Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 6. 09:48

A Word 2000 kritikus biztonsági hibáját támadó kód jelent meg

A Secunia szerint kritikus hiba van a Microsoft Word 2000 szövegszerkesztőben, amelyet kihasználva támadók tetszőleges kódot indíthatnak el a felhasználók számítógépein, akár adatokat eltulajdonítva, törölve vagy módosítva. A sebezhetőséget a nagyvállalati körben még mindig széles körben használt Windows 2000 operációs rendszeren lehet kihasználni előre preparált Word-dokumentumok segítségével. A szövegszerkesztőhöz egyelőre nincs hibajavítás, a támadó dokumentumok azonban már terjednek -- figyelmeztet a Secunia.

[HWSW] A Secunia szerint kritikus hiba van a Microsoft Word 2000 szövegszerkesztőben, amelyet kihasználva támadók tetszőleges kódot indíthatnak el a felhasználók számítógépein, akár adatokat eltulajdonítva, törölve vagy módosítva. A sebezhetőséget a nagyvállalati körben még mindig széles körben használt Windows 2000 operációs rendszeren lehet kihasználni előre preparált Word-dokumentumok segítségével. A szövegszerkesztőhöz egyelőre nincs hibajavítás, a támadó dokumentumok azonban már terjednek -- figyelmeztet a Secunia.

"A többi Office-sérülékenységhez hasonlóan a hibát kihasználó dokumentumot egy sebezhető Word 2000-rel meg kell nyitni, hogy működjön" -- áll a biztonsági hiányosságot kihasználó MDropper.Q trójait felfedező Symantec közleményében. "Ennélfogva a sebezhetőség nem teszi lehetővé önmagukat megtöbbszöröző hálózati férgek terjedését." Mivel a sebezhetőségre egyelőre nincs javítás, a Symantec azt javasolja a Word 2000 felhasználóinak, ne nyissanak meg idegen forrásból származó, gyanús dokumentumokat.

A nyár elején már érték hasonló támadások az Office egyes komponenseit, májusbam, júniusban és júliusban egyaránt jelentek meg olyan kártevők, amelyek frissen napvilágra került biztonsági réseket támadtak a Wordben, az Excelben, később pedig a PowerPointban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.