Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 7. 11:04

Közös chipgyárat épít a Toshiba és a SanDisk

A Toshiba és a SanDisk megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint egy új félvezetőgyárat építenek Japánban flash memóriachipek előállítására. A cégek a NAND-típusú chipek piacán vannak jelen, ezeket a lapkákat használják az olyan eszközökben, mint az MP3-lejátszók, a digitális fényképezőgépek és kamerák, okostelefonok, valamint a pendrive-ok. Az ilyen eszközök iránti kereslet folyamatos bővülése érezteti hatását a flash-piacon is, a Toshiba szerint a félvezetőiparban egyetlen más szegmens sem produkál ilyen növekedést. Az iSuppli piackutató cég szerint az eladások 2006-ban 28 százalékkal bővülnek a szektorban.

[HWSW] A Toshiba és a SanDisk megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint egy új félvezetőgyárat építenek Japánban flash memóriachipek előállítására. A cégek a NAND-típusú chipek piacán vannak jelen, ezeket a lapkákat használják az olyan eszközökben, mint az MP3-lejátszók, a digitális fényképezőgépek és kamerák, okostelefonok, valamint a pendrive-ok. Az ilyen eszközök iránti kereslet folyamatos bővülése érezteti hatását a flash-piacon is, a Toshiba szerint a félvezetőiparban egyetlen más szegmens sem produkál ilyen növekedést. Az iSuppli piackutató cég szerint az eladások 2006-ban 28 százalékkal bővülnek a szektorban.

A Toshiba a világ negyedik legnagyobb chipgyártója, a SanDisk pedig piacvezető a memóriakártyák piacán. A két vállalat 2,61 milliárd dollárt költ az új üzem felépítésére, amely a tervek szerint 2007 végén kezdi meg a működést. A gyártókapacitás eleinte mindössze havi 2500 darab 300 milliméteres wafer lesz, azonban 2008 végére ezt a vállalatok szeretnék 67500-ra növelni. A maximális gyártókapacitást havi 150 ezer waferre becsülik a cégek, ami harmadával nagyobb mint a Toshiba és a SanDisk jelenlegi összesített 300 milliméteres kapacitása. A bővítésekkel együtt a beruházás értéke meghaladja az 5 milliárd dollárt.

A Toshiba becslései szerint a globális NAND-piac 2006-ban 22,62 milliárd dollárt tesz ki, amelyből a SanDiskkel együtt 40 százalékos részesedést kíván megszerezni. "Ez nem lesz egy kéjutazás, a verseny nagyon erős" -- mondta Eli Harari, a SanDisk elnök-vezérigazgatója. Az iSuppli piackutató vállalat adatai szerint az idei első negyedévben a Samsung 48,7 százalékos részesedéssel vezette a NAND-piacot, a második helyezett Toshibának 24,6 százalék, a harmadik helyezett Hynixnek pedig 14,8 százalék jutott.

A legnagyobb növekedést az ötödik helyen álló Micron Technology érte el, amely 850 százalékkal növelte NAND-eladásait. A Micron tavaly ősszel állapodott meg az Intellel egy NAND-chipeket gyártó vegyesvállalat alakításáról, az IM Flash Technologies összesen három félvezetőgyárat tervez építeni. A vállalat emellett nemrég felvásárolta a memóriakártyáiról és pendrive-jairól ismert Lexar Mediát, ezáltal teljes vertikumot hozva létre a NAND-alapú flash memóriákra alapozva, beleértve a chipgyártást, az eszközök tervezését és gyártását, valamint azok értékesítését a fogyasztók és vállalatok számára. A vállalat célja, hogy egyre inkább függetlenítse magát a volatilis DRAM-piactól, amelyen az erőteljes verseny miatt óriási az árnyomás..

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról