:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 24. 13:29

Kilábalt a csődből és újra tőzsdére ment az SGI

Újra egyenesbe jött a Silicon Graphics (SGI), miután májusban, több évi veszteséges működést követően finanszírozási problémák miatt csődvédelemhez folyamodott. A vállalat múlt héten megszabadult a csődvédelmi felügyelettől, miután sikeresen megegyezett a hitelezőkkel, új forrásokat vont be, valamint megkezdte új üzleti stratégiájának végrehajtását, tegnap óta pedig újra tőzsdén kereskedhetnek a papírjaival.

[HWSW] Újra egyenesbe jött a Silicon Graphics (SGI), miután májusban, több évi veszteséges működést követően finanszírozási problémák miatt csődvédelemhez folyamodott. A vállalat múlt héten megszabadult a csődvédelmi felügyelettől, miután sikeresen megegyezett a hitelezőkkel, új forrásokat vont be, valamint megkezdte új üzleti stratégiájának végrehajtását, tegnap óta pedig újra tőzsdén kereskedhetnek a papírjaival.

Tetőtől talpig

Amint arról már korábban beszámoltunk, az SGI az elmúlt hónapok során teljes egészében átalakuláson esett át, kezdve a társaság felsővezetésétől a pénzügyi helyzeten és üzleti terveken át egészen a termékpalettáig. Az újjászületett SGI elképzeléseire a csődbíróság és a hitelezők is rábólintottak, így megkezdheti visszakapaszkodását a stabil, megbízható vállalatok körébe.

Az új irány részeként a valaha az IT-ipar szimbólumaként tündöklő SGI a hagyományosan erősségének tekintett technikai és tudományos feladatok mellett immár az üzleti piacot is célozza szerver- és tárolómegoldásaival, mégpedig olyan területeken, ahol nagy mennyiségű adatot kell kezelni, elemezni, manipulálni. A vállalati adattömeg az SGI szerint 9-12 havonta megduplázódik, ami komoly nyomást helyez az informatika részlegekre, hogy az adatokat üzletileg értékes formában tegyék hozzáférhetővé.

A viszonylag új, kétmagos Itanium 2 chipekkel szerelt, blade-kivitelű Altix 4700 és 450 termékvonalai az ipar legjobban skálázódó, és legnagyobb teljesítményű szerverei közé tartoznak, melyeket a Xeon-alapú, sokkal olcsóbb Altix XE vonal egészít ki. Az adatokat nem csak feldolgozni, tárolni is kell, amihez természetesen tárolómegoldásokat is kínál a vállalat. Dennis McKenna elnök-vezérigazgató szerint immár a vállalati IT-infrastrukturális kiadások akár 80 százalékát is lefedheti az SGI portfoliója.

A vállalati szektor üzleti célú alkalmazásait megcélozandó az SGI számára alapfeltétel volt pénzügyi helyzetének rendezése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy szervezet akár 10 éves informatikai stratégiájának kiszolgálásához egyáltalán szóba kerülhessen, mint megbízható szereplő. Emellett a cégnek referenciákra van szüksége, így nem véletlen, hogy rendre érkeznek sajtóközlemények SGI-alapú adatbányászati és különféle SAP-megoldásokról, vagy tranzakciókiszolgálás terén elért sikerekről.

Újra tőzsdén, ATI ellen

Egyes hitelezők kielégítésére, és később további források bevonása céljából az SGI papírjait újra bevezették a tőzsdére. A New York Stock Exchange tavaly novemberben törölte a tőzsdei jegyzésből az SGI részvényeit, miután tartósan 1 dollár alá ment az árfolyama, nem teljesítve ezzel a bennmaradáshoz szükséges követelményeket. Tegnaptól az új SGI papírjaival azonban ismét lehet tőzsdén kereskedni, immár a NASDAQ-on.

A fejleményekhez tartozik, hogy az SGI szabadalomsértési pert indított az AMD által nemrég felvásárolt kanadai ATI ellen. Az SGI azt állítja, hogy a kanadai ATI Radeon grafikus chipjei egy általa kidolgozott technológiát alkalmaznak, mégpedig jogtalanul, ugyanis az ATI nem licencelte azt, szemben versenytársaival. A per meg nem határozott kártérítés megfizettetését kéri a bíróságtól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.