Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 28. 10:28

Jövőre ötven új utasítás kerül az Intel processzoraiba

Az Intel Developer Forum tegnapi napján kiderült, a jövő év második felében megjelenő, már 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott új processzorokban 50 új utasítás is debütál, amelyek többek között multimédiás, matematikai és keresési funkciókat hivatottak gyorsítani.

[HWSW] Az Intel Developer Forum tegnapi napján kiderült, a jövő év második felében megjelenő, már 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott új processzorokban 50 új utasítás is debütál, amelyek többek között multimédiás, matematikai és keresési funkciókat hivatottak gyorsítani.

A vállalat azért lebbentette fel a fátylat ilyen hamar az újdonságokról, hogy a chipek megjelenése idejére minél több alkalmazás támogassa őket, a Microsoft és az Adobe fejlesztői már most is együtt dolgoznak az Intel mérnökeivel, hogy a szoftvereiket felkészítsék az 50 új utasítás használatára. Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője elismerte, hogy az utasítások korai bejelentéséből a versenytárs AMD is profitál, mivel hamarabb beépítheti azokat a saját termékeibe. "A kezdetektől fogva számítottunk erre" -- mondta Gelsinger.

Az Intel elsőként 1997-ben, a Pentium MMX bejelentésekor terjesztette ki az x86 utasításkészletet 56 SIMD paranccsal, amelyek 64 bites fixpontos operandusokkal dolgoznak. Ezt követte 1999-ben a Pentium III megjelenése, akkor jelentek meg az SSE parancsok (70 darab) az Intel processzoraiban, ezek már 128 bites lebegőpontos vektorokkal hajtottak végre műveleteket. A 2000 őszén megjelent Pentium 4-be (Willamette) került bele elsőként a 144 utasításból álló SSE2, majd a Prescott magos leszármazottban debütált az SSE3, amely további 13 utasítást tartalmazott. A Core 2 Duóban -- és a Woodcrest-magos Xeonokban -- is vannak további új utasítások, összesen 32 darab, amelyek a Supplemental SSE3 névre hallgatnak.

A jövőre megjelenő, 45 nanométeres technológiával készülő, Penryn kódnevű chipekben megjelenő új utasítások között lesznek SSE4 (Streaming SIMD Extensions 4) parancsok, elsősorban a multimédiás alkalmazások gyorsítására, valamint olyan speciális utasítások, amelyek kifejezetten a keresések, mintafelismerés és CRC-ellenőrzés futását segítik. A vállalat szerint utóbbiak segítségével felgyorsulhatnak olyan alkalmazások, mint a kézírás- és hangfelismerés, vagy akár egyes tudományos alkalmazások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról