Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 29. 10:30

Árban nem versenyez az iPoddal a Microsoft Zune lejátszója

Az már bizonyos, hogy a Microsoft elsősorban a Zune audiolejátszó szolgáltatásaival próbálja megtörni az Apple amerikai hegemóniáját: nyilvánossá vált a 30 gigabájtos merevlemezzel szerelt Zune lejátszó ára. Az első modell olcsóbb lett a vártnál, pontosan ugyanannyiba, 249,99 dollárba kerül majd novemberben, mint az Apple 30 gigabájtos iPodja, azonban jóval többet tud annál.

[HWSW] Az már bizonyos, hogy a Microsoft elsősorban a Zune audiolejátszó szolgáltatásaival próbálja megtörni az Apple amerikai hegemóniáját: nyilvánossá vált a 30 gigabájtos merevlemezzel szerelt Zune lejátszó ára. Az első modell olcsóbb lett a vártnál, pontosan ugyanannyiba, 249,99 dollárba kerül majd novemberben, mint az Apple 30 gigabájtos iPodja, azonban jóval többet tud annál.

Microsoft pontok

Az amerikában november 14-én debütáló lejátszóhoz tartozó online előfizetéses zenebolt, a Zune Pass havi 14,99 dollárba kerül majd, amennyiben a teljes tartalomhoz hozzá szeretnénk férni. Emellett a dalokat akár egyesével is meg lehet majd vásárolni, azonban dollárcentek helyett Microsoft pontokkal kell majd fizetni értük. A pontrendszert tavaly, az Xbox 360 konzolhoz tartozó Xbox Live Marketplace beindításakor vezette be a redmondi óriás, és az új zeneboltot is erre építve hozták létre. Egy-egy dal 79 pontért lesz megvásárolható, mely körülbelül 99 dollárcentet jelent.

A pontokat különböző mennyiséget tartalmazó feltöltőkártyák segítségével lehet a számlánkra helyezni, a 400 pontos kártyáért 5 dollárt, az 1200 pontosért 15 dollárt, vagy a 4000 pontosért 50 dollárt kell fizeti. A pontok tehát mindegyik kártyával pontosan ugyanannyiba kerülnek, nagyobb mennyiség megvásárlásakor sincs kedvezmény. Egy dollár pontosan 80 pontot ér.

A Zune lejátszóhoz számtalan kiegészítőt is bejelentett a Microsoft, melyek egy része szintén megvásárolható lesz a novemberi startnál. A Zune Home A/V Pack-ért 100 dollárt kérnek el, mely egy dokkolóállomást, ahhoz tartozó távirányítót, AV-kábelt, extra akkumulátort, USB-kábelt és hálózati adaptert tartalmaz. A Zune Travel Pack ugyanennyibe kerül, melyben egy két fülhallgató csatlakoztatását is lehetővé tevő távirányító, jobb minőségű fülhallgatók, hordtáska, USB-kábel és adaptert kapott helyet.

Az autós csomag 80 dollárba kerül majd, melyben egy FM-transmitter és egy autós töltő kapott helyet. Az AV-kábel és az USB-kábel 20-20 dollárba kerül majd, míg az autós töltőért 24 dollárt kell fizetni különálló alkatrészként. Önállóan az FM-transmitter 70 dollárba kerül, így jól látható, hogy -- többek között -- az autós csomag jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg.

Microsoft Zune

Többet tud

A Microsoft Zune számos tekintetben túlmutat az iPodon és olyan szolgáltatásokat kínál, amelyet az Apple-rajongók már régóta várnak a kulturális ikonná vált zenelejátszótól. A Zune kijelzője 3 hüvelyk átlójú, természetesen színes és akár "landscape" módban, azaz elforgatva is használható, ezért filmnézésre sokkal inkább megfelel, mint az iPod.

További terület, amelyen a Zune előremutatóbb az iPodnál, hogy vezeték nélküli hálózati vezérlővel van felszerelve, amely segítségével a felhasználók megoszthatják egymással a készülékeiken tárolt anyagokat, például dalokat vagy videókat. A másik felhasználótól letöltött anyagokat összesen háromszor lehet meghallgatni, és ha valakinek tetszik a frissen beszerzett zene, megjelölheti, majd a zenebolthoz csatlakozáskor megvásárolhatja -- ha havi előfizetési díjat fizet, akkor pedig feloldhatja a korlátozást és tovább hallgathatja a zenét.

A vezeték nélküli kapcsolatot a későbbiekben akár más célokra is fel lehet majd használni, elméletben nem lehetetlen, hogy egy Wi-Fi hotspot közelében a Zune-tulajdonosok közvetlenül tudjanak majd a Zune Pass-hoz csatlakozni és dalokat vásárolni, illetve letölteni. Magát a készüléket a Toshiba gyártja a Microsoft részére, az eszköz fehér, fekete és barna színben lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról