Szerző: Ady Krisztián

2006. október 20. 13:26

Kipróbáltuk: névjegykártya-méretű Samsung SGH-P310 mobiltelefon

A Samsung többé-kevésbé meglepte a szakmát és a piacot, amikor szeptember közepén bejelentette első kártyatelefonja, a szinte alig néhány hete kapható P300 utódját, az alaposan átdizájnolt, felturbózott SGH-P310-et. A korábbi kártyatelefon, a P300 is különleges képességekkel rendelkezett, de puritán kivitele inkább egy számológéphez tette hasonlatossá, a készülék láttán inkább mosolyoghattunk, mint elismerően csettinthettünk.

A Samsung többé-kevésbé meglepte a szakmát és a piacot, amikor szeptember közepén bejelentette első kártyatelefonja, a szinte alig néhány hete kapható P300 utódját, az alaposan átdizájnolt, felturbózott SGH-P310-et. A korábbi kártyatelefon, a P300 is különleges képességekkel rendelkezett, de puritán kivitele inkább egy számológéphez tette hasonlatossá, a készülék láttán inkább mosolyoghattunk, mint elismerően csettinthettünk.

Dizájncenter

Ezt a problémát valószínűleg a Samsung mérnökei is villámgyorsan felismerhették, hiszen a hamarosan boltok polcaira kerülő P310 alaposan átdolgozott, átdizájnolt külsőt kapott. A mindössze 86 x 54 x 8,5 mm méretű és 75 gramm tömegű telefon nem a legvékonyabb mobil a piacon -- a címet szintén egy Samsung készülék bitorolja --, de minden befoglaló méretére és képességeire tekintve a legkisebb telefonok egyike.

A P310 leginkább a Samsung nyár elején bemutatott Ultra sorozatához illik, ezt a szériát elsősorban a különösen vékony, trendi kivitel jellemzi. A készülék kiváló minőségű anyagokból, első osztályú összeszereléssel készült, hátlapja alumínium, oldalsó fém karimája pedig acélnak tűnik. A billentyűzet elrendezése meglehetősen fura, de könnyen megszokható. A középső, kör alakú "joystick" négy irány érzékelésére mindeképpen -- talán 8-ra is --képes, melyet két oldalsó érintőbillentyű egészít ki. Ahogy az Ultrákban, ebben a mobilban is a legújabb mobiltechnológiákat használják fel: a P310-ben több is megtalálható, mint amire szükségünk lehet.

Samsung SGH-P310

Mindent tud

Nehéz elhinni, de a nagyobb névjegykártyányi telefonban a 2 megapixeles, vakuval ellátott kamera és a szenzációs képet alkotó, 320 x 240 pixeles, 262 ezer szín megjelenítésére alkalmas, 1,9 hüvelykes kijelző mellett 80 megabájtnyi, MicroSD kártyával bővíthető memória is elfért. A háromsávos GSM-telefon az EDGE adatátvitelt is ismeri a GPRS mellett, az 1900 MHz-es hálózatok támogatásának köszönhetően a tengerentúlon is használható. A vezeték nélküli Bluetooth vezérlő nem maradhatott ki a felsőkategóriás telefonból, és bár csak 1.2-es változat, a sztereó, zenére kihegyezett headseteket is ki tudja szolgálni.

A telefon kezeli a Bluetooth-os és USB-n keresztül a PictBridge-es fotónyomtatókat is, melyeken az elkészített fotókat azonnal, számítógép közbeiktatása nélkül kinyomtathatjuk. A készülék Word, Excel, PDF és PowerPoint állományok megtekintését is lehetővé teszi, mely ebben az apró telefonban már igazi unikum.

Samsung SGH-P310 Samsung SGH-P310 Samsung SGH-P310

A készülék menürendszere ikonos, vagy listás kivitelű lehet. Előbbi nehezebben, utóbbi, a szöveges kivitel sokkal könnyebben kiismerhető és kezelhető. Korábban a Samsung fejlesztői sosem jeleskedtek az egyes telefonok kezelőfelületének kifejlesztésénél, azonban azokat a szoftvermérnököket, akik a P310-hez készítették a szoftvert, azonnal feljebb lehetne emelni a cég ranglétráján. Az érintőgomboknak és a "joysticknek" köszönhetően a készülék menüjét nagyon jól, és ami igen fontos, igen gyorsan lehet használni. A P310-et egy billentyűzár gombbal is ellátták, ez a funkció is hiányzott számos korábbi Samsung telefonból.

A P310 MMS-ben továbbküldhető mozgóképek rögzítésére is alkalmas az átlagos minpségű, maximum 1600 x 1200 pixeles állóképek mellett (a tesztképek sajnos a teszttelefonon maradtak -- mea culpa). Ennél fontosabb képesség azonban sokak számára a beépített zenelejátszó alkalmazás, mely kivételes módon (sajnos néhány Samsung csúcsmodell sem képes erre) a háttérben is futhat, tehát miközben egy zeneszámot hallgatunk, mást is tudunk csinálni, például WAP-on híreket olvasni. A zenelejátszó MP3, AAC és AAC+ formátumokkal kompatibilis. A 80 megabájtnyi beépített memóriába nem sok zeneszám fér, de a félkörömnyi MicroSD kártyával akár plusz 1-4 gigabájtnyi tárolóhellyel is elláthatjuk az apró telefont.

Samsung SGH-P310

Második akkumulátor

A P310-hez -- ahogyan a P300-hoz is -- bőrtokot mellékelnek, mely nem csupán a sérülésektől védi a telefont: az apró, vékony, 750 mAh-s főakkumulátort a tokba épített, 1050 mAh-s akkumulátor egészítheti ki. A kettő együttesen a Samsung szerint akár 15 órányi beszélgetési időt biztosíthat. Tapasztalataink szerint a telefon önmagában, a tokba épített második akkumulátor nélkül maximum 2-3 napig, a tok kapacitásával együtt pedig akár 5-6 napig is működhet egyetlen feltöltéssel.

Mindez persze függ attól is, hogy mennyire gyakran és hogyan használjuk a készüléket: az akkumulátorokat most is a nagy felbontású, nagyszerű kijelző terheli a legjobban. A WAP-ozás, játékok alatt nagyon gyorsan merülhetnek az telepek, akár az is előfordulhat, hogy a két áramforrás kapacitása is csupán 2-3 napra lesz elegendő.

Samsung SGH-P310 Samsung SGH-P310

Még nem kapható

A P310 elméletileg szeptember óta kapható Európában, azonban a hazai, webes árlistákban sem jelent még meg. A P300-nál valószínűleg magasabb lesz az ára, mely jelenleg 90 ezer forint körüli összegért vásárolható meg kártyafüggetlenül. A készülék kivitelét, méreteit és a az apró méretbe zsúfolt képességeket tekintve az ár elfogadhatónak mondható: ha státuszszimbólunként szeretnénk használni ezt a készüléket, az asztalra helyezett készülék hatása garantáltan nem marad el egyetlen társaságban sem.

Samsung SGH-P310 kártyatelefon értékelés

   
Minőség 10
Képességek 10
Ár/érték *
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Samsung SGH-P310 kártyatelefont a Samsung bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról