Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 29. 11:17

A 802.11n szabványtervezetnek megfelelő eszközöket is minősíti a Wi-Fi Alliance

[News.com/HWSW] A Wi-Fi Alliance tervei szerint 2007-től minősíteni fogja a 802.11n szabványtervezetnek megfelelő eszközöket, ezzel is elősegítve e termékek elfogadottságát, piaci sikerét.

[News.com/HWSW] A Wi-Fi Alliance tervei szerint 2007-től minősíteni fogja a 802.11n szabványtervezetnek megfelelő eszközöket, ezzel is elősegítve e termékek elfogadottságát, piaci sikerét.

Vége az inkompatibilitásnak?

A többször is elvetett, majd módosítás után újra benyújtott 802.11n szabványtervezethez olyan sok változtatási javaslat érkezett, hogy a következő tervezetet legkorábban csak 2007 elején lehet csupán benyújtani a mérnökökből álló, jóváhagyást végző IEEE-nek (Institute of Electrical and Electronics Engineers) szervezetnek, amely a szokásos átfutási időt figyelembe véve csak 2008 elején adhatja rá áldását. Az eredeti tervek szerint a 802.11n tervezetnek 2007 elején kellett volna végleges szabvánnyá válnia.

Eközben több gyártó már bejelentette, hogy a jelenlegi tervezetnek megfelelő eszközeit már szállítja partnereinek, azonban egyetlen cég sem tudja garantálni, hogy a most piacra kerülő eszközök valóban kompatibilisek lesznek a 802.11n szabvánnyal. A gyártók ígérete szerint maximum egy szoftverfrissítésre lesz szükség, ez azonban közel sem biztos. A véglegesített szabvány megjelenéséig a tökéletes együttműködés sem garantált a különböző gyártók különböző vezeték nélküli lapkákra épített eszközei között.

A Wi-Fi Alliance célja, hogy ezeket az eszközöket tesztelje és minősítse, hogy a fogyasztók biztosak lehessenek benne, egymással együttműködő készülékeket vásárolnak. A tervek szerint márciusban, mikor az IEEE megkapta a 802.11n legújabb tervezetét, a Wi-Fi Alliance megkezdi az eszközök minősítését, majd mikor a 802.11n végleges szabvánnyá avanzsál, a szervezet újra bevizsgálja és minősíti az eszközöket. A várakozások szerint a végleges 802.11n szabványnak megfelelő termékek kompatibilisek lesznek a "pre-802.11n" eszközökkel.

Rendet a piacon, rendet a fejekben!

Frank Hanzlik, a Wi-Fi Alliance ügyvezetője szerint rendkívül fontos hogy a következő szabvány elfogadásáig is mozgásban maradjon. "Mivel a szabvány véglegesítése egy évet késik és már számos termék van a piacon, úgy gondoltuk, minél többet várunk, az annál többet árt az iparnak" -- mondta Hanzlik. "A ma kapható termékek nem működnek együtt. Együttműködés nélkül pedig a felhasználók nem kapják meg a megfelelő élményt."

A következő generációs Wi-Fi szabványra épülő eszközök elméleti maximális áteresztőképessége másodpercenként 540 megabitre emelkedne, amely tízszeresen haladja meg a jelenleg elérhető leggyorsabb, 802.11g szabvány nyers sávszélességét. Fontos, mondhatni alapvető tulajdonsága a javasolt sztenderdnek, hogy visszafelé kompatibilis az eddigi 802.11b és 802.11g szabványokkal, így a következő generációs eszközök képesek lesznek kommunikálni elavult nyelvet beszélő társaikkal is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról