Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 10. 15:47

Ismét súlyosan veszteséges a Transmeta

Ismét veszteségessé vált a Transmeta működése, miután a második negyedévben nem sikerült licencbevételt realizálniuk. Az eredetileg rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismertté vált vállalat bevételeit szinte kizárólag a kutatás-fejlesztési szolgáltatások képezték, a chipek forgalma gyakorlatilag mára elhanyagolható.

[HWSW] Ismét veszteségessé vált a Transmeta működése, miután a második negyedévben nem sikerült licencbevételt realizálniuk. Az eredetileg rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismertté vált vállalat bevételeit szinte kizárólag a kutatás-fejlesztési szolgáltatások képezték, a chipek forgalma gyakorlatilag mára elhanyagolható.

Leépült bevételek

A vállalat 9,3 millió dollár bevételre tett szert a második negyedév során, amiből 8,9 milliót a szolgáltatások képeztek, vesztesége pedig 8,5 millió dollár körül alakult. A forgalom egy évvel korábban 24,7 millió dollárt tett ki, amit a mikroprocesszorokból származó 7 milliós, valamint a licencekből befolyt 10 millió dolláros bevétel magyaráz. Akkor a Transmeta 6,8 millió dollár nyereséget tudott felmutatni.

Ezek a források mára eltűntek, ennek ellenére a vállalat működési költségei 9,7 millióról 12,6 millióra növekedtek, főként a kutatás-fejlesztési kiadások emelkedésének hatására. A készpénzállomány 52 millió dollárt tesz ki, miután a veszteségek hatására 7,9 millió dollárral apadt. Az év egészére nézve a vállalat 48-58 millió dolláros bevételt, és 16-26 millió dolláros veszteséget prognosztizál.

Elszalasztott lehetőség

A Transmeta 1995-ben kezdte meg működését, és egészen 2000-ig csendben dolgozott egy rendkívül alacsony fogyasztást, mindössze néhány wattot megcélzó architektúrán. A koncepció alapját az képezte, hogy az x86-os kompatibilitást alacsony szintű szoftverréteggel biztosítják, míg a processzor felépítését rendkívül egyszerűen tartják, amivel megfelelően nagy teljesítmény érhető el 1-2 wattból is. Első termékük, a Crusoe azonban alulmúlta a teljesítménybeli várakozásokat, ráadásul gyártási problémákkal küszködött. A Transmeta ún. fabless vállalat, azaz a chipek előállítását szerződéses félvezetőgyárak végzik.

A Crusoe ráadásul a dotkom-lufi kipukkanása és az általános világgazdasági pangás hajnalán érkezett a piacra, így a körülmények ilyen szerencsétlen összjátéka következtében az iparági érdeklődés ellenére sem sikerült megkapaszkodnia. Az Intel ekkor már elkezdte a Banias (Pentium M)fejlesztéseit, amivel aztán piacra is tudott lépni 2003 elején, még azelőtt, hogy a Transmeta kijavíthatta volna ballépéseit az Efficeonnal, amely már sokkal jobb teljesítmény- és energiahatékonysági karakterisztikával rendelkezett

Új üzleti modell

A Transmeta végül nem volt képes fenntartható üzletet építeni a processzorok fejlesztése és értékesítése köré, így a folyamatos veszteségek hatására a vállalat stratégiai irányt váltott, lényegében kivonult a processzorpiacról, és szellemi tulajdonának licencelése, valamint a mérnöki szolgáltatások felé fordult. Ennek részeként a Fujitsu, az NEC valamint a Sony is licencelte LongRun 2 energiakezelési technológiáját, amely e vállalatok chipjeiben kerül implementálásra majd. A szolgáltatási és licencbevételekkel a Transmeta 10 év után a tavalyi második negyedévben először vált nyereségessé.

Emellett a Transmeta a Microsofttal karöltve dolgozik a szoftveróriás FlexGo projektjén. A FlexGo célja, hogy a fejlődős országok lakosai alacsony kezdő költséggel juthassanak teljes funkcionalitású PC-hez, amelyhez aztán a feltöltőkártyás telefonokhoz hasonlóan előre fizetett kártyák, vagy havi előfizetés útján férhetnek hozzá. Ehhez különleges biztonsági megoldások kellenek, hiszen biztosítani kell a rendszer korlátozását. A Transmeta mérnökei ilyen módosított chipeken munkálkodnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról