Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 14. 11:07

Frissült a Longhorn Server

A Microsoft kiadta a Longhorn Server legújabb előzetesét, az 5600-as build a redmondiak szerint nagyobb teljesíményt és megbízhatóságot ígér a tesztelőknek. Az augusztusi CTP (Community Technology Preview) a Microsoft Developer Network (MSDN) és TechNet előfizetők számára érhető el.

[HWSW] A Microsoft kiadta a Longhorn Server legújabb előzetesét, az 5600-as build a redmondiak szerint nagyobb teljesíményt és megbízhatóságot ígér a tesztelőknek. Az augusztusi CTP (Community Technology Preview) a Microsoft Developer Network (MSDN) és TechNet előfizetők számára érhető el.

A Vista és a Longhorn Server fejlesztése párhuzamosan folyik, mindkét operációs rendszerből májusban jelent meg a második béta, most pedig egyszerre érkezik mindkettőből a legújabb változat, amely az 5600-as build számot viseli. Nagy különbség ugyanakkor, hogy az asztali gépekre szánt Vista végleges változata már az idén elkészül, a Longhorn Serverből azonban csak 2007 végén lehet termék. A szerverekre szánt operációs rendszerből a jövő év első felében még egy harmadik bétaváltozatot is kiad a Microsoft, ezt követi legalább egy RC (release candidate), majd a végleges verzió.

A jövő év végén érkező Longhorn Servert a tervek szerint 2009-ben követheti egy R2 változat, amely többek között tartalmazni fogja a Windows Server Virtualization hypervisort ("Viridian"), valamint a Windows PowerShellt ("Monad") is. Korábban lehetett hallani olyan pletykákat, amelyek szerint a Microsoft egy kifejezetten otthoni szervertermékkel is piacra lépne, azonban a Home Serverről egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, így az sem biztos hogy valaha megjelenik.

A redmondi cég szerint a Vista RC1-ben található legfontosabb változásokkal bővül az azonos kódbázisra épülő Longhorn Server előzetese is, amelyek elsősorban a teljesítményt és a stabilitást érintik, gyorsult a telepítés és a bootolás is. Hasonlóan a Vistához, a Longhorn Server új buildjébe sem kerültek új funkciók vagy szolgáltatások. Problémák azonban továbbra is vannak a szoftverrel, a tesztelők visszajelzései szerint például hibernálás után nem működik a merevlemezt titkosító BitLocker, kompatibilitási gondok vannak a UNIX-alapú alkalmazásokkal, sokan pedig arra panaszkodnak, hogy VMware virtuális gépekre nem települ az operációs rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról