Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 10. 13:12

Heteken belül itt a GeForce 8800

November első hetében mutatkozik be az NVIDIA új grafikus processzora, a G80, amely GeForce 8800 néven kerül majd az üzletekbe. A lapka specifikációi egyelőre nem nyilvánosak, az interneten azonban már régóta tart a találgatás az adatokkal kapcsolatban.

[HWSW] November első hetében mutatkozik be az NVIDIA új grafikus processzora, a G80, amely GeForce 8800 néven kerül majd az üzletekbe. A lapka specifikációi egyelőre nem nyilvánosak, az interneten azonban már régóta tart a találgatás az adatokkal kapcsolatban.

Jól értesült források tudni vélik, hogy a G80 mintegy 700 millió tranzisztort tartalmaz és 400 mm2 méretű, ami nem csak más grafikus chipekkel összehasonlítva számít elképesztően nagynak: a kétmagos Intel Core 2 Duo processzor 143 mm2, a 16 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó Tulsa magos Xeon 454 mm2, az 1,72 milliárd tranzisztorból álló kétmagos Itanium, a Montecito pedig 596 mm2. Az NVIDIA jelenlegi csúcsmodellje, a G71 278 millió tranzisztorból áll. A G80-at a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyártja majd, vélhetően 80 nanométeres csíkszélességgel.

Az óriási méretre magyarázat lehet, hogy a GeForce 8800 GTX állítólag 128 egységes shader futószalagot tartalmaz, amelyek pixel és vertex adatok feldolgozására egyaránt alkalmasak, egyes értesülések szerint azonban az NVIDIA továbbra is külön vertex és pixel shadereket használ. Abban azonban a legtöbb hírforrás egyetért, hogy a G80-nak 384 bites lesz a memóriabusza (256+128 bit), amelyhez a csúcsváltozaton 768 megabájt villámgyors GDDR4 memória kapcsolódik majd.


GeForce 8800 GTX (Fotó: PCOnline)

A felhasználó számára a legfontosabb újdonság az elképesztő teljesítményen -- és valószínűleg fogyasztáson -- kívül egy új teljes képernyős élsimítási mód (VCAA) megjelenése, valamint természetesen a DX10 gyorsítás lesznek. A pletykák szerint a chip képes lesz a fizikai számítások gyorsítására is, sőt, a G80-hoz fejlesztett új meghajtóprogram lehetővé teszi a korábbi GeForce-kártyák fizikai gyorsítóként történő felhasználását is. A GeForce 8800 vásárlóinak így nem kell megszabadulniuk régi grafikus kártyájuktól, azt az új jövevény beépítése után fizikai számítások elvégzésére használhatják majd. Ezt a technológiát Quantum Physics Engine névre keresztelték az NVIDIA marketingesei.

Az NVIDIA GeForce 8800 lesz az első grafikus chip a piacon, amely támogatja a DirectX 10 alkalmazásprogramozási felületet, amely a Windows Visában debütál majd. Valószínű, hogy az NVIDIA készül néhány technológiai demóval a premier idejére, de ezeket leszámítva még jó ideig semmilyen szoftver nem lesz, amely kihasználná a G80 különleges képességeit.

Az elképesztő méretű lapka gyártása minden bizonnyal nem mindennapi feladat és nem lepődnénk meg, ha kezdetben hiánycikk lenne a GeForce 8800, azonban lapunk értesülései szerint minden a legnagyobb rendben zajlik a gyártással és a bejelentés napján a boltok polcain lesznek a kártyák. A G80 eleinte kétféle kivitelben lesz hozzáférhető, a vízhűtésre felkészített GTX csúcsváltozat (575/900 MHz) 649 dollárért (~140 ezer forintért), a GTS verzió (500/900 MHz) pedig 449 dollárárt (~96 ezer forintért) lesz megvásárolható a tengerentúl. Az olcsóbbik verzióban a hírek szerint csak 96 shader futószalag lesz aktív és a memóriabusz is "csak" 320 (256+64) bites.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról