Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 27. 16:56

Három képet jelenít meg egyidőben a Sharp LCD-monitora

Ha a kettő sikerült, akkor már a három sem lehet olyan nehéz -- gondolhatták a Sharp mérnökei, amikor belevágtak speciális kijelzőjük továbbfejlesztésébe. A japán gyártó elsőként tavaly júliusban közölt részleteket arról a kijelzőjéről, mely egyszerre, egyidőben két kép megjelenítésére volt képes. Az egyiket a középponttól balra, a másikat pedig jobbra kitérve láthattuk.

[HWSW] Ha a kettő sikerült, akkor már a három sem lehet olyan nehéz -- gondolhatták a Sharp mérnökei, amikor belevágtak speciális kijelzőjük továbbfejlesztésébe. A japán gyártó elsőként tavaly júliusban közölt részleteket arról a kijelzőjéről, mely egyszerre, egyidőben két kép megjelenítésére volt képes. Az egyiket a középponttól balra, a másikat pedig jobbra kitérve láthattuk.

A legújabb prototípus már középen is megjelenít egy újabb, harmadik képet, így egyszerre akár három különböző tartalom is megjelenhet az LCD-kijelzőn. A panel gyakorlatilag ugyanazt a módszert alkalmazza, mint amelyet a háromdimenziós Sharp monitorokhoz kitaláltak, ezek az úgynevezett látószög-korlát (parallax barrier) elven működnek. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak, így azok külön-külön, a számukra létrehozott tartalomból teljes, háromdimenziós képet alkothatnak.

Az új monitorban a három képet nagyon éles szögben térítik el egymástól, így azok megfelelő távolságból nézve egyetlen nézőpozícióban sem láthatók egyszerre. Az optikai elemeknek köszönhetően nem is zavarják egymást, teljesen külön-külön látható képet eredményeznek.

Három kép egyetlen LCD-kijelzőn

Egy ilyen panel kereskedelmi hasznosíthatósága ugyanakkor kérdéses: bár a Sharp tavaly bejelentette a kétképes változat sorozatgyártását, az végül mégsem indult meg. Az ötlet ugyanakkor egyáltalán nem elvetendő, felhasználhatják ezeket a monitorokat például repülőtereken, utastájékoztató rendszerekben a megjelenítési felület növelésére, vagy akár megoldást nyújthatnak arra is, ha az LCD-tévékészülék előtt ülők különböző csatornákat szeretnének nézni. Ezzel a kijelzővel akár három csatorna műsora is megjeleníthető egy kijelzőn, melyek különböző szögekből láthatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról