Szerző: Bizó Dániel

2006. október 19. 16:09

Hasít a Nokia

Biztató negyedéves eredményekről számolt be a finn Nokia, a világ vezető mobiltelefongyártója. A vállalat forgalma 20 százalékkal növekedett, a leszállított készülékek száma pedig 33 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így növelte piaci részesedését. A működési eredmény a rendkívüli tételeket kiszűrve 16 százalékkal javult.

[HWSW] Biztató negyedéves eredményekről számolt be a finn Nokia, a világ vezető mobiltelefongyártója. A vállalat forgalma 20 százalékkal növekedett, a leszállított készülékek száma pedig 33 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így növelte piaci részesedését. A működési eredmény a rendkívüli tételeket kiszűrve 16 százalékkal javult.

A Nokia 88,5 millió mobilkészüléket szállított le a harmadik negyedév során, nagyjából 22 millióval többet, mint egy évvel korábban, az előző negyedévhez képest pedig 13 százalékkal növekedett a volumen, miközben a piac egésze mindössze 22 illetve 6 százalékos bővülést mutatott éves és negyedéves léptékben. Ebből kifolyólag a Nokia 36 százalékra növelte globális piaci részesedését, 3 százalékponttal haladva meg a tavalyi, és 2 százalékponttal pedig a második negyedéves mutatót.

Az árbevétel 20 százalékos növekedést követően 10,1 milliárd euróra rúgott, az üzemi eredmény 4 százalékkal 1,1 milliárdra csökkent, míg az adózott nyereség szintén 4 százalékkal 845 millió euróra zsugorodott. A részvényenkénti profit a visszavásárlásoknak köszönhetően így is 5 százalékkal emelkedett. Ha a vállalat valós működését jobban reflektálva kiszűrjük az egyszeri, rendkívüli tételeket, akkor az üzemi eredmény 16, míg az egy részvényre jutó nyereség 21 százalékos erősödését látjuk éves szinten.

A növekedést földrajzilag a fejlődő piacok, Kína, Dél-Amerika és a távol-keleti térség hozták, ami egyúttal hozzájárult az átlagos eladási ár csökkenéséhez, ahogyan a bevételek növekedésének nagyobb hányadát képezik az olcsóbb modellek. A készülékek terén a legerősebben a Nokia okostelefonjai, azon belül is az N-sorozat teljesített, melyekből már 4 millió darab fogyott.

A mobilkészülékek 21 százalékos bővülést követően összesen 8 milliárd eurós forgalmat generáltak. Jól szerepelt a telekom infrastruktúráért felelős részleg is, ahol a több elnyert szerződés a forgalom 16 százalékos növekedéséhez járult hozzá, amely így elérte az 1,8 milliárd eurót.

A negyedik negyedévre a közel 68 ezer embert foglalkoztató Nokia a mobilpiac szekvenciálisan 15 százalékos bővülését, és a harmadik negyedévvel megegyező piacrészesedést vár, ami a volumen 100 millióra való felfutását vetíti előre. Országokra lebontva a Nokia legnagyobb piaca ma már Kína, míg régiónként a Távol-Kelet. A vállalat becslése szerint idén 970 millió készülék talál gazdára világszerte, szemben a tavalyi 795 millióval, ami 22 százalékos bővülésnek felel meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról