Szerző: Bizó Dániel

2006. október 19. 13:30

Egyszerű és olcsó tárolómegoldást kínál a HP a kisvállalatok számára

Az informatikai szállítók figyelme az utóbbi időben egyre inkább a piac alsóbb felére irányul, miután a nagyvállalatok infrastrukturális fejlettsége, a különféle eszközök penetrációja igen magas, így egyre intenzívebb verseny folyik egy telített területen. Ezzel szemben a kis- és közepes vállalkozások sokkal fejletlenebb IT-rendszerekkel, ugyanakkor növekvő igényekkel rendelkeznek, így jelentős növekedési lehetőséget kínálnak. Erre reagálva mutatta be új tárolómegoldásait a HP, melyeket kifejezetten a kkv-szektornak szán, mely a cég definíciója szerint az ezer főnél kisebb vállalatokat jelenti.

[HWSW] Az informatikai szállítók figyelme az utóbbi időben egyre inkább a piac alsóbb felére irányul, miután a nagyvállalatok infrastrukturális fejlettsége, a különféle eszközök penetrációja igen magas, így egyre intenzívebb verseny folyik egy telített területen. Ezzel szemben a kis- és közepes vállalkozások sokkal fejletlenebb IT-rendszerekkel, ugyanakkor növekvő igényekkel rendelkeznek, így jelentős növekedési lehetőséget kínálnak. Erre reagálva mutatta be új tárolómegoldásait a HP, melyeket kifejezetten a kkv-szektornak szán, mely a cég definíciója szerint az ezer főnél kisebb vállalatokat jelenti.

KKV-k szakértelem nélkül

Ennek alkalmából Magyarországon járt a HP két magas rangú vezetője, Rick Steffens, és Bob Wilson alelnökök. Bob Wilson a Le Meridien hotelben tartott előadásán elmondta, hogy az infrastruktúrális hardverkiadásokból a tárolókra fordított összeg növekszik a leggyorsabb jelenleg. A tavaly 80 milliárd dolláros globális kkv-piacból (szoftverek, szerverek, tárolók és szolgáltatások) 8,5 milliárd dollárt hasítottak ki a tárolórendszerek, míg jövőre ez az összeg 17,6 százalékkal 10 milliárdra emelkedik, miközben a piac egésze mindössze 11,1 százalékkal bővül, a szerverekre fordított beruházások pedig ennél is lassabban.

Wilson és Steffens szerint a kkv-szektor jellemzői egyediek, nem moshatóak össze a nagyvállalatokéval: informatikai igényeik drasztikusan növekednek, ugyanakkor nem kívánnak az informatikával foglalkozni, sem idejük, szakemberük vagy pénzük nincs arra. Ebből kifolyólag olyan megoldásokra van szükségük, melyek egyszerűen kezelhetőek, megbízhatóak, alacsony bekerülési költséggel és gyors megtérüléssel kecsegtetnek.

Az IDC és a Forrester piackutató cégek által végzett felmérések alapján a kkv-szektor elsődleges elvárása az informatikával szemben, hogy támogassa az üzleti tevékenység folyamatosságát, és az adatok védelmét. A szempontokban ezt követően az IT-vel kapcsolatos költségek kezelése áll, míg a rendszerek megbízhatóságának, biztonságának vagy hatékonyságának kérdései csak ezután következnek.

A HP a kkv-k számára eddig is kínált megoldásokat, melyeket Simply StorageWorks márkanév alatt értékesít. A portfolió lefedi a tárolóhálózatokat (SAN), a szervereket (NAS), valamint az archiváló berendezéseket is. Szeptember közepén azonban új termékkel és kommunikációval rukkolt elő a vállalat, az All-in-One Storage (AiO) rendszerrel, mellyel nem egy újabb eszköztípust igyekszik teremteni, hanem a telepítés és kezelés lehető legegyszerűbbé tételével megnyerni a vállalkozásokat.

All in!

Az AiO a HP állítása szerint összefogja, egyszerűen kezelhetővé és skálázhatóvá teszi a vállalat NAS, SAN és archiválási rendszerét. Az újítás leginkább a eszköz menedzselésében fogható meg, semmint technológiában: a StorageWorks AiO néven piacra dobott termékek ugyanazokat a hardveres megoldásokat alkalmazzák, mint a többi tárolóberendezés, az AiO-val a HP azonban olyan csomagot kínál, amely szoftvert és részletes támogatást is nyújt. Nagy Barna, a HP Magyarország tárolókért felelős vezetőjének állítása alapján egy AiO eszköz akár fél óra alatt telepíthető, anélkül, hogy bármiféle speciális szakértelemre lenne szükség.

Az AiO termékekhez szoftverkörítés és részletes dokumentáció is jár, mely számos esetleírást nyújt a tárolóeszköz beüzemeléséhez, például SQL adatbázissal való használathoz. Az eszközökön előtelepített Windows Storage Server 2003 R2 fut, amely fájl- és nyomtatószerverként szinte azonnal üzemképes. Az iSCSI protokoll segítségével a hálózati számítógépek úgy használhatják, mintha a helyi lemezeket, míg a Data Protector Express szoftver az adatok védelméről gondoskodik. Nagy azt állította, hogy egy AiO olcsóbb, mintha egy hasonló képességű rendszert külön építőelemekből raknánk össze.

Nagy szerint az AiO-t a cégek tárolórendszereik bővítésére valamint konszolidációra fogják használni, kiváltva az alacsony hatékonyságú, önálló fájlszervereknek vásárolt x86-os kiszolgálókat. Az AiO merevlemezes berendezések természetesen képesek biztonsági másolatokat is létrehozni és archiválni is, mivel szalagos meghajtókat is csatlakoztathatunk hozzá. Nagy marketing szempontból hatalmas előrelépésként értékelte az AiO megjelenését, amit a HP direktmarketing eszközökkel igyekszik itthon promotálni, közvetlenül keresve meg a cégeket.

A rackszekrénybe szerelhető AiO400 1 terabátjnyi nyers kapacitást támogat SATA meghajtókkal (4 hely), később tovább bővíthető külsőleg, ugyanakkor nem rendelkezik rendundanciával. A nagyobb, rack- vagy toronykivitelű AiO600 3 terabájt nyers kapacitást támogat SATA, vagy 876 gigabájtot SAS/SCSI lemekezzel (6 bővítőhely). A gép tápellátása és hűtési rendszere redundáns, valamint további jelentős bővítési lehetőségeket kínál külső házakban, így konszolidációra alkalmas -- amely Steffens szerint áthatja az egész IT-ipart, így a tárolómegoldásokat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról