Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 12. 15:14

Plazmapanel-gyárat épít Gödön a Samsung

Mintegy 72 millió eurós (~19,7 milliárd forintos) beruházással épít plazmapanel-összeszerelő üzemet Budapest határában a képcsövekre, kijelzőkre szakosodott Samsung SDI. A vállalat gödi ipartelepén jövő áprilisra elkészülő 20 ezer négyzetméter alapterületű szerelőcsarnokban 42 hüvelykes kijelzőket végszerelnek majd, amelyek azután -- részben más gyártóknál -- plazmatévékbe kerülnek beépítésre.

[HWSW] Mintegy 72 millió eurós (~19,7 milliárd forintos) beruházással épít plazmapanel-összeszerelő üzemet Budapest határában a képcsövekre, kijelzőkre szakosodott Samsung SDI. A vállalat gödi ipartelepén jövő áprilisra elkészülő 20 ezer négyzetméter alapterületű szerelőcsarnokban 42 hüvelykes kijelzőket végszerelnek majd, amelyek azután -- részben más gyártóknál -- plazmatévékbe kerülnek beépítésre.

A Samsung SDI jogi képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, a cég 2002 nyarán átadott gödi ipartelepén jelenleg katódsugárcsöves modulokat gyártanak, amelyek már tévékbe beépítésre alkalmas állapotban hagyják el az üzemet. Ezt a tevékenységet bővítik ki egy j20 plazmamodulok összeszerelésével, ami az 1300 fős alkalmazotti létszám 530 fős növekedésével jár. A Samsung SDI havi 60 ezer plazmamodul összeszerelését tervezi Gödön.

Európa a digitális tévék (plazma, LCD) legnagyobb piaca, a globális tortából mintegy 40 százalékos szeletet kihasítva. Az LCD- és plazmatévék eladásai évről évre megduplázódnak, a DisplaySearch adatai szerint az idei második negyedévben a plazmák forgalma 95 százalékkal, az LCD-k eladásai pedig 135 százalékkal nőtt 2005 második negyedévéhez képest. Aaz iSuppli piackutató úgy véli, 2009-ben a világszerte értékesített tévéknek már csak 42 százaléka lesz hagyományos, képcsöves modell, 48 százalékukban már LCD-panel, 4 százalékukban pedig plazmakijelző teljesít majd szolgálatot.

A piacot uraló távol-keleti gyártók számára megéri Európába hozni a termelés egy részét, mivel a legyártott készülékek nagy méretűek, sérülékenyek, ha Ázsiában készülnének, a logisztikai feladatok költségesek lennének és a szállítás is sok időt venne igénybe. Ezért az utóbbi hónapokban számos japán és koreai cég közölte, kelet-európai összeszerelő üzemet létesít, ahol LCD- vagy plazmatévéket szerelnek majd össze, innen árasztva el a kontinenst áruval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról