Szerző: Ady Krisztián

2006. október 2. 09:51

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens LifeBook Q2010, a porcelánbaba

A Fujitsu Siemens Computers különleges, LifeBook Q2010 noteszgépét korábban már többször bemutattuk oldalainkon, hírt adtunk hazai megjelenéséről is. Az ultrahordozható noteszgépet nemrég alkalmunk nyílt kipróbálni is, így első kézből szerzett tapasztalatokat oszthatunk meg vele kapcsolatban.

A Fujitsu Siemens Computers különleges, LifeBook Q2010 noteszgépét korábban már többször bemutattuk oldalainkon, hírt adtunk hazai megjelenéséről is. Az ultrahordozható noteszgépet nemrég alkalmunk nyílt kipróbálni is, így első kézből szerzett tapasztalatokat oszthatunk meg vele kapcsolatban.

Az alig 1-1,3 kg tömegű -- a készülék tömege a kisebb vagy nagyobb akkumulátorok használatától függ -- noteszgép szélesvásznú, 12,1 hüvelykes kijelzővel, alacsony feszültségű Core Solo processzorral és beépített, harmadik generációs UMTS-modemmel rendelkezik egy mindössze 18 mm vékony, magnéziumötvözetből készült, igen stabilnak tűnő házban. A korlátozott darabszámban készülő noteszgép fedlapját zongoralakk bevonattal látták el.

A készülékhez második, nagyobb kapacitású akkumulátor és dokkolóállomás is tartozik, utóbbiban foglal helyet az optikai meghajtó, a DVD-író. A készülék vékonyságát jellemzi, hogy a monitor- és hálózati csatoló már csak egy vékonyabb csatlakozóra helyezett kivezetésen fért el. A biztonságról TPM-modul és integrált ujjlenyomatolvasó gondoskodik. Utóbbi szükségtelenné teszi jelszavak megjegyzését, a mellékelt szoftver akár a Windows XP operációs rendszerbe is bejelentkeztet egyetlen ujjmozdulatra.

LIFEBOOK Q2010

Sérülékeny

A hatalmas csomag kibontását és a készülék kézbe vételét követő döbbenetet egy másik váltotta fel: rögtön világossá vált, hogy a zongoralakk bevonat egy noteszgépénél nem feltétlenül jó választás. A felület rendkívül sérülékenynek tűnik, és a "jelek" szerint a korábbi tesztelők egyáltalán nem foglalkoztak a lakkozás megóvásával. Ahogyan az Apple iPod nano lejátszó első generációjának tulajdonosai, valószínűleg a noteszgép vásárlói is csalódással veszik majd tudomásul, hogy a készülék csodaszép fedlapja pillanatok alatt összekarcolódik, de ha nem, akkor is tízpercenként lehet az ujjlenyomatot törölgetni róla a mellékelt törlőkendővel.

Ettől eltekintve a készülék valóban lenyűgöző sokadik pillantásra is: klasszis teljesítményt nyújt az 1,2 GHz-en ketyegő, 2 megabájt gyorsítótárral rendelkező Core Solo processzor egy rendkívül vékony, mobiltelefonok vastagságával összemérhető, pillekönnyű házba zárva. A szintén mellékelt, puha belsejű mappába helyezve, a hónunk alá kapva valószínűleg csak az mondja meg, hogy egy noteszgép van nálunk, akinek feltűnik a Fujitsu Siemens Computers feliratú fémtábla a mappán.

LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010

Méltatlan kijelző

A készülék alját textillel borította be a gyártó, mely a különlegességet is hivatott hangsúlyozni, azonban ha ezt megtették egyes területeken, érthetetlen, miért nem rejtették el a csúnya matricákat teljesen. A feliratokat esetleg egy fedlap, vagy az akkumulátor alá is bezsúfolhatták volna, a készülék alját teljesen be kellett volna fedni ezzel az anyaggal. Ezért az árért ez is elvárható lenne.

A készülék 12,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles kijelzője glare-típusú, mely valóban szép színeket biztosít, és bőven elegendőnek tűnik a fényereje is, de a súlyosan tükröződő felület miatt háttérfényben, esetleg egy téren egyszerűen használhatatlanná válik a noteszgép, mint azt képünk is mutatja. Ilyen árcédula mellé sokkal használhatóbb, bármilyen körülmények között helytálló kijelzőt várna el a vásárló, ez a panel egyszerűen méltatlan a Q2010-zel megcélzott, legfelső kategóriához.

A billentyűzet magyar kiosztást kapott, a készülék méretéhez képest megfelelően használható, bár hosszabb gépelésekre inkább egy teljes, USB-s billentyűzetet érdemes használni -- de ez igen szubjektív dolog. A touchpad nem támogatja a szöveg görgetését, ez is igen meglepő egy frissen megjelenő noteszgépnél, azonban a két egérgomb között elhelyezett ujjlenyomatolvasó részben átvállalja ezt a feladatot. A készüléken jóformán alig található csatlakozó: még az Ethernet-kábel is csak egy adapteren keresztül dugható be az eszközbe, mert a készülék vékonyabb a csatlakozónál.

Kommunikáció mindhalálig

A minden noteszgéphez mellékelt dokkolóállomás ezt a problémát is megoldja. Ebben kapott helyet a DVD-újraíró is, a második monitorkimenet, illetve négy USB-port. A dokkolót úgy alakították ki, hogy a legnagyobb kapacitású akkumulátort felhelyezve is használható maradjon. Az akkumulátor alatt található kis résbe kell behelyezni a SIM-kártyánkat -- körülbelül fél óráig kerestük ezt a bővítőrést, magát az UMTS-modult hamarabb felfedeztük, mint ennek helyét. A kézikönyvek sem tesztnek említést róla.

Az integrált mobilmodul nem akármire képes: nem csak a harmadik generációs hálózatokat, hanem a jelenleg elérhető leggyorsabb mobil adatkommunikációt, a HSDPA-t is támogatja. A noteszgéppel megfelelő mobilhálózati lefedettség mellett -- mondjuk a T-Mobile hálózatán -- akár 1,5 megabit/s-os sebességgel is tölthetünk le adatot szinte egész Budapest területén, illetve hazánkban ott, ahol a HSDPA technológia elérhető. A modullal ráadásul nem csak adatot lehet forgalmazni, hanem teljes értékű mobiltelefonként is üzemel a Q2010, egy vezetékes, vagy Bluetooth headset segítségével akár hívásokat is bonyolíthatunk rajta keresztül.

LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010

Melegszik

A készülék a legkisebb, 3-cellás akkumulátorral a legvékonyabb, a 11,8 Wh teljesítményű akkumulátor azonban maximum 1-1,5 órás üzemidőt biztosít a noteszgép számára, inkább a kisebb érték felé tendálva. A készülék kikapcsolt vezeték nélküli vezérlőkkel -- WLAN, Bluetooth, UMTS-modul -- és közepes fényerővel alig 6-7 Watt közötti energiát igényel az akkumulátortól, de bekapcsolt vezérlőkkel is ritkán megy 9-10 Watt fölé a noteszgép fogyasztása.

A legkisebbnél körülbelül kétszer vastagabb, 6-cellás akkumulátor már 53,3 Wh teljesítmény leadására képes, mely ilyen fogyasztás mellett durván 5-8 óra üzemidőt biztosít a Q2010-nek. Ez már nagyon szép teljesítmény, ráadásul a noteszgép ezzel az akkumulátorral is vékony marad, s továbbra sem nehezebb körülbelül 1,3 kg-nál.

A vékony kivitel egyetlen okból előnytelen, rendkívül nehéz megoldani a hatékony hűtést, a Q2010 sajnos hajlamos a melegedésre. Nem csak az akkumulátor töltése és merülése jár jelentős hőfejlődéssel, de a processzor mellett az alaplap, lapkakészlet és a merevlemez helye is érezhető, kitapintható. A szűk házban a légáramlásról egy viszonylag hangos ventilátor gondoskodik, ez is meglepő figyelmetlenség egy ilyen árkategóriájú gépnél.

LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010 LifeBook Q2010

Porcelánbaba

A Fujitsu Siemens Computers Q2010 a világ egyik legvékonyabb, legkönnyebb, mégis kiváló teljesítményű noteszgépe, külföldön viszonylag elfogadható, kiépítéstől függően -- merevlemez mérete, memória mennyisége -- 2400-3200 dollár közötti áron kapható. Ezzel az árral talán versenyképes lehet, még kisebb hibái ellenére is. Itthon azonban valami megmagyarázhatatlan oknál fogva 1 millió -- igen, egymillió -- forintos nettó (!) áron szerepel az árlistákban, ennyiért pedig valószínűleg teljesen eladhatatlan. Ezért az árért két darab hasonló kategóriájú, konkurens gyártótól származó noteszgépet is lehet kapni, akár ütésálló kivitelben.

LifeBook Q2010 noteszgép értékelés

   
Minőség 8
Képességek 9
Ár/érték 5
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A LifeBook Q2010 noteszgépet a Fujitsu Siemens Computers bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról