Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 13. 09:43

Már PDF-be is tud menteni az Office 2007

A Microsoft elérhetővé tett egy ingyenes kiegészítőt , amelynek segítségével a jövőre debütáló Office 2007 felhasználói dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik, vagy akár a redmondi cég saját XPS formátumába, amely a PDF vetélytársa kíván lenni. A kiegészítő jelenleg béta állapotú, de az év vége előtt végleges formába öntik. A Microsoft vezetői szerint a PDF-állományok kezelését az Office felhasználóinak kérésére építették be a programcsomagba.

[HWSW] A Microsoft elérhetővé tett egy ingyenes kiegészítőt, amelynek segítségével a jövőre debütáló Office 2007 felhasználói dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik, vagy akár a redmondi cég saját XPS formátumába, amely a PDF vetélytársa kíván lenni. A kiegészítő jelenleg béta állapotú, de az év vége előtt végleges formába öntik. A Microsoft vezetői szerint a PDF-állományok kezelését az Office felhasználóinak kérésére építették be a programcsomagba.

A világ legnagyobb szoftvercége még tavaly ősszel jelentette be, hogy az Office következő változatában a felhasználók dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik. A Word, az Excel, a PowerPoint, az Access, a Publisher, a OneNote, a Visio és az InfoPath komponensek egyaránt képesek lesznek PDF fájlokat írni, bár a fájlok megtekintéséhez külön PDF-olvasóra lesz szükség. Ezután az Adobe antitröszt-perrel fenyegette meg a Microsoftot, mire a cég úgy határozott, a szolgáltatás nem lesz az Office része, különálló komponensként érhető majd el.

Az OpenDocument is támogatott lesz

A vállalat korábban szilárdan kitartott amellett, hogy az Office 2007 csak és kizárólag a Microsoft saját fájlformátumait támogatja majd, az utóbbi időben azonban láthatóan meggondolta magát. Idén júniusban a vállalat azonban közölte, hogy a népszerű irodai szoftvercsomag következő változata kompatibilis lesz az -- ISO-szabványos -- OpenDocument állományokkal is, amelyeket egy fordítóprogram segítségével lehet Office-kompatibilissé alakítani.

A nyílt forrású Open XML Translator első előzetese Word állományokat konvertál OpenDocumentbe, illetve fordítva, valamint egy plugin révén beépül az Office 2007-be, így az irodai csomag képes a Worddel szerkesztett állományokat OpenDocument (ODF) formátumban is elmenteni. Jövőre az Excelhez és a PowerPointhoz is várható egy hasonló kiegészítő. Mivel az Office XML formátum visszamenőleg kompatibilis a régebbi Office fájlformátumokkal is, a konvertáló alkalmazással a régebbi dokumentumokat is át lehet alakítani OpenDocumentté.

Azáltal, hogy a Microsoft is támogatni fogja az ODF fájlokat, megnőhet azok népszerűsége és elterjedtsége, amely e formátum javára billentheti a mérleget a Microsoft Open XML-lel folytatott harcban. Az OpenDocumentet máris számos szoftver támogatja, köztük az OpenOffice, az IBM Lotus Workplace vagy a KOffice. A Microsoft lépése ugyanakkor az Office malmára is hajthatja a vizet, hiszen azáltal, hogy lehőséget biztosít az OpenDocument fájlok használatára, háttérbe szorulhatnak a rivális irodai szoftverek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról