Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 1. 15:47

Cell processzoros gyorsítókártyát jelentett be a Mercury Computer Systems

A Mercury Computer Systems hétfőn bemutatta a Cell Accelerator Board nevű termékét, amely egy, a PlayStation 3-ban is megtalálható Cell processzort tartalmaz egy PCI Express kivitelű bővítőkártyán. A gyártó szerint az eszközzel a számításintenzív alkalmazások gyorsíthatók fel. A CAB segítségével a felhasználók szuperszámítógépes teljesítményt érhetnek el már egy munkaállomással is -- mondta Randy Dean, a Mercury üzletfejlesztési igazgatója.

[HWSW] A Mercury Computer Systems hétfőn bemutatta a Cell Accelerator Board nevű termékét, amely egy, a PlayStation 3-ban is megtalálható Cell processzort tartalmaz egy PCI Express kivitelű bővítőkártyán. A gyártó szerint az eszközzel a számításintenzív alkalmazások gyorsíthatók fel. "A CAB segítségével a felhasználók szuperszámítógépes teljesítményt érhetnek el már egy munkaállomással is" -- mondta Randy Dean, a Mercury üzletfejlesztési igazgatója.

A gyorsítókártya egyetlen processzorral is 180 gigaflops teljesítményre képes, állítja a Mercury, amellyel látványosan gyorsíthatók tudományos és grafikus alkalmazások is. Hogy a 180 gigaFLOPS mekkora számítási kapacitást jelent, azt jól mutatja, hogy egy 2,4 GHz-es kétmagos Opteron chip 9,6, egy 3,2 gigahertzen üzemelő, szintén kétmagos Pentium Extreme Edition 12,8 gigaflopsra képes legfeljebb elméletben. Egy számítógépbe elméletileg több ilyen gyorsítókártya is beépíthető.

A Mercury az IBM-mel közösen egy Cell processzoros blade szerveren is dolgozik, a kétprocesszoros egységek kombinált elméleti csúcsteljesítménye eléri akár a 400 gigaflopsot is, azaz 400 milliárd lebegőpontos műveletet -- áll a cég közleményében. A blade-ben mindegyik Cell 512 megabájt Rambus XDR memóriát kezel közvetlenül, két csatornán. Az operációs rendszer egy, az IBM által módosított Linux. A potenciális felhasználók között egészségügyi vállalatokat, ipari cégeket, illetve a hadsereget említi a Mercury, amelynek megrendelői jelenleg is jórészt ebből a körből kerülnek ki.

A Cell Accelerator Board a tervek szerint 2007 elején kerül gyártásba, a várható ára 7999 dollár lesz, amelyből a Mercury mennyiségi kedvezményt ad a több egységet rendelőknek. A kártya jelenleg csak Linux alatt működik, bár a Mercury windowsos fejlesztői eszközöket is a vásárlók rendelkezésére bocsát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról