Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 29. 12:58

Boltokban a Core 2 Duo chipes noteszgépek

Az Intel tegnap útjára indította a Core 2 Duo processzorcsalád mobil változatát, amely korábban Merom kódnéven volt ismert. A vállalat izraeli mérnökei által kifejlesztett lapka a kezdetektől mobil felhasználásra készült, ebből nőtte ki magát az asztali Core 2 Duo, és a szerverekbe szánt Woodcrest-magos Xeon is. A nagy PC-gyártók sorra jelentik meg Core 2 Duo chipes noteszgépeiket, az idén összesen több mint 200 ilyen modell jelenik meg a különféle cégek kínálatában -- adta hírül az Intel.

[HWSW] Az Intel tegnap útjára indította a Core 2 Duo processzorcsalád mobil változatát, amely korábban Merom kódnéven volt ismert. A vállalat izraeli mérnökei által kifejlesztett lapka a kezdetektől mobil felhasználásra készült, ebből nőtte ki magát az asztali Core 2 Duo, és a szerverekbe szánt Woodcrest-magos Xeon is. A nagy PC-gyártók sorra jelentik meg Core 2 Duo chipes noteszgépeiket, az idén összesen több mint 200 ilyen modell jelenik meg a különféle cégek kínálatában -- adta hírül az Intel.

Gyorsabb és 64 bites

A mobil Core 2 Duo a januárban megjelent Core Duót váltja fel. Az új generációs mobil processzor elődjéhez képest számos újdonságot vonultat fel a nagyobb teljesítmény és hatékonyabb energiafelhasználás érdekében, ennek köszönhetően -- az Intel állítása szerint -- a Core 2 Duo azonos fogyasztás mellett akár 20-30 százalékkal gyorsabb lehet elődjénél. A Core 2 Duo talán legfontosabb funkcionális újdonsága a 64 bites felépítés: ez az Intel első 64 bites mobil processzora. A Merom lábkompatibilis elődjével, a Yonah-alapú noteszgépek gyártóinak így csak a BIOS-t kell átírniuk, és gyártósoraik máris onthatják a Core 2 Duo chipes gépeket.

A kétmagos mobil Core 2 Duo chipek 291 millió tranzisztort tartalmaznak, 65 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártva egy processzor mérete 143 négyzetmilliméter. A felső kategóriás, 7000-es sorozatú lapkákban 4 megabájt, az olcsóbb, 5000-es sorozat tagjaiban 2 megabájt osztott másodszintű gyorsítótár található. A mobil Core 2 Duo lapkák 667 MHz-es front side busszal járnak, hogy illeszkedjenek az év elején megjelent "Napa" platformba, amelynek része a mobil 945 Express chipkészlet-család, valamint az Intel PRO/Wireless 3945ABG vezeték nélküli hálózati vezérlő.

A mobil Core 2 Duo lapkák 1,66 és 2,33 GHz közötti órajeleken, jelenleg négy kivitelben kaphatók. A 2,33 GHz-es T7600 csúcsmodell listaára 637 dollár, a 2,13 GHz-es T7400 ára 423 dollár, a 2 GHz-es T7200 kivitelért pedig 294 dollárt kér az Intel. A 2 megabájt oszott másodszintű cache-sel rendelkező, 1,83 GHz-es T5600 listaára ezer darabos megrendelés esetén 241 dollár, az 1,66 GHz-es T5500 alapmodell pedig 209 dollárért érhető el.

Santa Rosa: a jövő

A szeptember végén rendezendő őszi Intel Developer Forumon azonban már fellebbenhet a fátyol a vállalat következő generációs Centrino mobil platformjáról, a Santa Rosáról, amely újdonságok sorát vonultatja fel, elsősorban a hosszabb akkumulátoros üzemidő érdekében: a Crestline kódnevű chipkészletben található integrált grafikus vezérlő már energiatakarékos kialakítású, és támogatja a flash memóriát is tartalmazó merevlemezeket, sőt, akár az alaplapra integrált flash memóriát is.

A Robson kódnevű technológia a sűrűn használt adatokat a merevlemez helyett flash memóriában tárolja: ez nem csak a teljesítményt növeli, hanem a lemezmeghajtó tehermentesítése révén a fogyasztás csökkenéséhez, kisebb zajhoz és hőtermeléshez is vezet. A Santa Rosa érkezésével egyidőben frissül a mobil Core 2 Duo család, az új változatok már 800 MHz-es front side busszal járnak. A Santa Rosa platform megjelenését 2007 elejére ígéri az Intel, a 802.11n szabványt is támogató vezeték nélküli hálózati vezérlőjével egyetemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról