Szerző: Bizó Dániel

2006. október 10. 11:16

A hír igaz: a Google kezében a YouTube

[The Wall Street Journal/HWSW] Tegnap kiemelten foglalkoztunk a Wall Street Journal értesülésével, mely szerint a Google -- szemben a pénzügyi világ szkepticizmusával -- felvásárolja a YouTube videomegosztó szolgáltatást, mely mindössze néhány hónap alatt nőtte ki magát a világ piacvezetőjévé. Ma reggel arra ébredhettünk hogy a hír igaz, a Google 1,65 milliárd dollárt fizet a törpecégért, amit részvények átadásával bonyolít le.

[The Wall Street Journal/HWSW] Tegnap kiemelten foglalkoztunk a Wall Street Journal értesülésével, mely szerint a Google -- szemben a pénzügyi világ szkepticizmusával -- felvásárolja a YouTube videomegosztó szolgáltatást, mely mindössze néhány hónap alatt nőtte ki magát a világ piacvezetőjévé. Ma reggel arra ébredhettünk hogy a hír igaz, a Google 1,65 milliárd dollárt fizet a törpecégért, amit részvények átadásával bonyolít le.

Két királyból lesz a legnagyobb király

A YouTube két vezetője és alapítója, Chad Hurley és Steve Chen stílusosan egy videóban tudatták közösségükkel, hogy a Google felvásárolta őket, egyúttal köszönetet mondva a felhasználóknak. Ígéretük szerint a "keresés és a videó királya" együtt jobb szolgáltatásokat lesz képes kínálni. A YouTube a megállapodás értelmében önálló egységként üzemel tovább, és a Google Video is változatlan marad egyelőre. Eric Schmidt, a Google operatív vezetője Sergey Brinhez és Larry Page-hez hasonlította a vidoemegosztó megalkotóit.

A YouTube felvásárlása ellen szóló legfontosabb érvet az képezte, hogy az oldalon fellelhető töménytelen mennyiségű videóból jelentős hányadot képeznek az engedély nélkül feltöltött jogvédett tartalmak. Bár a YouTube eddig is azt vallotta, hogy jogilag nem felelős ezekért, és kérés esetén azonnal eltávolítanak bármilyen inkriminált anyagot, elemzők szerint a médiavállalatok eddig azért nem zúdították rá perek hadát, mert nem lett volna, aki bármilyen jelentős kártérítést ki tudott volna fizetni.

Amint egy tőkeerős vállalat jelenik meg az oldal mögött, tömegével indulnak meg a szerzői jogi keresetek, érveltek a szkeptikusok. A Google-YouTube ügylet létrejöttének minden bizonnyal egyik sarkalatos pontját képezte a kérdés, és nem véletlen, hogy annak nyilvánosságra hozatala előtt a YouTube és a Google több megállapodást is bejelentett, melyeket médiavállalatokkal kötött. Ezek közé tartozik a Vivendi tulajdonában lévő Univeral Music Group (vagy UMG), a Sony BMG, a Warner Music Group, valamint a televíziós CBS.

A zenekiadókkal kötött egyezségek videoklipek terjesztéséről szólnak, valamint az egyes számokat a YouTube-on közzétett videók aláfestő zenéjeként szabadon használhatja a közösség. A CBS televíziós vállalat jogosulttá vált a reklámbevételek bizonyos hányadára, melyeket a YouTube a CBS Television Network, Showtime Networks és a CSTV Networks adását tartalmazó videókon realizál.

Konfliktus

A WSJ értesülései alapján a YouTube iránt a Google mellett érdeklődött a Microsoft, a Yahoo! valamint a MySpace közösségi hálózatot nemrég felvásárolt News Corporation is. Az érdeklődés mértéke a vállalatok sorrendjével növekedett: a redmondiak értékelése arra a következtetésre jutott, hogy felvásárlás helyett inkább saját szolgáltatást fejlesztenek (mely nemrég indult el), a Yahoo! ajánlatott tett, majd visszalépett jogi és üzleti szempontok miatt, végül a News Corp. komoly érdeklődéssel figyelte a YouTube-ot, és frusztrált lett a Google-ügylet miatt, tűnik ki a WSJ cikkéből.

A WSJ egy anonim belsős forrásra hivatkozva azt írja, hogy a News Corp. többször megkereste a YouTube-ot, azonban elutasító választ kapott, sőt a Google-lel való tárgyalásokról szóló pletykák szárnyra kelését követően küldött érdeklődésére még választ sem. A tavaly több mint 25 milliárd bevételt generáló amerikai médiavállalat vezetősége így igen rosszul fogadta a Google-YouTube ügyletet, többek között azért is, mivel ezzel a Google a News Corp. tulajdonába került MySpace közösséi oldal riválisát erősíti -- házon belül. Alig telt el több mint egy hónap azóta, hogy megszületett az a megállapodás, melynek értelmében a Google három és fél év alatt legalább 900 millió dollár reklámbevételt garantált a MySpace oldalalain.

A Google ezzel egyből az online video piacának élére ugrott, hiszen az YouTube önmagában is már vezető. Az oldal felhasználóinak havi száma 20 milliónál tart, akik naponta több mint 100 millió videót tekintenek meg. Az Egyesült Államok piacán a YouTube 46 százalékos részesédével mérföldekkel vezet a MySpace előtt, a Google az akvizícióval pedig már a videoportálokat látogatók több mint 57 százalékát éri el. Ez felhasználók tízmillióit és oldalletöltések milliárdjait jelenti havonta, melynek segítsgévél a vállalat tovább duzzaszthatja online reklámrendszerének elérését és forgalmát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról