Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 9. 09:43

Megjelent a Windows Vista utolsó tesztváltozata

A Microsoft pénteken kiadta a Windows Vista -- elvileg -- utolsó nyilvános tesztváltozatát, a Release Candidate 2 (RC2) verziót, amely gyakorlatilag az operációs rendszer végleges állapotát tükrözi. Az 5744-es build a Customer Preview Program résztvevői, valamint a TechBeta, TechNet, TAP és MSDN-előfizetők számára érhető el.

[HWSW] A Microsoft pénteken kiadta a Windows Vista -- elvileg -- utolsó nyilvános tesztváltozatát, a Release Candidate 2 (RC2) verziót, amely gyakorlatilag az operációs rendszer végleges állapotát tükrözi. Az 5744-es build a Customer Preview Program résztvevői, valamint a TechBeta, TechNet, TAP és MSDN-előfizetők számára érhető el.

Lényegében változatlan

Tesztelők szerint felhasználói szemszögből az RC2 lényegében változatlan a szeptember elején kiadott RC1-hez képest, kisebb módosítások azonban történtek, a Microsoft szerint a beérkezett visszajelzések alapján javítottak a sebességen és az alkalmazás-kompatibilitáson is. Az eWeek meg nem erősített információi szerint szeptember végén a Vista aktuális változatában még közel 2400 ismert hiba volt megtalálható, az RC2-ben ezt sikerült 1400 körülire csökkenteni. A tervek szerint a végleges változatban 500-nál kevesebb lesz a bugok száma.

A szoftvergyártó továbbra is arra biztatja a tesztváltozat felhasználóit, hogy a lehető legtöbb visszajelzést juttassák el a céghez, hogy a végleges termék minősége a lehető legjobb legyen. A Microsoft az RC1-et a Vista végleges változatának megjelenéséig támogatni fogja, mivel az alkalmazásfejlesztők számára továbbra is ez jelenti azt a platformot, amelyen termékeiket tesztelhetik és minősíthetik: az a program kaphatja meg a Windows Vista kompatibilitási logót, amely az RC1-gyel hibátlanul működik.

Már csak az időpont a kérdéses

A vállalat közleménye szerint a Vista novemberben érkezik meg a mennyiségi licenccel rendelkező nagyvállalatokhoz, általánosan pedig jövő januárban lesz elérhető. A Microsoft továbbra sem pontosította a premier dátumát és hangsúlyozta, hogy a termék megjelenési időpontja még változhat, amennyiben a szoftverrel minőségi problémák lesznek, lapunk azonban úgy tudja, a végleges dátumok már kitűzésre kerültek.

Az iparági elemzők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy a Microsoft a sok-sok csúszás, késés után vajon tudja-e tartani az általa kijelölt ütemtervet. A Goldman Sachs elemzője, Rick Sherlund szerint a redmondiak már nem csúsznak el a Vistával, és amenyiben az ünnepi szezonban értékesített windowsos PC-k mellé egy Vista-kupon is jár majd, a karácsonyi PC-eladások is szépen alakulnak majd, a vevők nem fognak az új operációs rendszerre várni. A befolyásos Gartner azonban úgy véli, a Microsoft újra módosítani fogja a premier dátumát, akár egészen húsvétig, azonban ennek nem technikai, inkább piacpolitikai okai lesznek.

Hamarosan kész az Office 2007 is

Ami a Vistával várhatóan egyszerre érkező Office 2007-et illeti, a fejlesztés gőzerővel halad, Redmondban már az utolsó simításokon dolgoznak. A Microsoft közölte, hogy az Office Preview weboldalt október 25-én bezárják, ezután már nem lesz elérhető az Office 2007 második bétája. Az átfogó irodai és csoportmunka-szoftver végleges változatát heteken belül gyártani kezdik és a mennyiségi licenccel rendelkező vállalatok és szervezetek már az idén hozzájuthatnak. A termék hivatalos bejelentése 2007 január végén esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról