Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 29. 09:28

Kiszivárgott a Windows Vista ára

A Microsoft kanadai weboldalán hétfőn egy időre láthatóvá váltak a vállalat következő generációs asztali operációs rendszere, a jövő év elejére ígért Windows Vista különféle változatainak árai. A redmondi cég az utóbbi időben igyekezett a lehető legtöbb részletet nyilvánosságra hozni a Vistáról, egyedül a pontos megjelenési dátumról és az árakról volt nagy a csend. A cég korábban csak annyit árult el, hogy a Vista egyes verziói a Windows XP azonos változatához hasonló árakon lesznek kaphatók.

[HWSW] A Microsoft kanadai weboldalán hétfőn egy időre láthatóvá váltak a vállalat következő generációs asztali operációs rendszere, a jövő év elejére ígért Windows Vista különféle változatainak árai. A redmondi cég az utóbbi időben igyekezett a lehető legtöbb részletet nyilvánosságra hozni a Vistáról, egyedül a pontos megjelenési dátumról és az árakról volt nagy a csend. A cég korábban csak annyit árult el, hogy a Vista egyes verziói a Windows XP azonos változatához hasonló árakon lesznek kaphatók.

A legolcsóbbtól a legdrágábbig

A kanadai weboldalon egy időre láthatóvá vált információk szerint az otthoni felhasználóknak szánt Vista Home Basic 259 kanadai dollárba (~50 ezer forintba) fog kerülni, ez megegyezik a Windows XP Home Edition listaárával. Amint az ismert, a Home Basic lesz a fogyasztói "alapváltozat", a legolcsóbb verzió azoknak, akik éppen ismerkednek a számítógépekkel. A 299 dolláros Home Premium már tartalmazza a Media Center funkciókat, képes lesz nagyfelbontású (HD) anyagok lejátszására, valamint támogatja a Tablet PC-ket is. A Home Premium funkcionalitás szempontjából nagyjából a Windows XP Media Center Editionnek felel meg.

Az üzleti felhasználóknak szánt változat, a Vista Business ára már kicsit borsosabb, 379 kanadai dollár, azonban ez meglepő módon olcsóbb a Windows XP SP2-nél, amelyért jelenleg 429 dollárt kérnek. A Visták összes változatának összes funkcióját tartalmazó Ultimate Edition lesz a legdrágább verzió, ezért 499 kanadai dollárt kérnek. A nagyvállalatoknak szánt, csak mennyiségi licenckonstrukcióban elérhető Enterprise változat ára nem szivárgott ki, mint ahogy a fejlődő országokban elérhető, csak új PC-vel együtt kapható, korlátozott funkcionalitású Vista Starteré sem.

Szeptemberben jön a hivatalos árlista

Kiszivárogtak az upgrade változatok árai is, ezek szerint a Windows-felhasználók 129 kanadai dollárért frissíthetnek Home Basicre, 199-ért Home Premiumra, 249 dollár a Vista Business upgrade ára, 299-ért pedig Ultimate-ra lehet frissíteni a meglevő Windowst. A Microsoft villámgyorsan eltávolította az információkat az internetről, de túl későn. A cégnél beismerték a bakit, a redmondi vállalat képviselője azonban azt mondta, a Vista RC1 szeptemberi megjelenésekor már hivatalosan is bejelentik a termékek árát.

"A Windows Vista magyar verziójának várható megjelenése jövő március, az árazási modellt azt megelőzően fogjuk kialakitani a piaci körülményeknek megfelelően" -- mondta el lapunknak Szelthafner Zoltán, a Microsoft Windows Client üzletág igazgatója. Itthon minden bizonnyal a Vista Home Basic lesz a legolcsóbb, amennyiben az ára megegyezik majd a Windows XP Home Editionével, akkor mintegy 60 ezer forintot kell fizetni a teljes, dobozos változatért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról