Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 3. 11:29

Budapesti Wi-Fi: álom vagy valóság?

A Magyar Hírlap értesülései szerint heteken belül elindulhat a Liszt Feren téren az az ingyenes, korlátozás nélküli vezeték nélküli internetszolgáltatás, amely 4 megabit/s-os letöltési sebességet kínál majd a felhasználóknak. A városvezetés alakuló koncepciója szerint hamarosan egész Budapestet vezeték nélküli internetes hálózat fedné le. A teszthálózat segítségével tapasztalatokat gyűjtenének, hogy ki, és miért szörföz a világhálón ilyen nyilvános hálózatokon keresztül.

[HWSW] A Magyar Hírlap értesülései szerint heteken belül elindulhat a Liszt Feren téren az az ingyenes, korlátozás nélküli vezeték nélküli internetszolgáltatás, amely 4 megabit/s-os letöltési sebességet kínál majd a felhasználóknak. A városvezetés alakuló koncepciója szerint hamarosan egész Budapestet vezeték nélküli internetes hálózat fedné le. A teszthálózat segítségével tapasztalatokat gyűjtenének, hogy ki, és miért szörföz a világhálón ilyen nyilvános hálózatokon keresztül.

Milliárdos beruházás

A Magyar Hírlaphoz eljutott tervezet szerint a főváros különböző szolgáltatási területeket alakított ki, amelyekre a cégek tíz évre szóló koncessziót pályázhatnak majd meg. Egy ilyen, teljes várost lefedő hálózat kiépítése azonban a becslések szerint több milliárd forintba kerülhet. A város bizonyos ingyenes szolgáltatásért cserébe a szükséges infrastruktúra egyik igen jelentős elemét, a hozzáférési pontokat tartó, illetve áramot adó kandellábereket, villanyoszlopokat biztosítaná, melyeknek 80 százaléka a Fővárosi Önkormányzat, illetve az Elmű kezelésében van.

Kérdés, hogy az internetszolgáltatók látnak-e majd fantáziát a hálózat kiépítésében, a MH úgy tudja, több távközlési, illetve internetszolgáltató is készül a tenderre. A területi felosztásnak köszönhetően kisebb cégek is eséllyel indulhatnak a pályáztatáson, de a város nem zárkózik el attól sem, hogy akár az összes területen egyetlen cég építse ki szolgáltatásait. Az ingyenes internetszolgáltatás mellett valószínűleg kereskedelmi szolgáltatásokat is nyújtanának ezen a hálózaton, hiszen a befektetők csak így kaphatnák vissza pénzüket.

Szélessávban fürdik Budapest

A projekt kétségkívül népszerű ötletet karol fel, a kérdés csak az, szükség van-e egyáltalán egy ilyen hálózatra, Budapest ugyanis már most "szélessávban fürdik". A Hotspotter.hu adatbázisa szerint több mint 150 ingyenes hozzáférést biztosító hotspot található a fővárosban, a fizetős elérési helyek száma pedig még ennél is magasabb. Emellett Budapest területén már elérhetők a mobilszolgáltatók 3G hálózatai is, a T-Mobile előfizetői pedig akár 1,5 megabites HSDPA kapcsolatot is használhatnak. A HSDPA-ban hatalmas lehetőség rejlik, a T-Mobile hálózatán a sávszélesség már most, az erre alkalmas készülékek megjelenése előtt is elérheti a másodpercenkénti 3 megabitet.

Hotspotok Budapest Belvárosában
A srága az ingyenes, a kék a fizetős hotspotot jelenti (Forrás: Hotspotter.hu)

Bár az tény, hogy a mobil internet borsosabb árú az ingyenes Wi-Fi-nél, de ha valaki valóban használja a hotspotokat, az ingyenesek mellett elérhető fizetősek áraihoz viszonyítva már egyáltalán nem nevezhetők drágának a mobil adatcsomagok. Az ingyenes budapesti Wi-Fi hálózat megvalósulása pedig inkább tűnik egyelőre rózsaszínű álomnak, mint a realitás talaján álló, értelmes célnak.

Sok a kérdőjel

Egy lapunknak nyilatkozó Wi-Fi-szakértő, a közösségi alapon ingyenes vezeték nélküli hozzáférést biztosító HuWiCo korábbi elnöke szerint egyelőre nagyon sok a kérdőjel a tervezettel kapcsolatban. Türk István úgy véli, bár egyre több a fővárosban a hotsport, még az ingyeneseket is csak nagyon kevesen használják, ők is zömmel külföldiek. Ezért Türk szerint nincs is feltétlen szükség Budapest teljesen lefedésére, elegendő lehet azokon a frekventáltabb részeken kiépíteni a Wi-Fi hálózatot, ahol sok külföldi fordul meg, bár ezeken a területeken jobbára már most is elérhetők a hotspotok.

A szakértő szerint a Liszt Ferenc teret néhány hozzáférési ponttal le lehet fedni, az itt indítandó próbaüzem tapasztalatait aligha lehet majd egy egész városban üzemelő hálózat kiépítéséhez felhasználni. Egyelőre az sem világos, hogy a lámpaoszlopokra felszerelt vezeték nélküli hozzáférési pontok hogyan kapcsolódhatnának egymáshoz, illetve az internetre. Türk elhamarkodottnak tartja a budapesti Wi-Fi tervét, szerinte a telepítés előtt meg kellene várni a külföldi nagyvárosokban felhalmozott tapasztalatokat.

Kis teljesítménnyel nehéz lesz

A többek között McDonald's gyorséttermekben és MOL benzinkutakon is hotspotokat üzemeltető Wiera ügyvezető igazgatója, Kálmán Tamás lapunk kérdésére elárulta, vállalata lát lehetőséget egy nagy területet lefedő Wi-Fi hálózatban, bár annak kivitelezése műszakilag komoly kihívást jelentene. Ennek egyik oka, hogy itthon 100 mW-ban limitálták a WLAN-berendezések adóteljesítményét, tehát viszonylag sűrűn kell a hozzáférési pontokat elhelyezni a teljes lefedettséghez, ami nagy beruházási és üzemeltetési költséget is jelent. Ilyen teljesítmény ráadásul a vastag belvárosi házak falain csak a közvetlenül utcára néző szobákba tud majd bejutni a jel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról