Szerző: jcsaba

2006. augusztus 23. 12:17

Tartósteszt: Nokia N80, a mindeNes

A tavaly tavasszal bemutatott Nseries család képviselői rendkívül kedvező fogadtatásban részesültek, így nem csoda, hogy a gyártó újabb és újabb készülékekkel igyekszik bővíteni az immáron meglehetősen színes kínálatot. A megfelelő tesztalany kiválasztásánál az volt a cél, hogy minél inkább helyettesíteni tudja az üzletemberek tenyérgépét, ne kelljen lemondani a multimédiás képességekről, és mindez ne féltégla kivitelben öltsön testet.

A tavaly tavasszal bemutatott Nseries család képviselői rendkívül kedvező fogadtatásban részesültek, így nem csoda, hogy a gyártó újabb és újabb készülékekkel igyekszik bővíteni az immáron meglehetősen színes kínálatot. A megfelelő tesztalany kiválasztásánál az volt a cél, hogy minél inkább helyettesíteni tudja az üzletemberek tenyérgépét, ne kelljen lemondani a multimédiás képességekről, és mindez ne "féltégla" kivitelben öltsön testet.

Az időközben megjelenő E-széria két középső tagjából kimaradt a kamera, a legkisebb üzleti modell nem harmadik generációs, a legnagyobbat pedig nem forgalmazzák itthon, így olyan nyalánkságokról, mint például a BlackBerry kliens úgy tűnik le kell mondanunk. De az N-sorozaton belül sem volt könnyű választani, az autofókuszos kamerások túl nagyok -- az N73 már egészen formás, abból azonban kimaradt a WLAN, egyszóval maradt az N80, melyben végül minden együtt van.

Elegáns külső, hi-tech belső

Mivel a telefon szétcsúsztatható kivitelű, összecsukva mindössze 50 x 95 mm, egyedül a vastagságával kell megbarátkoznunk, ugyanis 25 mm vastag a kicsike. A "tartósteszt" ideje alatt ez nem igazán okozott gondot, farzsebben is kényelmesen elfért a mobil. Érdekes, hogy a szétcsúszó mechanikát semmilyen rugós mechanizmus nem segíti, de ez nem is hiányzott, jól eltalálták az erőszükségletet és a referencia pontokat -- az egész megoldás rendkívül strapabíró érzetet kelt. Az előlapi gombokkal minden funkciót elérhetünk, így a szétcsúsztatás csak az adatbevitelhez nélkülözhetetlen. Adatkommunikáció terén mindent megkapunk, ami ma elvárható: GPRS, EDGE, UMTS, Infra, Bluetooth, USB 2.0 és 802.11g szabványú. gyors vezeték nélküli vezérlő. Ez utóbbi szerencsére már nem csak a tenyérgépek kiváltsága, bár mobiloknál még ritka szolgáltatás.

Nokia N80

A vezeték nélküli hálózat bekonfigurálása rendkívül egyszerű, a legtöbb titkosítási metódust ismeri, természetesen automatikusan megtalálja a közelünkben lévő hozzáférési pontokat (hotspotokat) és gond nélkül csatlakozik hozzájuk. A hatótáv elfogadható, bár egy kétszintes épületben bajba kerülhetünk, ha nem a router szintjén vagyunk. Az adatátvitel sebessége kiváló. Az UMTS is hozza a formáját, internetezésre, levelezésre már ez is megteszi, de természetesen videotelefonálhatunk is az előlapon található másodlagos VGA kamera segítségével.

A készülék hátulján található a fő kamera, mely 3 megapixeles (maximum 2048 x 1536) felbontású, érdekessége, hogy egy kis pöcök segítségével átállíthatjuk makro módba, így a közeli témák is élesek lesznek. Az optika mellett található vaku 1,5-2 méteres távolságig hatásos, jól megvilágítja a környezetet. A szoftver rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik, fehéregyensúly, expozíciós érték, színtónus, talán ennek is köszönhető, hogy meglepően jó képeket készít, bár egy autofókuszos kamera minőségétől jócskán elmarad.

Nokia N80

Videókat maximum 352 x 288-as felbontásban rögzíthetünk, akár MPEG4-es formátumban is, ami hatékony tömörítési mellett is korrekt minőséget eredményez. A kamera külön gombot kapott a telefon oldalán, a másik oldalon pedig a miniSD memóriakártya foglalata található, melyben kikapcsolás nélkül cserélgethetjük a kártyákat. A csomaggal egy 128 megabájtos kártyát kapunk, de beledughatunk akár 2 gigabájt kapacitásút is. Nagyobbra szükség is lehet, mivel ha kihasználjuk a maximális felbontást, nem ritka az 1 megabájtot meghaladó képméret.

Bár a kijelző fizikai mérete nem túl nagy, felbontása átlag fölötti (352 x 416 pixel), ami nagyon finom részletezettséget tesz lehetővé, gyakorlatilag szabad szemmel nem is láthatóak a képpontok. Rendkívül éles, kontrasztos képe van, a fényképek is nagyon jól néznek ki rajta a 262 ezer szín megjelenítésének is köszönhetően. A fényerő is elegendő, napsütésben is gond nélkül olvasható a képernyő, melyet egy fényérzékelő szenzor segít a megvilágítás optimális beállításában.

Nokia N80

Nem csak szép, okos is

Az N80-on futó symbianos Series 60 platform mindent tud, amit egy okostelefonnak vagy tenyérgépnek tudnia kell. A telefonkönyvben tárolt adatoknak csak a beépített 40 megabájt memória szab határt, tehát gyakorlatilag korlátlan. Egy kapcsolathoz végeláthatatlan mennyiségű adatot rendelhetünk, de akár Outlook-ról vagy más Nokia telefonról is áttölthetjük névjegyzékünket. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy ha beállítjuk, híváskor a telefon felolvassa a hívó nevét, ami nagyon jópofa és hasznos funkció, mivel így rá sem kell nézni a kijelzőre mégis tudjuk ki hív. Ez a funkció zenehallgatás közben, fülhallgatóval is működik.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

A beépített e-mail kliens nagyon korrekt, támogatja a hitelesített SMTP-szervereket is, beállíthatjuk, hogy bizonyos időközönként automatikusan letöltse új leveleinket, és természetesen a csatolmányokat is megnézhetjük. A csatolmányok mérete nincs korlátozva (szemben az MMS maximum 300 kilobájtos limitjével), így akár eredeti méretünkben is elküldhetjük 1 megás fotóinkat is.

A naptár is mindent tud amit kell, van havi, heti, napi nézet, teendőinket szép piros "timeline" csíkkal jelzi, szinkronizálható Outlook-kal és persze beállítható, hogy figyelmeztessen minket idejében, szóval az üzletemberek legjobb barátja. Talán itt érdemes kitérni az úgynevezett aktív készenléti üzemmódra, mely bekapcsolása esetén az asztalon láthatjuk aktuális teendőinket, fölé kitehetjük a leggyakrabban használt programok ikonjait, illetve itt üzen a zenelejátszó is, hogy éppen mit hallgatunk.

A továbbfejlesztett operációs rendszer büszkesége az internetböngésző, mellyel valóban élvezet a különböző oldalak olvasgatása. Hihetetlennek tűnik, de a legtöbb weboldal teljes pompájában jelenik meg a kijelzőn, és mindez meglepő gyorsasággal. Tetszőleges méretre állíthatjuk az oldalakat és a mini-map technológiával pofon egyszerűen navigálhatunk még a több képernyőnyi hosszúságú oldalakon is.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Kapunk továbbá egy zenelejátszót, mely támogatja a fontosabb formátumokat. Találhatunk még a telefonban egy hangrögzítőt, mely csak 1 percig rögzít, RealPlayer lejátszót a streamelt tartalmakhoz, kártyajátékokat a hosszabb utazásokhoz, illetve Quickoffice alkalmazást, mellyel megnézhetünk Word, Excel és PowerPoint doksikat és még sok apróságot.

A szoftverellátottság

Ne feledjük, ez egy okostelefon, így nem muszáj a beépített szoftvereket használni, és ezzel a teló képességeit korlátozni: megvásárolhatjuk, vagy letölthetjük a nekünk legszimpatikusabb Symbian alkalmazásokat. Részemről -- és azt hiszem idehaza sokan vannak így --, az ingyenesen letölthető alkalmazásokat preferálom, ugyanis azok közt is akad szép számban érdekesség. Sajnos az újabb generációs Series 60 operációs rendszer lefelé nem kompatibilis, egyelőre lényeges kevesebb szoftver található a készülékre, mint például a korábbi telefonokra, illetve a mobil windowsos rendszerekre, de az idő előrehaladtával a helyzet egyre javul.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Egyik kedvencem az Agile Messenger, mely az összes fontos szolgáltatást támogatja: ICQ, MSN, AOL, Yahoo és GoogleTalk. Főként ICQ-t használtam és bátran ajánlom mindenkinek, tökéletesen működik, egy teljes értékű üzenőalkalmazás. Következő érdekesség az Internet Radio nevű szoftver, mely a nevéhez méltón a neten megtalálható rádióállomásokat játssza le. Az előre beállított állomásokhoz hozzáfűzhetjük kedvenceinket is, melyet egy text-alapú listában tárol az alkalmazás. Természetesen a használathoz legalább harmadik generációs mobilhálózat szükséges, de költségkímélés céljából Wi-Fi-vel érdemes használni. Szintén zenei alkalmazás a Pocket Ogg, használatával az igen népszerű Ogg Vorbis kódolású zenéinket sem kell nélkülöznünk, ugyanis ez a gyári beépített lejátszóból kimaradt.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Rengeteg asztal téma is elérhető erre a kijelzőre optimalizálva, így igazán egyénivé varázsolhatjuk kis kedvencünket. Hasonlóan a windowshoz, nem csak egyszerűen a háttérképet cserélgethetjük, hanem komplett témákat használhatunk, mely új ikonokkal, grafikai elemekkel ruházza fel rendszerünket. A Nokia oldalán is érdemes szétnézni, ott találtam a WorldMate nevű szoftvert, amely az E-szériás mobilokra lett kitalálva, de gond nélkül fut az N80-on is. Ez egy időjárás előrejelzőt, világórát, valutaváltót -- sajnos a forintot nem ismeri -- és egy érdekes térképet tartalmaz.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Javaslom kipróbálásra a Google Maps nevű alkalmazást is, ezen a kijelzőn már igazán élvezetes, elképesztő részletes térképet kapunk vele az egész világról. Budapesten még az egyirányú utcák is jelölve vannak, szóval kiválóan tájékozódhatunk vele, de átválthatunk műhold nézetre is, mely látványos és kevésbé hasznos is egyben.

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Végszó

Elég hosszú időt töltöttem el a telefonnal és be kell vallanom, megszerettem. Egy-két lefagyást, újraindítást leszámítva teljesen megbízhatóan működött és meglepett, hogy milyen könnyedén futtat egyszerre akár 4-5 programot is, ami a platformot és a hardvert egyaránt dicséri. Igazából csak az üzemidővel nem voltam megelégedve, számomra érthetetlen miért ilyen kis kapacitású akkumulátorral forgalmazzák a készüléket.

Erőteljesebb használat (3G-hálózat, 1 óra beszélgetés, fotózgatás, e-mail, Wi-Fi internetezés) esetén egy napot is alig bír ki, de átlagos napokon sem húzta két napnál tovább egy töltéssel, ez egyszerűen kevés. Azt hiszem nem vagyok telhetetlen, ha még megjegyzem, egy autofókuszos kamera is elfért volna hátul. De hogy visszautaljak a bevezetőre, nem éreztem kevesebbnek egy mobil-tenyérgépnél, bár nagyon nehéz összehasonlítani a két kategóriát, az egyik inkább telefon, a másik inkább számítógép.

A Nokia N80 kamerájával készített tesztképek

Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80 Nokia N80

Nokia N80 mobiltelefon értékelés

Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Nokia N80 mobiltelefont a Nokia Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

kipróbáltuk

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról