Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 8. 09:33

Szeptember végén kezdi meg 25 éves börtönbüntetésének letöltését a WorldCom korábbi vezetője

Bernard Ebbers
Bernard Ebbers
[WSJ/HWSW] A bíróság jogerős határozata szerint szeptember 26-án kell börtönbe vonulnia Bernard Ebbersnek, a WorldCom egykori elnök-vezérigazgatójának, hogy letöltse könyvelési csalásért, összesküvésért és egyéb gazdasági bűncselekményekért kiszabott 25 éves büntetését. Mivel Ebbers már 64 éves, hátralevő életét minden valószínűség szerint rácsok mögött tölti.

Példás büntetés

A WorldComnál Ebbers irányítása alatt hajtották végre az amerikai történelem legnagyobb, 11 milliárd dolláros könyvelési csalását, amelynek hatására az 1999-ben még 180 milliárd dolláros piaci értékű vállalat 2002-ben csődbe ment. Alkalmazottak tízezrei kerültek utcára, ekkor jelent meg a cégnél az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, amely vizsgálatot indított és fényt derített a könyvelés manipulációjára. Ebberst tavaly júliusban ítélte 25 év börtönre a bíróság, miután több korábbi WorldCom-vezető is terhelő vallomást tett rá.

A WorldCom-vezető azzal védekezett, hogy nem tudott a cégénél folyó sötét ügyekről, Scott Sullivan volt pénzügyi igazgató azonban azt vallotta, a manipulációkra Ebbers adott utasítást. Mivel Sullivan együttműködött a hatóságokkal, megúszta 5 éves börtönbüntetéssel, amelyből jó magaviselet esetén különféle kedvezmények is járnak. Buford Yates, a WorldCom könyvelője csupán egy év és egy nap büntetést kapott.

Ebbers fellebbezett a rendkívül szigorú ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy a tárgyalás nem volt igazságos, ugyanis a védelem tanúi vallomásuk esetén nem kaptak volna felmentést a vádak alól. A fellebbviteli eljárás lefolytatása alatt a volt WorldCom-vezér óvadék ellenében szabadlábon lehetett, a bíróság azonban idén júliusban elutasította a beadványt és megerősítette a korábban kiszabott 25 éves börtönbüntetést.

Közel az otthonhoz

A WorldCom korábbi vezetője azt kérte a bíróságtól, ítéletét a Yazoo Cityben (Mississippi állam) található fegyházban tölthesse le, ugyanis ez van legközelebb az otthonához. A WorldCom egy mississippi kisvárosból indult világhódító útjára, telefonszolgáltatás viszonteladójából vált -- akvizíciók egész sorozata nyomán -- a világ második legnagyobb távközlési vállalatává. Ebberst valósággal ünnepelte a Wall Street, amikor 1997-ben 37 milliárd dollárért megszerezte az MCI-t. A WorldCom később a működési kiadásokat tőkebefektetésként könyvelte el, ezzel meghamisítva a pénzügyi mutatókat, becsapva a Wall Streetet.

Scott Sullivan egykori pénzügyi vezető szerint erre Ebbers adott utasítást annak érdekében, hogy a vállalat mutatói elérjék a várakozásokat. Ebberst eleinte semmivel sem lehetett vádolni, ugyanis nem volt semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy ő adott volna utasítást a könyvelési csalásra, vagy hogy a tudtával történt a dolog. Ez egyébként mind a mai napig így is van, Scott Sullivan pénzügyi igazgató tanúvallomásán kívül semmi sem támasztja alá Ebbers bűnösségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról