt az AMD arculatába.

[HWSW] A mai napon zárta le az ATI felvásárlását az AMD, mely az IT-ipar elmúlt éveinek egyik legmerészebb és legmeglepőbb lépésének bizonyult. A processzorok, grafikus és beágyazott chipek, illetve lapkakészletek terén is jelen lévő kombinált vállalat 15 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2006-ban várható bevételük pedig meghaladja a 7 milliárd dollárt. Az egyesülés lezárásaként az ATI weboldala, az ati.com is beolvadt az AMD arculatába.

Különféle platformok, Fusion

A 5,4 milliárd dolláros ügylet keretében létrejövő új AMD különféle számítógép-platformokat kínál majd a jövő évtől kezdve a különböző szegmensek számára, majd ezt az irányt továbbfejlesztve egy szilíciumlapkára integrál általános célú x86-os és grafikus processzorokat is, várhatóan egyéb rendszerfunkciók mellett -- ez a Fusion program, ahogyan házon belül nevezik.

A vállalat technológiai vezérigazgatója, Phil Hester elmondta, hogy az ilyen szuperintegrált AMD lapkák piaci megjelenése 2008 végére, 2009 elejére tehető. Az AMD állítása szerint a Fusion lapkák minden termékkategóriában megjelennek majd, kezdve a notebookoktól a vállalati és szórakoztató asztali gépeken át a munkaállomásokig és szerverekig.

A vállalat igyekezett hangsúlyozni, hogy a Fusionnal együtt továbbra is teljeskörűen támogatják az iparági szereplőket abban, hogy kiegészítő termékeket dobjanak piacra az AMD platformjaihoz. Az integrált processzor-grafikus chip nem fogja kizárni azt, hogy diszkrét, nagyteljesítményű grafikus megoldásokat lehessen csatlakoztatni a rendszerhez, sem másmilyen specializált segédprocesszorok alkalmazását nem korlátozza, sőt az AMD támogatni igyekszik ezt Torrenza kezdeményezésével.

ATI-AMD MPU
Forrás: Clubic.com

Az Intel is helyesli

A Wall Street Journal megkeresésére David Tuhy, az Intel asztali termékekért felelős menedzsere elmondta, hogy vállalata régóta tanulmányozza a grafikus feladatok processzora való integrálásának lehetőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy ez a jövő. "Van értelme. Meg fog történni" -- mondta Tuhy tömören.

Az AMD-ATI egyesülés kapcsán megindultak a találgatások, hogy az Intel hasonló lépésre szánja el magát, és esetleg felvásárolja az NVIDIA-t, mely gyakorlatilag mára az utolsó jelentős független szereplő a grafikus lapkák piacán. A pletykák jó eséllyel pletykák maradnak ugyan, a legtöbb kézenfekvő ellenérv azonban az AMD-ATI esetében is működni látszott, mígnem a vállalatok bejelentették az ügyletet.

Igaz, az Intel és az AMD közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, hiszen előbbi már régóta tervez és gyárt mind chipkészleteket, mind kisebb teljesítményű, ugyanakkor energiatakarékos grafikus megoldásokat, így valószínűleg rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal ahhoz, hogy versenyképes integrált chipeket dobjon időben majd piacra.

Kisebb fogyasztás, kisebb ár

Az integrált lapkák olcsóbb és alacsonyabb fogyasztású számítógépek megépítését teszik majd lehetővé, ami a legtöbb piaci szegmens számára vonzó ajánlat. Az integráció előnyét leginkább a mobilitást szem előtt tartó notebookok, üzleti gépek, valamint a fejlődő országok piacára tervezett ultra-olcsó megoldások élvezhetik majd. Dave Orton szerint, az AMD egyik vezérigazgatója szerint ezzel megvalósíthatóvá válnak a 100-200 dolláros PC-k is, a jelenlegi alsó küszöbnek tartott 400 dollár körüli szintről.

Az idő elteltével -- az egyetlen lapkára integrált platform szellemében -- valószínűleg különböző felépítésű szuperintegrált termékek jelennek majd meg, különböző alkalmazási területeket célozva. Míg az irodai célú chipek egy grafikus magot és számos processzort alkalmazhatnak majd, addig egy mutlimédiás, grafikus feladatokra szánt megoldásoknál ez az arány kiegyenlítődhet, sőt, akár meg is fordulhat. Utóbbiak azonban valószínűleg az évtized vége előtt nem várhatóak, mivel a miniatürizáció akkori szintje ezt még nem teszi majd lehetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról