:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 18. 14:44

Meglepően jól teljesített az IBM a harmadik negyedévben

[The Wall Street Journal/HWSW] A várakozásokat messze meghaladó pénzügyi eredményekről számolt be az IBM, a világ legnagyobb informatikai vállalata. A harmadik negyedévben mind a forgalom, mind a nyereségesség felülmúlta az elemzői konszenzust, rácáfolva arra vélekedésre, mely szerint az IBM már képtelen a növekedésre. Az erős teljesítmény az éves előrejelzést is megemelte.

[The Wall Street Journal/HWSW] A várakozásokat messze meghaladó pénzügyi eredményekről számolt be az IBM, a világ legnagyobb informatikai vállalata. A harmadik negyedévben mind a forgalom, mind a nyereségesség felülmúlta az elemzői konszenzust, rácáfolva arra vélekedésre, mely szerint az IBM már képtelen a növekedésre. Az erős teljesítmény az éves előrejelzést is megemelte.

Meglepően erős

Az IBM negyedéves forgalma 5,1 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, és 22,62 milliárd dollárt tett ki. Az adózott eredmény 15 százalékos emelkedést mutat, ha kiszűrjük az előző évi mutatókat sújtó egyszer adózási tétel hatását (525 millió dollár). A nettó profit egyébiránt 46 százalékkal ugrott meg, és elérte a 2,22 milliárd dollárt.

A nyereség emelkedésének és a részvény-visszavásárlások hatására az egy részvényre jutó nyereség 1,45 dollárt tett ki, 54 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit, és 24 százalékkal pedig az előző negyedévest. A vállalat pénzügyi vezérigazgatója, Mark Loughridge az év egészében 12 százalékos emelkedést vár a részvényenkénti nyereségben. A hírek hatására a cég papírjai 5,2 százalékkal erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Az IBM a harmadik negyedévben 3,6 milliárd dollárt költött összesen 4 cég felvásárlására, amelyek számai a jelenleg folyó negyedik negyedév során fognak megjelenni a vállalat könyvelésében. A pénzügyi világ úgy kommentálta az eseményeket, hogy az IBM képtelen organikus növekedésre, ezért ilyen kis, gyorsan növekvő cégek felvásárlásáaval kívánja felpezsdíteni portfólióját. A felvásárlások olyan szoftveres cégeket céloztak, melyek "betömik" az IBM portfóliójában található réseket, erősítve a szolgáltatások és szoftvercsomagok értékesítését.

Sláger: mainframe, chipgyártás

Az elnök-vezérigazgató, Samuel Palmisano szerint az IBM erős szereplése annak a köszönhető, hogy a viszonylag új stratégia szellemében sikeresen csoportosították át erőforrásaikat olyan tevékenységi területekre, melyek növekedési lehetőséggel kecsegtetnek. Ugyanennek a stratégiának alárendelve került például értékesítésre az IBM PC-üzletága is, melyet a kínai Lenovo vásárolt meg.

Az üzleti egységek között leggyengébben a legnagyobb, a Global Services teljesített, mely 3 százalékkal 12 milliárdra növelte ugyan forgalmát, a jövőbeni bevételeket és növekedést garantáló új szerződések összértéke alulmúlta az IBM elvárásait, mivel csak 10,5 milliárdot tettek ki. A Global Services által megkötött ügyletek még teljesítésre váró részeinek összértéke eléri 109 milliárd dollárt.

Az IBM hardverbevételei 9 százalékkal duzzadtak, amit elsősorban a System z9 mainframe-ek forgalmának 25 százalékos, valamint a szerződéses félvezetőgyártás 29 százalékos növekedése generált. Utóbbit az magyarázza, hogy az IBM részt vesz az összes következő generációs konzol (Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360, Nintendo Wii) chipjeinek termelésében. Ez a termelési volumen a következő hónapok során meredeken fog emelkedni, ahogyan a megjelenik a PlayStation 3 és a Wii is.

Jól szerepelt a vállalat System p családja is, mely 10 százalékos bővülést mutatott, míg az x86-os tömegszerverek telített piacán az System x mindössze 4 százalékos növekedést tudott felmutatni. Az általánosságban pozitív kép mellett a System i gépekből származó bevétel 22 százalékkal zuhant meg. A legvastagabb profitot hozó szoftverrészleg forgalma 9 százalékkal bővült, köszönhetően a Websphere, a Tivoli és a Lotus teljesítményének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.