:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 1. 13:40

Tömeges leépítésekre készül az Intel

[CNET News/HWSW] Az Intel tömeges elbocsátásokra készül, amit akár már kedden bejelenthet -- írja belsős forrásokra hivatkozva a CNET News. Az angol nyelvű informatikai hírlap úgy tudja, a leépítések elérhetik a 10 ezer főt is, ami a vállalat létszámának nagyjából 10 százalékát tenné ki.

[CNET News/HWSW] Az Intel tömeges elbocsátásokra készül, amit akár már kedden bejelenthet -- írja belsős forrásokra hivatkozva a CNET News. Az angol nyelvű informatikai hírlap úgy tudja, a leépítések elérhetik a 10 ezer főt is, ami a vállalat létszámának nagyjából 10 százalékát tenné ki.

Kínos bizonyítvány

A terveket állítólag ismerő, névtelen források alapján Paul Otellini elnök-vezérigazgató a keddi tőzsdei kereskedés lezárását követően tartott elemzői konferencia alkalmával jelentheti be az átfogó elbocsátásokat. Az értesülések szerint a létszámcsökkentést leginkább a marketingesek szenvedik meg, mivel az Intel saját tanulmánya alapján ezek létszáma aránytalanul magas az iparágban, összehasonlítva például az értékesítőkkel. Az Intel áprilisban kezdte meg tevékenységének kiértékelését, a hatékonyság növelésének lehetőségei után kutatva.

Az egyáltalán nem váratlan karcsúsítás valószínűleg kedvező fogadtatásra lel majd a Wall Streeten, amely kíméletlenül számon kéri a pénzügyi mutatókat. A pénzügyi mutatókkal pedig az Intel mostanában igencsak hadilábon áll: bár a vállalat továbbra is hatalmas profitot termel, mind forgalma, mind nyereségessége drasztikusan romlik a korábbi évekhez viszonyítva. Az idei második negyedév során 13 százalékkal esett vissza árbevétele az előző év hasonló időszakához képest, miközben üzemi eredménye 60 százalékkal, nettó nyeresége pedig 57 százalékkal zuhant.

Alapos verés

A pénzügyi teljesítmény romlása mögött természetesen kézenfekvő módon az AMD által támasztott, korábban talán sosem tapasztalt versenyt kell megjelölnünk, mint elsődleges okot. A rivális processzorpiaci (x86) részesedése sosem látott történelmi rekordokat dönget, a Mercury Research alapján a második negyedév során már a 22 százalékot is meghaladták az AMD szállításai -- és a vállalat még többet akar, a piac 30 százalékára pályázik. Ráadásul az AMD előretörését most elsősorban nem az Intel kapacitáskorlátai segítették (bár a chipset-hiány következtében ilyen hatás is fellépett), hanem egyszerűen jobb chipeket kínál -- legalábbis ez a piac ítélete.

Az Intel emiatt komoly árcsökkentésekre kényszerült, hogy megállítsa riválisa további előretörését, sőt, akár piacot szerezzen vissza, ami érzékenyen érintette nyereségességét. A harmadik negyedévre a bruttó profitráta (értékesítés árbevétele mínusz értékesítés közvetlen költségei, a bevétel arányában) a régóta nem látott 50 százalék körüli értékre csökken, prognosztizálja az Intel, azaz felléphet az a szokatlan jelenség, hogy az AMD több nyereséget realizál átlagosan a processzorokon -- ez néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

Az Intel bruttó profitjának alakulása
Az Intel bruttó profitjának alakulása százalékban (zöld), és abszolút dollárban (piros); forrás: Intel

A leépítések a pénzügyi teljesítmény ismerete nélkül sem érkeztek előszél nélkül. A vállalat nemrég, júliusban szervezte át felsővezetői szintjét, mikor a marketingért és értékesítésért felelős Eric Kim és Anand Chanrasekher helyét egy ember, Sean Maloney vette át. Ehhez hasonlóan a különféle vezetői szinteken lévők számát 1000 fővel csökkentette, amivel a vállalati döntéshozatal meggyorsítását várják.

Stratégiai kudarc

Mindezzel együtt elképzelhető, hogy az AMD-hatás nélkül is hasonló racionalizálás mellett döntöttek volna az Intelnél, bár kétségtelen, hogy a rivális kellemetlen helyzetbe hozta a világ legnagyobb chipgyártójának vezetését, döntően hozzájárulva a kényszerű változások beindításához. A félvezetőipari óriás ugyanis számos veszteséges tevékenységgel rendelkezik, melyek évek óta képtelenek teljesíteni a korábbi elvárásokat.

Az Intel a dotkom-láz alatt összesen 10 milliárd dollárt költött el különféle, többnyire kommunikációs és beágyazott alkalmazáschipekkel foglalkozó cégek akvizícióira, melyek végül nem tudták kinőni magukat, és sosem termeltek nyereséget. A "bevásárlási láz" során megszerzett tevékenységek jelentős részétől, melyek nem támogatják processzorpiaci szereplését, meg kíván szabadulni a vállalat. Ezt jelzi többek között az XScale és más chipek értékesítése, amit egyes iparági szakemberek nem tartottak bölcs lépésnek, inkább a pénzügyi elemzőknek való megfelelni akarás eredményét látták benne.

A korábban robbanásszerű bővüléssel, vastag nyereséggel kecsegtető területek nélkül pedig a processzorpiacot uraló vállalat nehezen tud kiaknázható növekedési lehetőségeket találni, miközben magpiaca is korábban nem látott támadás alatt áll. Növekedés nélkül pedig a Wall Street szigorú tekintete a megtérülési, nyereségességi mutatók, az azonnali pénzügyi teljesítmény felé fordul, ami méginkább igaz a nehéz időkben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.