:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 9. 11:51

Új, kis- és középvállalati tárolóeszközt mutatott be az IBM

Az IBM új tárolómegoldást mutatott be kis- és középvállalatoknak, a DS4200 Express maximális kapacitása 56 terabájt, de a 2 darab 500 gigabájtos SATA-II merevlemezzel szerelt belépőmodell már 11 ezer dollár körüli áron kapható. A Nagy Kék szerint a DS4200 Express számos olyan funkcióval rendelkezik (pl. VolumeCopy, MetroMirror) amelyeket az IBM felsőbb kategóriás rendszereitől örökölt, bár ezen szolgáltatásokért felárat kell fizetni.

[HWSW] Az IBM új tárolómegoldást mutatott be kis- és középvállalatoknak, a DS4200 Express maximális kapacitása 56 terabájt, de a 2 darab 500 gigabájtos SATA-II merevlemezzel szerelt belépőmodell már 11 ezer dollár körüli áron kapható. A Nagy Kék szerint a DS4200 Express számos olyan funkcióval rendelkezik (pl. VolumeCopy, MetroMirror) amelyeket az IBM felsőbb kategóriás rendszereitől "örökölt", bár ezen szolgáltatásokért felárat kell fizetni.

A DS4200 Express legfontosabb piaci ellenfelei a HP (MSA1500), a Dell/EMC (AX150), valamint a többi gyártó hasonló kategóriás készülékei. Elemzők szerint a Nagy Kék új terméke elsősorban árával lehet vonzó a piacon: 11 ezer dollárért kínált alapmodell is bővíthető akár 16 merevlemezig, ami 8 terabájtos kapacitást jelent. A vevő később újabb meghajtókat kapcsolhat a rendszerbe, összesen akár 112-t, így nőhet a kapacitás akár 56 terabájtig.

A DS4200 4 Gbps sávszélességű Fibre Channel kapcsolaton illeszthető a tárolóhálózatokhoz, míg a konkurens termékek jellemzően csak 2 gigabites sávszélességet kínálnak. A legfontosabb piaci vetélytársak közül a HP azonban ősszel fogja frissíteni kínálatát, a hírek szerint néhány igen kedvező árú, KKV-kategóriás modell is megjelenik: az 1 terabájt kapacitású alapmodell mindössze 5 ezer dollárért lesz kapható.

A KKV-k egyre kevesebb kompromisszumot hajlandóak kötni a tárolóeszközeikkel kapcsolatban: egyre olcsóbb és könnyebben használható megoldásokat várnak a szállítóktól, másfelől pedig igénylik a nagyvállalati rendszerekben megszokott szolgáltatások egy részét -- derül ki az IDC márciusban közzétett jelentéséből. A kis cégek infrastruktúrája is egyre bonyolultabb, az előállított és tárolt adatok mennyisége pedig napról napra nő, így a KKV-k ma már jelentős keresleti tényezőként jelennek meg a tárolóeszközök piacán.

Ezt a szállítók is felismerték és egyre inkább szegmentálják a kínálatukat, és az eltérő felhasználási területekre eltérő képességű és árú megoldásokat biztosítanak, amelyre a piac látványos növekedéssel reagál. A kis- és középvállalatoknak szánt termékek ma már nem a nagyvállalati megoldások kisebb, olcsóbb változatai, hanem teljesen önálló termékvonalak, saját fejlődési irányokkal, akár saját technológiákkal. Ebben a szegmensben jellemző például a SCSI helyett az olcsóbb SATA meghajtók használata, amelyekből azonos áron nagyobb kapacitású tárolók építhetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.