Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 8. 09:49

Intel-alapú munkaállomást és szervert, és időgépet is bemutatott tegnap az Apple

A tegnap kezdődött Worldwide Developers Conference rendezvényen az Apple fellebbentette a fátylat két Xeon processzorra épülő Mac Pro Quad munkaállomásáról, és bemutatta az OS X operációs rendszer következő változatának, a Leopardnak a legfontosabb újdonságait, köztük a Time Machine (Időgép) adatmentési és -visszaállítási megoldást. A konferencián a VMware demózta Mac OS X-re készített virtualizációs szoftverét, amely lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását.

[HWSW] A tegnap kezdődött Worldwide Developers Conference rendezvényen az Apple fellebbentette a fátylat két Xeon processzorra épülő Mac Pro Quad munkaállomásáról, és bemutatta az OS X operációs rendszer következő változatának, a Leopardnak a legfontosabb újdonságait, köztük a "Time Machine" (Időgép) adatmentési és -visszaállítási megoldást. A konferencián a VMware demózta Mac OS X-re készített virtualizációs szoftverét, amely lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását.

PowerMac helyett Mac Pro Quad

Az Intel-alapú professzionális munkaállomás, a Mac Pro Quad külsejét tekintve szinte semmiben sem tér el a Power Mac G5-től, ugyanabban a szürke házban kapott helyet, mint elődje, az apró különbségeket csak a szakértők vehetik észre. A belbecs viszont teljesen átalakult, a Power PC G5 lapkákat kétmagos Intel Xeon "Woodcrest" processzorok váltották, a Mac Pró Quadban összesen négy processzormag teljesít szolgálatot, innen a gép neve is. A gép a korábbi egy helyett már két optikai meghajtót képes fogadni és összesen négy merevlemezt, valamint két grafikus kártyát lehet beleépíteni.

A Mac Pro alapváltozata két darab 2,66 GHz-es Xeont tartalmaz de akár 3 GHz-es változatokkal is rendelhető. A 2499 dolláros alapmodell 1 gigabájt memóriával, 250 gigabájtos merevlemezzel és 16x SuperDrive meghajtóval kerül a boltokba, a grafikáról egy 256 megabájt memóriával szerelt GeForce 7300GT videochip gondoskodik. A számítógéphez billentyűzetet és egeret is csomagol az Apple, és persze jár hozzá az OS X Tiger, valamint az iLife multimédiás szoftvercsomag.

Az Apple egy éve, a tavaly nyári WWDC-n jelentette be, hogy gépeiben a PowerPC processzorokat Intel lapkákra cseréli. A vállalat akkor az ígérte, hogy a folyamat legkésőbb 2007 végére már minden új Macben Intel-szív dobog majd, a tegnapi bejelentéssel azonban ez a folyamat gyakorlatilag lezárult: az Apple összes asztali gépét és noteszgépét Intel-alapokra helyezte át, és tegnap bejelentette az Xserve szerverek új változatait is, amelyekben szintén Intel Xeonok dolgoznak. A 2 GHz-es processzorokra, 1 gigabájt memóriára és 80 gigabájtos merevlemezre épülő alapmodell 2999 dollárba kerül.

Bemutatkozik a Leopard

A WWDC-n bemutatkozott az Apple új operációs rendszere, az OS X Leopard is, amely várhatóan jövő tavasszal jelenik meg. Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a legfontosabb újdonságok között említette a "Time Machine" funkciót, amely gyakorlatilag egy adatmentési és visszaállítási megoldás: a gépbe szerelt második merevlemezre mentésre kerül a fájlokon végrehajtott összes változtatás. A felhasználó az "Időgéppel" egyszerűen vissza tudja keresni az állományok korábbi változatait, vagy visszaállíthatja a törölt fájljait, leveleit, adatait.

A Leopard tegnap bemutatott újdonságai közé tartozik még az iChat videokonferenciás alkalmazás továbbfejlesztett változata, de lesznek változások a Mailben, a Dashboardban és a Spotlightban is, utóbbi például lehetővé teszi a keresést a hálózaton, illetve a munkacsoport más gépein is. A Leopard nagyjából egyszerre jelenik majd meg a Windows Vistával, amelyre utalva Steve Jobs nem bírta megállni, hogy ne hozza szóba annak folyamatos késését. Elemzők azonban emlékeztetnek, hogy az Apple eredetileg az idei év végére ígérte az OS X új változatát.

Szakmai körökben némi csalódást keltett, hogy a WWDC-n egyetlen szó sem esett az Intel új csúcsprocesszoráról, az asztali és mobil változatban is elérhető Core 2 Duóról, amely már számos PC-gyártó modelljeiben megtalálható. Az Apple fogyasztói piacra szánt gépeiben egyelőre a korábbi generációs Core Duo lapkák teljesítenek szolgálatot, a vállalat alighanem jövő év elején, a januári MacWorld Expón mutat be felfrissített változatokat.

Virtualizációs megoldások

A WWDC-n bemutatkozott a VMware új virtualizációs megoldása, amely lehetővé teszi az Apple gépein a Mac OS X-zel párhuzamosan más operációs rendszerek futtatását. A Solarist, Linuxot, Windows XP-t és NetWare-t támogató szoftvernek egyelőre nincs neve, és egyelőre a megjelenési időpontja sem ismert, azonban mivel a termék még nincs béta állapotban sem, alighanem biztosan kijelenthető, hogy legkorábban jövőre láthatjuk. Hogy a VMware megoldása kompatibilis lesz-e a januárra ígért Windows Vistával, arról szintén nem esett szó. A termék érdekessége, hogy a virtuális gépek között drag-and-drop módszerrel lehet majd állományokat mozgatni.

A VMware megoldása nem az egyetlen a piacon, a nemrég megjelent Parallels Desktop for Mac szintén lehetővé teszi az OS X mellett más operációs rendszerek (például Windows vagy Linux) futtatását az Intel processzoros Apple gépeken. A Microsoft is rendelkezik saját megoldással, a Virtual PC for Mac élete azonban véget ér: a redmondi cég éppen tegnap közölte, hogy befejezi az OS X-en a Windows futását lehetővé tevő szoftver fejlesztését. A Virtual PC for Mac egyelőre csak PowerPC-alapú Mac gépeken fut, az inteles változatot már el sem készítik a Microsoftnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról