Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 31. 09:27

Elutasították a WorldCom vezetőjének fellebbezését

A fellebbviteli bíróság helyben hagyta a Bernard Ebbersre, a WorldCom korábbi elnök-vezérigazgatójára kiszabott ítéletet, akinek egy később meghatározandó időpontban meg kell kezdenie 25 éves börtönbüntetésének letöltését. Mivel Ebbers már 64 éves, élete hátralevő részét minden bizonnyal rács mögött tölti.

[HWSW] A fellebbviteli bíróság helyben hagyta a Bernard Ebbersre, a WorldCom korábbi elnök-vezérigazgatójára kiszabott ítéletet, akinek egy később meghatározandó időpontban meg kell kezdenie 25 éves börtönbüntetésének letöltését. Mivel Ebbers már 64 éves, élete hátralevő részét minden bizonnyal rács mögött tölti.

Kilenc vádpontban bűnös

A WorldComnál Ebbers irányítása alatt hajtották végre az amerikai történelem legnagyobb, 11 milliárd dolláros könyvelési csalását, amelynek hatására az 1999-ben még 180 milliárd dolláros piaci értékű vállalat 2002-ben csődbe ment. Alkalmazottak tízezrei kerültek utcára, ekkor jelent meg a cégnél az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, amely vizsgálatot indított és fényt derített a könyvelés manipulációjára. Amint az kiderült, a WorldComnál meghamisították a pénzügyi mutatókat, hogy azok megfeleljenek a piaci várakozásoknak.

Bernard Ebberst tavaly a bíróság kilenc vádpontban találta bűnösnek, A WorldCom-vezető azzal védekezett, hogy nem tudott a cégénél folyó sötét ügyekről, Scott Sullivan volt pénzügyi igazgató azonban azt vallotta, a manipulációkra Ebbers adott utasítást. Mivel Sullivan együttműködött a hatóságokkal, megúszta 5 éves börtönbüntetéssel, amelyből jó magaviselet esetén különféle kedvezmények is járnak. Buford Yates, a WorldCom könyvelője csupán egy év és egy nap büntetést kapott.

Ebbers fellebbezett a rendkívül szigorú ítélet ellen. Reid Weingarten, a védelmet ellátó jogi csapat vezetője szerint a tárgyalás nem volt igazságos, ugyanis a védelem tanúi vallomásuk esetén nem kaptak volna felmentést a vádak alól. A fellebbviteli bíróság azonban elutasította ezt az érvelést, szerintük ugyanis semmi nem utalt arra, hogy a tanúk különböző elbánásban részesültek volna. "Nagyon csalódottak vagyunk" -- mondta Weingarten. "Nem gondoltuk volna hogy a fellebbviteli bíróság szemet huny a tanúk cinikus manipulációja fölött, amely megakadályozta, hogy a tárgyaláson fontos részletek és bizonyítékok kerüljenek napvilágra."

Kisvárosi telefoncégből a világ ura

A WorldCom eleinte egy mississippi városban működött és telefonszolgáltatás viszonteladásával foglalkozott, majd akvizíciók egész sorozata nyomán lett a világ második legnagyobb távközlési vállalata. Ebberst valósággal ünnepelte a Wall Street, amikor 1997-ben 37 milliárd dollárért megszerezte az MCI-t. A WorldCom később a működési kiadásokat tőkebefektetésként könyvelte el, ezzel meghamisítva a pénzügyi mutatókat, becsapva a Wall Streetet. Scott Sullivan egykori pénzügyi vezető szerint erre Ebbers adott utasítást annak érdekében, hogy a vállalat mutatói elérjék a várakozásokat.

Ebberst eleinte semmivel sem lehetett vádolni, ugyanis nem volt semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy ő adott volna utasítást a könyvelési csalásra, vagy hogy a tudtával történt a dolog. Ez egyébként mind a mai napig így is van, Scott Sullivan pénzügyi igazgató tanúvallomásán kívül semmi sem támasztja alá Ebbers bűnösségét. Sullival azonban "beszélt", büntetése enyhítése érdekében együttműködött a hatóságokkal és részletesen leírta, mi történt a WorldComnál.

A WorldComnál elkövetett 11 milliárd dolláros csalásért kiszabott büntetés rendkívül szigorú -- állapítják meg a szakértők. Egyesek rámutatnak, hogy az amerikai kormányzat példát akar statuálni, mindenkit el akar rettenteni a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Ami igaz, az igaz, korábban még soha nem születtett ilyen súlyos ítélet "fehérgalléros" ügyben, legfeljebb erőszakos bűncselekmények esetén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról