Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 6. 12:31

Több mint tízezer embertől válik meg az Intel

Igaznak bizonyultak a CNET News által nemrég nyilvánosságra hozott pletykák: az Intel átfogó racionalizáláson esik át, melyet többek között 10500 ember állása bán majd. Ez a mértékű leépítés megközelíti a vállalat állományának 10 százalékát, ami elemzők szerint a vállalat szerkezetének legdrasztikusabb átalakítása a 80-as évekbeli válság óta, amikor a japán DRAM-gyártók árprése alól az Intel kimenekült a piacról és a processzorokra koncentrálta erőforrásait.

[HWSW] Igaznak bizonyultak a CNET News által nemrég nyilvánosságra hozott pletykák: az Intel átfogó racionalizáláson esik át, melyet többek között 10500 ember állása bán majd. Ez a mértékű leépítés megközelíti a vállalat állományának 10 százalékát, ami elemzők szerint a vállalat szerkezetének legdrasztikusabb átalakítása a '80-as évekbeli válság óta, amikor a japán DRAM-gyártók árprése alól az Intel kimenekült a piacról és a processzorokra koncentrálta erőforrásait.

Tíz dolgozóból egynek mennie kell

A tegnap bejelentett lépésektől a cég felsővezetése dollármilliárdos megtakarításokat vár. A második negyedév végén regisztrált 102500 fős alkalmazotti létszám az év végére 95 ezerre, majd jövő év közepére 92 ezerre apad majd, az elbocsátások mellett részben lemorzsolódás révén. Az első elbocsátási hullám részeként főként azokat küldik el, akik a nemrég eladásra került tevékenységekkel (például XScale, kommunikációs és jelfeldolgozó chipek) kapcsolatosan végezték munkájukat vezetőként, marketingesként, vagy informatikusként. A vállalat szóvivője, Chuck Mulloy elmondta, hogy eddig 5 ezer pozíciót jelöltek ki, melyeket továbbiak fognak követni az év végéig.

Jövőre azonban a "keménymag" sem kerüli el a megszorításokat, és a világ legnagyobb félvezetőgyártója növelni akarja a termelés munkaerő-hatékonyságát, ami elkerülhetetlenül leépítésekhez vezet az üzemekben is. Ezen túlmenően igyekszik megszüntetni a szervezeti redundanciákat, és javítani a kutatás-fejlesztési eljárásokon. A becslése szerint 200 millió dollárnyi végkielégítésbe kerülő restrukturálási projekttől az Intel 2 milliárd dollár megtakarítást vár jövőre, míg 2008-ban, a projekt teljes kiteljesedését követő első teljes év során már 3 milliárd dollárral kevesebb kiadás a cél.

A megtakarítások a működési költség mellett az értékesítéssel kapcsolatos kiadásokból is faragnak majd, valamivel növelve a bruttó profitrátát is. A közvetlen költségcsökkentésen túlmutatva a csillagászati árú félvezetőipari berendezések és az üzemek kihasználtságának fokozásától az Intel további 1 milliárd dollárnyi megtakarítást remél a tőkeberuházások terén.

Szertefoszlott álom

Az Intel jelenlegi restrukturálási projektje egy áprilisban bejelentett belső tanulmány eredménye, mely a vállalat működését értékelte ki. Paul Otellini, a vállalat nemrég, tavaly májusban kinevezett elnök-vezérigazgatója már július közepén megtette az első lépéseket a hatékonyság növelésének irányában, és mintegy 1000 fővel csökkentette a középvezető szinteken a létszámot, azt remélve, hogy ezáltal javul a döntéshozatal sebessége.

Az Intel lépései mögött a rivális processzorgyártó AMD által támasztott nyomás, valamint a vállalat annak az évek óta kergetett illúziójának, mondhatni önámításának a szertefoszlása áll, hogy jelentős növekedési tartalékokkal rendelkezik nem csak a magpiacának számító processzorok és chipsetek, hanem példának okáért a kommunikációs vagy beágyazott chipek terén is.

Az Intel vállalati szinten most néz szembe azzal a realitással, hogy 10 milliárd dolláros befektetései ellenére sem tudta tevékenységét diverzifikálni, ráadásul számítógépes üzletének nyereségessége is drasztikusan visszaesett az AMD tevékenységének hatására. További tevékenységek leválasztásáról a jelenlegi bejelentéskor nem esett szó, ugyanakkor a cég egyáltalán nem zárta ki ilyen lépések jövőbeni eshetőségét -- akár a flash-memóriagyártás leválasztását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról