Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 16. 12:30

Nagy jövő áll a Linux előtt a mobilpiacon

A Trolltech, a mobiltelefonos Linux-megoldások első számú szállítója a LinuxWorld Expón egy kamerás GSM/GPRS telefont mutatott be, amely a Greenphone kódnevet viseli. A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Motorola pedig azt közölte, hogy hamarosan készülékeinek több mint felében már a nyílt forrású operációs rendszer teljesít szolgálatot.

[HWSW] A Trolltech, a mobiltelefonos Linux-megoldások első számú szállítója a LinuxWorld Expón egy kamerás GSM/GPRS telefont mutatott be, amely a Greenphone kódnevet viseli. A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Motorola pedig azt közölte, hogy hamarosan készülékeinek több mint felében már a nyílt forrású operációs rendszer teljesít szolgálatot.

Fejlesztőknek szánják

"A fejlesztők számára nagy kihívást jelent a mobiltelefonos szoftverpiacon való megjelenés" -- mondta Benoit Schillings, a Trolletch műszaki igazgatója. Ezen könnyítene a Greenphone piacra dobásával a vállalat, a készülék 690 dolláros árában benne van a szoftverfejlesztéshez szükséges összes eszköz, beleértve a Linux-alapú operációs környezetet, a tárcsázóprogramot, valamint az 1,3 megapixeles kamerát kezelő modult is.

A terméket természetesen nem végfelhasználóknak szánják, hanem olyan fejlesztőknek, akik fantáziát látnak a linuxos mobilokban, illetve nagyvállalatoknak, amelyek ezzel egy teljesen működőképes teszkörnyezethez juthatnak és megtapasztalhatják, vajon a linuxos készülékek hogyan illeszthetők a vállalati hálózathoz, valamint a saját alkalmazásaikhoz. Egy több ezer főt foglalkoztató nagyvállalat számára megérné egy teljesen saját készülék kifejlesztése, saját alkalmazásokkal, amelyet aztán egy szerződéses hardvergyártó elkészíthetne -- véli Schillings.

A Trolltech számos vállalatnak szállít mobil linuxos megoldásokat, ezek közül a legnagyobb a Motorola, amely számos Linux-alapú készüléket kínál a vásárlóinak. A Trolltech adatai szerint eddig világszerte 40 különféle mobiltelefont készült, amelyben a vállalat szoftvere teljesített szolgálatot. A Motorola három éve forgalmaz linuxos készülékeket, eddig összesen 5 millió ilyen készüléket adott el, ami elsőre soknak tűnik, valójában azonban elenyésző: a cég csak az idei második negyedévben 51,9 millió mobilt szállított.

Egyre több linuxos mobil várható a Motorolától

A LinuxWorldön a Motorola közölte, hogy pár éven belül mobiltelefonjainak 50-60 százaléka Linuxot futtat majd. A vállalatnak jelenleg is számos linuxos készüléke van, amelyek elsősorban a Távol-Keleten népszerűek. A cég tervei szerint 2007-ben az európai és amerikai vásárlók is számos felső kategóriás linuxos Motorola készüléket láthatnak a boltok polcain, a 100-300 dolláros (~22-66 ezer forintos) árkategóriában.

A Motorola rémálma, hogy a mobiltelefonos Linux-változatok nem lesznek kompatibilisek egymással, ami komolyan visszavetheti az alkalmazások fejlődését. Ennek elkerülése érdekében számos vezető gyártó (Motorola, NEC, Panasonic, Samsung, NTT DoCoMo, Vodafone) nemrégiben egy közös, szabványos platformot léterhozásáról döntött annak érdekében, hogy aztán ennek használatával lerövidítsék az új készülékek és szoftverek fejlesztési idejét, illetve csökkentsék az ezzel kapcsolatos költségeket. A szolgáltatók is profitálhatnak az egységes, szabványos Linuxból, hiszen ezután elegendő lesz egy operációs rendszeren tesztelniük saját megoldásaikat.

Nem ez az első eset, hogy a vállalatok valamiféle szervezet létrehozásával szeretnék elősegíteni a Linux terjedését a mobil világban, azonban az eddigi próbálkozások főleg közös, szabványos felületek és interfészek létrehozására irányultak. A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, az NTT DoCoMo és a Vodafone azonban egy egész platformot készül létrehozni, amelyet aztán egységesen használnának készülékeikben.

Nagy remények

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobiltelefon-gyártók számára, használatával a cégek megtakarítjathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy reményekkel vág neki a mobiltelefon-piac meghódításának. Noha a Diffusion Group felmérése szerint 2005-ben még a Symbian volt a legnépszerűbb mobil (okostelefon) operációs rendszer, a piac 51 százalékát birtokolva, a Linux már a második helyen állt 23 százalékkal, megelőzve a 17 százalékos Microsoft Windows Mobile-t. 2010-re azonban már a Windows 29 százalékos piaci dominanciáját várja a Diffusion Group, amelytől alig lesz lemaradva a Linux (26%), megelőzve a Symbiant (22%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról