Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 9. 13:18

Stabil növekedés a Sun magyar leányánál

Hegedüs Gábor
Hegedüs Gábor
[HWSW] Az előző évhez képest 15 százalékos zárta a 2006-os pénzügyi évét a Sun Microsystems hazai leányvállalata: a magyarországi kéviselet elérte a kitűzött célját, bevételének 40 százaléka infrastruktúra-szolgáltatásokból származott. A vállalat teljes árbevételén belül továbbra is a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, de a kormányzati, valamint a pénzügyi szektor megrendeléseiből származó forgalom is erősödött.

A távközlés, az államigazgatás és a pénzügy a fő bevételi forrás

A Sun árbevételének legnagyobb hányada, 35 százaléka származott a távközlési szektorból. Az ágazatban végzett tevékenységet a szolgáltatóknál jelentkező platformcsere-igény határozta meg, melynek köszönhetően a Sun jelentős migrációs projektekben vehetett részt. További lendületet adott az ágazatban tapasztalható ICT-rendszerek megbízhatóságának növelése iránti igény, melynek köszönhetően új, katasztrófatűrő rendszerek telepítésére nyílt lehetőség.

Az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 25 százalékát adták a Sun Microsystems hazai bevételének, és ezzel 10 százalékkal haladták meg a 2005-ös pénzügyi évi teljesítményt. A vállalat a kis- és közepes teljesítményű kiszolgálók, tárolóeszközök, valamint a SOA-megoldás biztosítása révén tanúbizonyságot tett a hazai e-kormányzati infrastruktúra kialakítása és kiszélesítése mellett. Az elmúlt pénzügyi évben meghatározó eleme volt a Sun kormányzati sikereinek az APEH elektronikus adóbevallási és járulékfizetési rendszerének kiépítésében való szerepvállalás.

Mesterek
"A Solaris és Java témában meghirdetett Mester Kurzus képzésünkre jelentkezők számában igazolni látjuk az általunk kidolgozott új képzési modell létjogosultságát" -- mondta Kristóf Judit marketing-igazgató. "Az interjúsorozat végére egy erős csapatot sikerült összeválogatnunk, a szeptember elején kezdődő tanfolyam résztvevői szakmailag elkötelezettek, rendelkeznek a szükséges alapokkal, és bízom benne, hogy a kurzus végén valamennyi ügyfelünk elégedett lesz a felkészültségükkel is. A piaci igényekhez igazodva az idei pénzügyi évben további kurzusok indítását tervezzük."
A távközlés és a kormányzati szektor mellett a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket a cég számára, az innen származó bevételek aránya 23 százalék az összbevételeken belül. Az elmúlt pénzügyi évben a pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye volt a Budapest Banknál megvalósuló katasztrófatűrő architektúra megvalósítása, melynek során a Sun háttértárolókat szállított. A Sun egy rendszertámogatási megállapodást is aláírt a pénzintézettel. A banki sikerek jelentős tényezője volt az OTP számára kialakított, StorageTek-alapú konszolidált tárolómegoldás, illetve a központi mentési rendszerek támogatásáról szóló szerződés.

Nagy nemzetközi projektek várhatók

Az elmúlt évben nagy várakozással tekintettünk az új x86-os szerverek hazai piaci bevezetése elé, s most, az év zárásakor bátran állíthatjuk, hogy a gépcsalád jól vizsgázott, az értékesítési számokkal elégedettek vagyunk" -- mondta Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató. "A SPARC-alapú gépeladásaink sem csökkentek az új gépek bevezetését követően, sőt növekedést mutattak az elmúlt egy évben."

Hegedüs várakozásai szerint az elkövetkező pénzügyi év során a Sun hazai leányvállalata több meghatározó nemzetközi projektben vehet majd részt, hiszen a magyarországi Sun-iroda jogosítványt kapott a nemzetközi projektek itthonról történő kezeléséhez. "Olyan nagyvállalatok, mint a General Electric, a Mol, vagy az OTP infrastruktúra és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatási igények kiszolgálását a következő pénzügyi évben már Budapestről intézzük, természetesen a partnervállalataiunk bevonásával" -- magyarázta a cég ügyvezetője.

"A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a szolgáltatások terén, de a vállalati szoftverek terén is jelentős növekedést könyvelhetett el az elmúlt pénzügyi évben" -- tette hozzá Kristóf Judit marketing-igazgató. "Az idén bevezetett StarOffice 8 irodai szoftvercsomag hazai becsült installációs bázisa június közepén elérte a 28 ezret és a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékén az okatatási kabinet összes gépén StarOffice 8 szoftvercsomagot használnak majd, ősztől pedig Linux és Windows platformokon is oktatják az irodai szoftvercsomag használatát."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról