:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 8. 12:08

Kétmagos Itanium processzorokkal frissíti Integrity termékcsaládját a HP

Teljes egészében felfrissíti Integrity szervercsaládját a HP -- jelentette be mai sajótájékoztatóján a vállalat. A gépekben természetesen a Montecito kódnéven ismert kétmagos Itanium 2 chipek jelentik a legfőbb újdonságot, ugyanakkor a világ második számú szerverszállítója új chipsetet és azt alkalmazó új belépő kategóriás Integrity modelleket is bemutatott. Az új gépekkel a HP kétszeres teljesítményt és energiahatékonyságot ígér az eddigi árakon.

[HWSW] Teljes egészében felfrissíti Integrity szervercsaládját a HP -- jelentette be mai sajótájékoztatóján a vállalat. A gépekben természetesen a Montecito kódnéven ismert kétmagos Itanium 2 chipek jelentik a legfőbb újdonságot, ugyanakkor a világ második számú szerverszállítója új chipsetet és azt alkalmazó új belépő kategóriás Integrity modelleket is bemutatott. Az új gépekkel a HP kétszeres teljesítményt és energiahatékonyságot ígér az eddigi árakon.

Az Integrity szerverekbe is megérkezett végre a Montecito

A HP bejelentése közel két hónappal követi a Montecito hivatalos piacra kerülését, amit a chip kezdetben szűkös hozzáférhetősége, valamint a rendszerszintű teszteléshez szükséges idő és emberi erőforrás magyarázhat. Kiemelt ügyfelei számára a HP már meg is kezdte az új, kétmagos Itaniumokkal szerelt konfigurációk szállítását, az első legyártott darabok közül két hazai ügyfélhez is jutnak gépek, akik a jövő héten vehetik át őket -- mondta el Birnbauer Péter, az Integrity szerverekért felelős termékmenedzser. A HP szakembere a vevőket nem nevezte meg. A toronymagasan a legnagyobb Itanium-szállító ígérete szerint október végére az egész Integrity család megújul, így a hagyományos év végi vállalati "büdzsét kiürítő" beszerzéseket jó eséllyel elcsípheti.

Az Arches kódnevű sx2000 chipsettel szerelt közép- és felsőkategóriás gépek esetében, melyeket március végén dobott piacra a HP, elméletileg (elektronikai és szoftverkompatibilitási oldalról) egyszerű processzorcserével lehet az egymagos Madisonról a kétmagos Montecitóra fejleszteni. Eredetileg a Montecito és az Arches kéz a kézben léptek volna színre, azonban a processzor több mint fél éves csúszása keresztülhúzta ezen számításokat. Ebből fakadóan a HP Montecito nélkül volt kénytelen megkezdeni az új, 8 vagy többutas kiszolgálóinak szállításait, az rx7640, az rx8640 valamint az új Superdome modellekét. Az sx2000 nagyobb teljesítményt, jobb skálázódást, nagyobb memóriakapacitást és megbízhatóbb működést és rendelkezésre állást hozott magával.

Az 1-4-utas, belépő kategóriás kiszolgálók terén most érkezett meg a teljes platformfrissítés, az új processzor mellé új chipsetet is hozott a HP. Az zx1 utódakény a zx2 hasonló kiépítettségnél nagyjából 20 százalékos teljesítménytöbbletet, nagyobb, akár 385 gigabájtos memóriatámogatást kínál, kisebb késleltetéseket és nagyobb memória- valamint a perifériákkal való kommunikációs sávszélességeket ígér, így például a rendszerbusz 400 helyett már 533 megahertzen üzemel. A zx2 immár támogatja a PCI-X 2.0 bővítőkártyákat is, egészen 266 megahertzig. A zx2 elődjénél fejlettebb megbízhatósági (RAS) funkciói a HP szerint mainframe-kategóriás rendelkezésre állási mutatókat garantálnak.

A zx2 chipkészletre épülő vadonatúj Integrity rx3600 két, míg az rx6600 négy Montecito chipet képes fogadni, melyekkel a HP kétszer nagyobb teljesítményt, energia- és költséghatékonyságot ígér, szemben a Madisonal szerelt eddigi rx2620 és rx4640 modellekkel. Bár elméletben a régebbi modellek is alkalmasak a Montecito fogadására, nem biztosítják a zx2 által felmutatott sávszélesség- és késleltetésbeli, valamint megbízhatósági fejlesztéseket.

Az egyedül hoppon maradt vásárlók azok, akik azt remélték, az rx1620 típusú gépeiket is képesek lesznek esetleg a Montecitóval fejleszteni. Ezt a modellt a HP egy új, rackbe szerelhető géppel és Itanium-alapú blade-ekkel kívánja felváltani, amely formátum a szerverpiac leggyorsabban növekvő szegmense, magas helysűrűsége, energiahatékonysága és alacsonyabb üzemeltetési (felügyelet, karbantartás, szellőzés, áramfogyasztás) költségei miatt -- fontos szempontok már kisebb méretű adattárházak esetében is.

Migrációs hullám indulhat

A HP reményei szerint az új Integrity család nemcsak a RISC-riválisokkal, így az IBM Power5+ valamint a Sun UltraSPARC IV+ chipekre épülő gépekkel veszi fel sikeresen a versenyt, hanem az alsóbb kategóriában az x86-os tömegszerverekkel szemben sikerül meglovagolni, sőt akár erősíteni a konszolidációs folyamatokat, hogy a korábban több gép által végzett feladatok egy Integrity kiszolgálóra költözzenek, akár virtualizált környezetben. Az ilyen feladatok végrehajtásához a HP a nyáron új lehetőségekkel bővítette az Integrity szerverek virtuális szerverkörnyezetét (VSE, Virtual Server Environment).

A riválisokkal való megküzdés mellett a Montecito révén a HP Alpha és PA-RISC processzoros rendszereket használó ügyfélbázisának tömeges migrálásának beindulását reméli. Birnbauer előadásában kiemelte, már hazánkban is vannak szép számmal ügyfelek, akik Alpha-alapú installációjukat Integrityre cserélték, az átállási hullám tetőzése 2007 és 2009 között várható. Az Alpha szerverek a napokban érik el életciklusuk végét, az utolsó megrendeléseket a jövő héten várja a HP, bár terméktámogatást 2011-ig biztosít hozzájuk.

Az elavult rendszerekhez képest átütő teljesítményen kívül a Montecito széleskörű szoftvertámogatást is fel tud mutatni. Az Itanium a hamarosan frissítésen áteső HP-UX 11i mellett Windows Server 2003-at, Linuxot, BSD-t és OpenVMS-t képes natívan futtatni, pár hónapon belül pedig elkészülnek az első Montecito-alapú NonStop gépek is, a Transitive valós idejű bináris fordítójával, a QuickTransittal pedig már a Solaris, a z/OS és az OS/390 használata is megoldódni látszik. Birnbauer tájékoztatása szerint az Integrity termékcsaládon futó operációs rendszerekre már több mint 9 ezer különféle alkalmazást portoltak a szoftverfejlesztők, köztük mintegy 100 hazai termék is elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.