Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 15. 15:08

Megjelent az IBM legújabb adatbázisa, a DB2 Viper

Az IBM piacra dobta a DB2 adatbázis legújabb, 9-es generációját, a korábban Viper kódnéven ismert kiszolgálót. A DB2 9 egy ötéves fejlesztési projekt csúcspontja, fejlesztésében nyolc ország több mint 750 szoftverfejlesztője vett részt. Ezen kívül 60 SAP-fejlesztő is dolgozik a terméken: ez a második generációs DB2, amely SAP-re optimalizált.

[HWSW] Az IBM piacra dobta a DB2 adatbázis legújabb, 9-es generációját, a korábban Viper kódnéven ismert kiszolgálót. A DB2 9 egy ötéves fejlesztési projekt csúcspontja, fejlesztésében nyolc ország több mint 750 szoftverfejlesztője vett részt. Ezen kívül 60 SAP-fejlesztő is dolgozik a terméken: ez a második generációs DB2, amely SAP-re optimalizált.

A DB2 Viper hagyományos, statikus adatbázis-technológiákat interaktív adatkiszolgálóvá alakítja, amellyel a kliensek hatékonyabban kezelhetnek mindenféle típusú információt - például dokumentumokat, audio- és videofájlokat, képeket, weboldalakat és digitálisan aláírt XML-tranzakciókat. Az IBM új adatkiszolgálója az iparágban elsőként biztosítja az XML- és relációs adatok problémamentes, egyidejű forgalmát, formátumtól, platformtól és helytől függetlenül. A DB2 új verziójával elérhetők a hagyományos Oracle és MySQL adatbázisokban tárolt adatok is -- hasonló funkciót e gyártók nem kínálnak.

A szoftver legfontosabb újdonsága az IBM szerint a XML dokumentumok "natív" tárolása és indexelése, ehhez egy teljesen új technológiát fejlesztettek ki az IBM mérnökei, amely nem formattálja és struktúrálja át az XML-eket a relációs adatbáziskezeléshez. Az ún. "hierarchiális" adattárolástól és az XML-specifikus indexeléstől azt várja az IBM, hogy az XML-alapú alkalmazások futása látványosan felgyorsul.

Az XML adatokat az XQuery lekérdező nyelv segítségével lehet elérni, ez tulajdonképpen a relációs adatbázisokban használt SQL megfelelője. A Viper emellett alkalmas lesz struktúrált adatok és nem struktúrált adatok -- például grafikák, PDF-fájlok, táblázatok, stb. -- tárolására is. Az IBM DB2 Viper újdonságai közé tartozik még egy új biztonsági megoldás, amelynek révén sokkal jobban behatárolhatók az adatbázis hozzáférési jogosultságai, illetve a Venom (kígyóméreg) nevű tömörítési technológia, amely akár 55-60 százalékkal is csökkentheti az igényelt tárolókapacitást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról